Έκθεση από την Λίλα Πολενάκη στην Batagianni Gallery

Η Λίλα Πολενάκη εγκαινιάζει την νέα ατομική της έκθεση στην γκαλερί Μπαταγιάννη την Τρίτη 21 Νοεμβρίου  2023, 18.00 -22.00. Διάρκεια έκθεσης: έως 23 Δεκεμβρίου 2023.

Η Λίλα Πολενάκη στη νέα ατομική της έκθεση που φιλοξενεί η γκαλερί Μπαταγιάννη παρουσιάζει ζωγραφικά έργα ποικίλων διαστάσεων από διάφορες στιγμές της δημιουργικής της πορείας. Μια ομάδα αντικειμένων από την πρόσφατη ενασχόληση της με την κεραμική  θα συνομιλήσουν «τρυφερα»  με τα ζωγραφικά τελάρα.

Περί τρυφερών πραγμάτων (Von zarten Dingen)

Είναι ο τίτλος ενός  μικρού κολλάζ της Γερμανίδας εικαστικού Hanna Hoch.

Μια παλιά φίλη  της από το Βερολίνο το έστειλε στη Λίλα Πολενακη. «Το είδα και σε θυμήθηκα», της έγραφε.

Έτσι  μέσα από τις αλλεπάλληλες συνάφειες της μνήμης ο τίτλος επικολλήθηκε στην παρούσα έκθεση με τον ίδιο τρόπο που η δημιουργός χρησιμοποιεί κι ενσωματώνει στη ζωγραφική της, με εκλεπτυσμένες τεχνικές κολλάζ, διαφορά υλικά. Πρόκειται κυρίως για στοιχεία από  ύφασμα και χαρτί:

Παλιές δαντέλες, κεντήματα και άλλα εργόχειρα, ρούχα που αγαπήθηκαν, υφάσματα οικιακής χρήσης, διάφανα χαρτιά με πατρόν ραπτικής, σελίδες με σημειώσεις και σκίτσα, χειρόγραφες επιστολές, έντυπα και πολλά άλλα. Τα υλικά αυτά, σημαδεμένα από το χρόνο και φορτισμένα από τις πρότερες χρήσεις τους, φτάνουν στα χεριά της τυχαία ή συλλέγονται με φροντίδα από την ίδια, και αποτελούν κατά έναν τρόπο το εικαστικό της λεξιλόγιο.

Μέσα στη ζωγραφική διαδικασία η Λίλα Πολενάκη τα αποσυνθέτει, τα ανασυναρμολογεί, τα επικαλύπτει, τα απομιμείται, τα μεταπλάθει με το δικό της προσωπικό ιδίωμα σε εικόνες που μπορούν να διαβαστούν ως φανταστικοί χώροι μνήμης.

Επεξεργασμένη και ενσωματωμένη στη ζωγραφική επιφάνεια, η μάζα της ύλης παραπέμπει υπαινικτικά σε μια αναπλασμένη θηλυκή υπόσταση. Οι εικόνες της μοιάζουν με διφορούμενα ψυχικά τοπία  όπου ποιητικά αναδύονται αισθήσεις σωματικότητας, μνήμης, φθοράς και απώλειας. Η ίδια βιώνει τη ζωγραφική διαδικασία μεταξύ άλλων στη λυτρωτική της διάσταση σαν άσκηση αποχωρισμού, ως τελετουργική εναπόθεση της ύλης μέσα στον ζωντανό τόπο της τέχνης.

Λίλα Πολενάκη, ενατένιση, 30×24 εκ.,ακρυλικό και χαρτί σε μουσαμά., 2018

Who is Who

Η Λίλα Πολενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική στη σχολή Καλών Τεχνών στο Βερολίνο, όπου έζησε και εργάστηκε 18  χρόνια. Έχει  πραγματοποιήσει  πολλές ατομικές εκθέσεις και λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 21 Νοεμβρίου έως Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη-Παρασκευή 16:00-20:00
Σάββατο 11:00-15:00
 

Batagianni Gallery
Αντήνορος 17, 116 34 Αθήνα
210 7238047, [email protected]

Λίλα Πολενάκη, γενεαλογία, 60×60εκ, ακρυλικό, χαρτί, ύφασμα σε μουσαμά, 2023
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this