«Ένα φως που δεν ξεχνάς», η Κατερίνα Σεραφετινίδου στην Γκαλερί Σκουφά

Η ατομική έκθεση της Κατερίνας Σεραφετινίδου στην Γκαλερί Σκουφά διαρκεί έως το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024.

H Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Σεραφετινίδου με τίτλο “Ένα φως που δεν ξεχνάς”, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου 2024. Περισσότερα από 30 έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, ακρυλικά σε μουσαμά και μεικτής τεχνικής, της περιόδου 2008-2023, αποκαλύπτουν τις μυστηριακές τοπιογραφικές προσεγγίσεις της Σεραφετινίδου.

Και όπως η ίδια δηλώνει «Τα έργα μου λειτουργούν τόσο ως εικαστικές εξομολογήσεις όσο και ως μια ανοιχτή πρόσκληση για το θεατή να συμμετάσχει με τις δικές του σκέψεις και ερμηνείες. Χρησιμοποιώ ένα ευρύ φάσμα υλικών, όπως άμμο, ξηρό παστέλ σε σκόνη και κολάζ από εφημερίδες, για να δημιουργήσω περίπλοκες υφές που αντανακλούν την πολυπλοκότητα και το συναισθηματικό βάθος της ζωής… Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, εργάζομαι εντατικά στα εργαστήριά μου στην Αθήνα και την Ύδρα, αποκαλύπτοντας τον οραματικό μου κόσμο». 

Η Κατερίνα Σεραφετινίδου επίμονα και αδιάλειπτα, με αμείωτο πάθος αφοσιώνεται στον κόσμο του χρώματος και της σύνθεσης.

Κατερίνα Σεραφετινίδου, Ο φάρος ανάμεσα στα κύματα, ακρυλικό σε μουσαμά, 120×200

O κριτικός και θεωρητικός της τέχνης Τάκης Μαυρωτάς επισημαίνει

«Πρόκειται για απρόσμενα τοπία, που ξεπερνούν τα δεδομένα όρια του χώρου και του χρόνου. Τοπία, άλλοτε καστανά και άλλοτε γκρίζα, την ώρα που ο ήλιος πάει να γείρει και ο αέρας έχει πέσει. Τοπία που η ομίχλη θολώνει την όρασή μας και η αίσθηση της υγρασίας θυμίζει το τέλος της βροχής. Η Σεραφετινίδου είναι ιχνευτής τοπίων.

Ζωγραφίζει με αίσθημα νηφαλιότητας και αρμονίας. Αδιαφορεί για τη λυρική λεπτομερειακή αποτύπωση και βυθίζει το βλέμμα της στη γη και στον ουρανό αγγίζοντας την απρόσμενη ομορφιά της φύσης. Παράλληλα, από απόσταση, αγναντεύει τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, τις οποίες αποδίδει με κριτική διάθεση και ποιητική γραφή. Άλλοτε με γκρι και λίγα κόκκινα χρώματα και άλλοτε με γήινα, προκαλώντας την ευλογοφάνεια και το μυστήριο.

Στους πίνακες της ποτέ δεν προσδιορίζει την ακριβή γεωγραφική τους θέση μπερδεύοντας μας για το πού αναφέρεται. Έτσι, οι χώροι της λειτουργούν ως καταφύγιο ζωών ανεξάρτητων από εθνικές καταγωγές και ταξικές κατηγορίες. Ο άνθρωπος ως μονάδα πλέον αναζητά τον μίτο στον λαβύρινθο της μεγαλούπολης, μακριά από τη φύση και την ηρεμία των μικρών πόλεων ή των χωριών. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στους πίνακες Αστική Ονειροπόληση, ακρυλικό σε μουσαμά, 1,10 x 2,20 εκ., Απεριόριστες αντανακλάσεις, ακρυλικό σε μουσαμά, 100 x 150 εκ., Ψίθυροι μιας μυστηριώδους πόλης, μικτή τεχνική σε μουσαμά, 60 x 60 εκ, μεταξύ των άλλων. Πρόκειται για τοπία σύγχρονων μεγαλουπόλεων που εκεί καταλήγει ο κόσμος, ξεχνώντας ότι εκεί μπορεί να σωθεί ή να καταστραφεί.

Κατερίνα Σεραφετινίδου, Αστικό πλέγμα 1, μικτή τεχνική σε μουσαμά, 70 x 100

Ποθητός της στόχος είναι να προσεγγίζει τα έργα της, με εκείνη τη διαύγεια του συναισθήματος που αντιστέκεται στη φθορά. Έτσι στις αναζητήσεις της, ανάμεσα στην υπέρτατη ευδαιμονία και την υπέρτατη απόγνωση, δεν υπάρχει τέλος. Όπως στον πίνακα Ο φάρος ανάμεσα στα κύματα, ακρυλικό σε μουσαμά, 1,20 x 200 εκ., που υποδηλώνει αγωνίες και ευθύνες. Η ανταριασμένη θάλασσα προκαλεί τη δημιουργική της δράση και οι συμβολικές της παραπομπές στον περικυκλωμένο από τα αφρισμένα κύματα φάρο, φανερώνουν τις υπαρξιακές της αγωνίες ανάμεσα στα όνειρα και την ευθύνη της ζωής. Ενώ στο Πέρασμα στον ορίζοντα, ακρυλικό και λαδοπαστέλ σε καμβά, 1,40 x 200 εκ., αποτυπώνει το υδάτινο πέρασμα ανάμεσα στη Ρήνεια και τη Δήλο, αποκαλύπτοντας την αγάπη της για όλους εκείνους τους τόπους που ζωντανεύουν μνήμες από το μακρινό χθες…».

Κατερίνα Σεραφετινίδου, Αστική Ονειροπόληση, ακρυλικό σε μουσαμά,110×220

Who is Who

Η Κατερίνα Σεραφετινίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε εφαρμοσμένα οικονομικά και μάρκετινγκ και διαφήμιση στο Λονδίνο, όπου ήρθε σε άμεση  επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και μελέτησε το έργο των μεγάλων ζωγράφων στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, την Tate Modern και τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών.

Παράλληλα  παρακολούθησε μαθήματα με διάσημους καλλιτέχνες από το Central St. Martins του Λονδίνου και σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και διαδικτυακά στο MoMA. Συμμετείχε  σε ομαδικές εκθέσεις στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα και στη διεθνή παρουσίαση νέων καλλιτεχνών με τη μορφή έκθεσης slide show στο MoMA στη Νέα Υόρκη και τώρα πραγματοποιεί την πρώτη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά.

Η Κατερίνα Σεραφετινίδου

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 – 15.30
Τρίτη, Πέμπτη 10.00 – 15.30 & 17.30 21.00

Γκαλερί Σκουφά
Σκουφά 4, Κολωνάκι, 106 73 Αθήνα
skoufagallery.gr

Κατερίνα Σεραφετινίδου, Ψίθυροι μιας Μυστηριώδους Πόλης, μικτή τεχνική σε μουσαμά, 60×60
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το 9ο Beyond Borders -Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα

Για 9η συνεχόμενη χρονιά το Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεώνει το ραντεβού του (25/08–01/09/2024) με το κινηματογραφόφιλο κοινό και δημιουργούς απ’ όλον τον...

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this