Εγκαίνια έκθεσης Open Doors V 

Τα εγκαίνια της έκθεσης Open Doors V πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρομάντσο.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου (στις 19:30), τα εγκαίνια της έκθεσης Open Doors V στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρομάντσο. Στα εγκαίνια έδωσαν το “παρών” εικαστικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο και το χώρο των εκδόσεων, δημοσιογράφοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και φίλοι του ΑΚΤΟ. Όλοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το υψηλό επίπεδο των εκθεμάτων καθώς και, από την έρευνα και τον πειραματισμό που εμπεριείχαν οι θεματικές τους. 

Μέχρι και την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν εικαστικά έργα που φιλοτέχνησαν, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι ΜΑ & ΒΑ Καλών Τεχνών. Οι νέοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ποικίλα μέσα και μικτές τεχνικές δημιουργούν κατασκευές, σκηνοθετημένες εικόνες και εγκαταστάσεις. Θέτουν ερωτήματα που αφορούν την καθημερινότητα, τις σχέσεις, την ταυτότητα, και μία σειρά από κοινωνικά ζητήματα που μας αφορούν όλους. Με αναφορές στην καθημερινή ζωή, την επικαιρότητα, το ευρύτερο αστικό & κοινωνικό περιβάλλον, οι νέοι δημιουργοί, δίνουν τις δικές τους προτάσεις και καταθέτουν την κοινωνική τους ευαισθησία. Πάνω απ’ όλα όμως, επιχειρούν να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό, προτείνοντας ο καθένας τη δική του ερμηνεία. 

Στο Open Doors V, παράλληλα, οι απόφοιτοι του ΜΑ Τέχνη και Εκπαίδευση, παρουσιάζουν τις Διπλωματικές τους εργασίες. Μέσα από την έρευνά τους, αναδεικνύουν το ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει σήμερα η διδακτική των εικαστικών τεχνών όπως: η πολυπολιτισμική εκπαίδευση μέσω της τέχνης, ο ψηφιακός εγγραμματισμός, η διδασκαλία των comics, η συνεργατική διδασκαλία σχεδίου σε μικρά παιδιά, η περιπλάνηση στο αστικό τοπίο κ.ά. Βασικό προβληματισμό αυτού του μέρους της έκθεσης αποτελεί το γεγονός ότι, εκπαιδευτικοί (συνήθως χωρίς ιδιαίτερη καλλιτεχνική παιδεία οι ίδιοι) είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μέσα στην τάξη τους οπτικοακουστικά ψηφιακά μέσα & στοιχεία του ευρύτερου οπτικού πολιτισμού, με σκοπό τον σύγχρονο εγγραμματισμό των μαθητών τους στις αίθουσες διδασκαλίας, όλων των βαθμίδων. 

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ιωάννα Γιακουμάτου (Εκπαιδευτικός Οπτικοακουστικών Τεχνών, καθηγήτρια ΑΚΤΟ), Χριστίνα Μπότσου (Art Educator-Researcher, καθηγήτρια ΑΚΤΟ), Dr Ουρανία Κούβου (Εκπαιδευτικός Τέχνης, Διευθύντρια ΜΑ in Art & Education) με σπουδάστριες του μεταπτυχιακού προγράμματος MA in Art & Education AKTO/Middlesex University London

Στην έκθεση συμμετέχουν (αλφαβητικά)

MA in Photography & Visual Language (σημερινό MAFA): Γιώργος Βογιατζάκης, Ανάργυρος Δρόλαπας, Νίκος Ζανιάς, Φανή Καρατζά, Κωνσταντίνος Λέπουρης, Νίκος Παπαγγελής. 

BA (Hons) in Fine Art & New Media. @aktoalumni: Alisa Antonova, Αθανασία Γιαξίδου, Αντώνιος Καλαβρέζος, Ιωάννα Κουρμπέλα, Εύα Κυριάκη, Σοφία Μπεθάνη, Έλενα Κρύλοβα Παχιάκου, Δήμητρα Τσούτσια, Αλεξάνδρα Φραγκεδάκη. 

MA in Art & Education: Αγλαϊα Βέτσιου, Ιωάννα Κουτσούκη, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Μαρίνα Σιφναίου, Αγγελική Στρουμπούλη, Αγγελική Χαραλάμπους, Νίκος Χατζησμάλης. 

Σε συνέχεια των εγκαινίων, ένα ξεχωριστό διαδραστικό Guided Project Tour, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/11 (11.00-13.00) στο Romantso. Αριστούχοι απόφοιτοι του ΑΚΤΟ, που συμμετέχουν στο Open Doors V, ξενάγησαν τους επισκέπτες στην έκθεση, παρουσιάζοντας τις Διπλωματικές Εργασίες τους και συνομίλησαν με το κοινό σε ποικίλα θέματα με αφετηρία τις Τέχνες και την Εκπαίδευση. 

Η έκθεση Open Doors V αποτελεί, για μία ακόμη φορά, μια πρό(σ)κληση. Πρόσκληση σε ένα δυνητικό εργαστήριο, όπου το κοινό μπορεί να συναντήσει τους νέους καλλιτέχνες (και τον ιδιαίτερο τρόπο που υιοθετεί καθένας από αυτούς για να επεξεργαστεί τις ιδέες του), και πρόκληση για τους ίδιους τους δημιουργούς, που βρίσκονται σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο πεδίο επιλογών. Το σύνολο των εργασιών που προκύπτει, μέσα από καλλιτεχνική έρευνα και κριτική σκέψη, χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και ευελιξία, με στόχο να συνδιαλαγεί με την πολυδιάστατη σημερινή κοινωνία.   

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Αποστολίδου [Εικαστικός – Διευθύντρια ΜΑ in Fine Art και BA (Hons) in Fine Art & New Media ΑΚΤΟ].

Οργάνωση-υποστήριξη παραγωγής: Λάμπρος Παπανικολάτος [Φωτογράφος – Διευθυντής BA (Hons) in Photography ΑΚΤΟ]. 

Γνωρίστε καλύτερα τους δημιουργούς και τα έργα τους με ένα κλικ εδώ 

Διαβάστε περισσότερα για τα Εγκαίνια εδώ 

Δείτε το Video από τα εγκαίνια.

Η καλλιτεχνική επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Αποστολίδου [Εικαστικός – Διευθύντρια ΜΑ in Fine Art και BA (Hons) in Fine Art & New Media ΑΚΤΟ] με τον Λάμπρο Παπανικολάτο [Φωτογράφος – Διευθυντής BA (Hons) in Photography ΑΚΤΟ] που ανέλαβε την οργάνωση-υποστήριξη παραγωγής της έκθεσης.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως
Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 – 17:00

Ρομάντσο
Αναξαγόρα 3, Αθήνα

 

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this