Ένα έργο του Μπάνκσι ανεβάζει στα ύψη την αξία ενός ιστορικού ακινήτου στο Λος Άντζελες

Το έργο του Μπάνκσι, γνωστό στους θαυμαστές του και ως “Swing Girl”, κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο, ενός αρ ντεκό κτιρίου με ιστορικό παρελθόν. Το έχουν κατασκευάσει οι Meyer & Holler, είναι η ομάδα πίσω από μερικά από τα πιο γνωστά κτίρια του Tinseltown, όπως τα κινέζικα και αιγυπτιακά θέατρα Grauman’s. Χτισμένο το 1914, την εποχή που η εποχή του βωβού κινηματογράφου έφτανε στο απόγειό της, το κτίριο στέγασε αρχικά την εταιρεία Western Costume Company του L.L. Burns, από την οποία σχεδόν κάθε ταινία της εποχής προμηθεύτηκε τα ρούχα της.

Είναι το κτίριο που εμφανίζεται στην εμβληματική σκηνή με το ρολόι της βωβής ταινίας του 1923 “Safety Last!” με τον Χάρολντ Λόιντ.

Το 2007, το κτίριο αγοράστηκε για τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, ονομάστηκε The Sparkle Factory και ανακαινίστηκε, αλλά και η συνοικία άλλαξε, έγινε της μόδας και γέμισε με vegan εστιατόρια και καφετέριες.

Όταν η πανδημία έπληξε σκληρά το κέντρο του Λος Άντζελες καθώς τα εστιατόρια και τα καταστήματα έκλειναν τις πόρτες τους, οι ενοικιαστές αποσύρθηκαν από τις μισθώσεις. Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου κατέθεσαν αίτηση για πτώχευση και τον Οκτώβριο το κτίριο θα πωληθεί σε δημοπρασία. Το ζεύγος των ιδιοκτητών πιστεύει ότι το κτίριο αξίζει 16 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η τοιχογραφία που δίνει στο ακίνητο προστιθέμενη αξία.

Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος ιδιοκτήτης να αγοράσει το κτίριο προκειμένου να αφαιρέσει και στη συνέχεια να πουλήσει την τοιχογραφία. Έργα του Μπάνκσι έχουν κοπεί από κτίρια και πωληθεί στο παρελθόν – το “Crowbar Girl” απέφερε όπως φημολογείται 2,4 εκατομμύρια δολάρια αφού ένας ιδιοκτήτης στο Σάφολκ το έκοψε και το πούλησε ιδιωτικά.

Ένας έμπορος τέχνης υποστηρίζει ότι η τοιχογραφία δεν είναι ξεχωριστή από το κτίριο, δε μπορεί συνεπώς να πουληθεί και λέει στους ΝΥΤ ότι πρόκειται για δημόσια τέχνη.

Με το έργο του Μπάνκσι εκτιμάται ότι το κτίριο θα πιάσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια, λόγω της αξίας του ακινήτου αλλά και της καλλιτεχνικής αξίας του έργου ως περιουσιακού στοιχείου.

Ο οίκος Σόθμπις εκτίμησε ότι και μόνο -η τοιχογραφία είναι 12 πόδια επί 33 πόδια- ο Banksy θα μπορούσε να αποφέρει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια, και ενδεχομένως πολλαπλάσιο ποσό, στην ιδιωτική αγορά, αν και παλιότερα τα έργα που αποκολλήθηκαν από κτίρια δεν έγιναν δεκτά σε δημοπρασίες.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκθεσιακός και εκδοτικός εορταστικός Δεκέμβριος από τον Κώστα Ευαγγελάτο

Ο Κώστας Ευαγγελάτος μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης συμμετοχής του, ως τιμώμενος εικαστικός, στα Πολιτιστικά Δρώμενα Τέχνης 2023 / Visions of Contemporary Art, στον...

Η γεωμετρική πηγή των αφηρημένων αυτοσχεδιασμών του Καντίνσκι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Vassili Kandinsky γεννήθηκε στη Μόσχα το 1866. Το 1886 παρακολούθησε μαθήματα Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας....

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this