Δράσεις Πολιτισμού στο Δήμο Μεσσήνης

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος μιλά στην «Α» και στην Ζέτα Τζιώτη

Έξι μήνες περίπου έχουν περάσει από την ημέρα που ο Γιώργος Αθανασόπουλος ανέλαβε την ηγεσία του Δήμου Μεσσήνης. Στη συνάντησή μας, ο Δήμαρχος μας μιλά για τα σχέδια προώθησης των έργων του Δήμου του, όπως είναι η ασφάλεια των πολιτών, η περιβαντολλογική προστασία, η μέριμνα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καθώς για η σπουδαιότητα, η ανάδειξη και η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής της Μεσσήνης.

Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων με κοινωνική ευαισθησία αλλά και αποφασιστικότητα

-Κύριε Αθανασόπουλε, συμπληρώσατε αισίως ένα εξάμηνο στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης. Πώς θα αξιολογούσατε αυτό το διάστημα σε ό,τι αφορά στην προώθηση έργων τα οποία είχατε προγραμματίσει;

Πράγματι, ο χρόνος κυλά γρήγορα, αλλά ευτυχώς για εμάς τα αποτελέσματα των ενεργειών μας είναι θετικά σε αρκετά ζητήματα που ξέραμε εκ των προτέρων ότι χρήζουν άμεσων λύσεων.

Είχαμε κάνει πολλή συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας στον Δήμο μας κι αυτό μας απασχολεί σε καθημερινή βάση. Με την επίσκεψή μου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μου, ενημέρωσα για την έντονη παραβατικότητα και ζήτησα άμεσα μέτρα μεταξύ των οποίων και τον ανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Από την πλευρά του Υπουργείου καταρτίστηκε ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, όπως είχε δεσμευτεί ο Υπουργός. Η κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών επέφερε αρχικά αποτελέσματα, ωστόσο η πάταξη της παραβατικότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου όταν θα ελαχιστοποιηθούν τα παραβατικά φαινόμενα κάθε μορφής.

Γνωρίζουμε ότι μαγικά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και πιέζουμε προς το Υπουργείο η μέριμνά του για τον Δήμο μας να είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

Στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας διαμένουν εκατοντάδες πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε και πιστεύουμε πως πείστηκε ότι στην περιοχή μας δεν χωρά σχεδιασμός για επιπρόσθετη επιβάρυνση με κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση η προσθήκη ανθρώπων σε ανάγκη μόνο ανθρωπιστική κρίση μπορεί να δημιουργήσει.

Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων με κοινωνική ευαισθησία αλλά και αποφασιστικότητα. Γνωρίζουμε ότι χωρίς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει και για την επίτευξη αυτού του στόχου είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι χρειαστεί.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος & ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

-Ο Δήμος Μεσσήνης έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Έχει πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ποικιλομορφία εδάφους, τεράστια ακτογραμμή, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχουν μελέτες ή έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Δήμου σας προς κάποια από αυτές τις κατευθύνσεις;

Η περιοχή μας μπαίνει σε μια αναπτυξιακή φάση από την οποία ο Δήμος μας θα έχει πολλαπλά οφέλη. Η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα- Μεσσήνη-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και η ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου του δρόμου Μεσσήνη-Λάμπαινα-Αρχαία Μεσσήνη, αποτελούν θετικές εξελίξεις.

Πρόκειται για δύο μεγάλα έργα υποδομής τα οποία ο Δήμος μας έχει ανάγκη. Ειδικότερα σε σχέση με τη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα-Μεσσήνη-Ριζόμυλος για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι, οφείλω να επαναλάβω για μία ακόμα φορά ότι είμαι υπέρ του αναπτυξιακού αυτού έργου και όχι κατά.

Στην τελική διαμόρφωση του έργου, θα μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση του δρόμου με την πόλη της Μεσσήνης, τις παραλιακές περιοχές και την ενδοχώρα του δήμου. Θέλουμε έναν δρόμο ανάπτυξης που θα καθιστά προορισμό τον Δήμο Μεσσήνης και δεν θα τον διασχίζει απλώς.

Ο συνολικός μας σχεδιασμός στοχεύει στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου με έργα υποδομής που θα εξασφαλίσουν ασφαλείς μετακινήσεις, προσέλκυση επισκεπτών και ανάδειξη των επενδυτικών προοπτικών που θα αυξήσουν και τις θέσεις εργασίας, ενισχύοντας το ενδιαφέρον για τον τόπο μας.

Οι ανακοινώσεις του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου για την κολοσσιαία τουριστική επένδυση στο Ριζόμυλο δημιουργεί αναπτυξιακά δεδομένα στον Δήμο μας. Μια επένδυση αυτού του μεγέθους θεωρούμε ότι θα αποτελέσει τον επιταχυντή για την τουριστική ανάπτυξη στον Δήμο Μεσσήνης. Είμαστε πολύ πίσω στον τουριστικό τομέα και έχουμε ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο. Η ανάπτυξη του τουρισμού σε συνδυασμό με τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα της περιοχής, μπορούν να την εκτοξεύσουν οικονομικά και δημογραφικά και σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουμε καθημερινά.

Η συνέχιση και αναβάθμιση του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και η πολύπλευρη στήριξη εκδηλώσεων υψηλού κύρους στον αρχαιολογικό χώρο, αποτελούν βασικό μας μέλημα

-Ο γνωστός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, αποτελεί από μόνος του, ένα ισχυρό εφόδιο για τον τουρισμό σας. Πώς σκέφτεστε να το αξιοποιήσετε αυτό;

Η πρόσφατη ένταξη του οδικού έργου Μεσσήνη-Λάμπαινα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και η επικείμενη ένταξη του τμήματος Λάμπαινα-Αρχαία Μεσσήνη, θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ασφαλή πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο. Στο μεταξύ προχωρούν ομαλά οι εργασίες διαμόρφωσης του πάρκινγκ έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Η συνέχιση και αναβάθμιση του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και η πολύπλευρη στήριξη εκδηλώσεων υψηλού κύρους στον αρχαιολογικό χώρο, αποτελούν βασικό μας μέλημα. Θα ήταν βεβαίως παράληψη να μην υπογραμμίσω ότι η Αρχαία Μεσσήνη συνδέεται με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και την άοκνη προσπάθειά του. Αναγνωρίζουμε το μέγεθος της γνώσης και της προσφορά του και δηλώνουμε με κάθε ευκαιρία ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα είμαστε διαρκώς δίπλα στον αγώνα του.

Ο Δήμος Μεσσήνης αξιοποιεί την ιστορία, τον πολιτισμό και την φυσική ομορφιά της ακτογραμμής του για να αναπτυχθεί τουριστικά

-Η περιβαλλοντική προστασία σας απασχολεί ως Δήμο;

Ο Δήμος Μεσσήνης προωθεί την οριστική μελέτη εφαρμογής για την κατασκευή του «Βιολογικού Πεταλιδίου», έργο που θα συμβάλλει στην προστασία ολόκληρου του Μεσσηνιακού Κόλπου. Παράλληλα, ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία, προκειμένου ο οικισμός του Πεταλιδίου να χαρακτηριστεί ως Γ΄ προτεραιότητας, αφού σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1991, για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, καθίσταται επιτακτική η χρηματοδότηση αυτού του έργου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες μας εξετάζουν την ένταξή μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, τα οποία καλύπτουν διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις. Με έγγραφο-αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζω την άμεση ανάγκη ρύθμισης του παραλιακού οικισμού των Χράνων της Δ.Ε. Αίπειας, μέσω κατάλληλης νομοθετικής διαδικασίας.

Επίσης έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας της Αίπειας και αναμένεται η δημοπράτησή του. Υψίστης σημασίας θεωρούμε ακόμα τη διασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού στους δημότες μας. Για τον λόγο αυτόν είναι ενταγμένα και υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης ενώ στο προσεχές μέλλον θα υποβληθούν και νέες προτάσεις χρηματοδότησης.

Η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά με συνεχείς επαφές και συναντήσεις στα υπουργεία είμαστε παρόντες σε όσα δρομολογούνται. Ο Δήμος Μεσσήνης αξιοποιεί την ιστορία, τον πολιτισμό και την φυσική ομορφιά της ακτογραμμής του για να αναπτυχθεί τουριστικά. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και εκτροχιασμοί δεν επιτρέπονται.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα “Axianews”

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this