Feminist Recovery: Against Care Violence με την καθηγήτρια Elke Krasny 

Ένα διαδικτυακό, ανοικτό σεμινάριο με την καθηγήτρια Elke Krasny, την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024, 18.00-19.30 από το Ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκη.

Το Ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκηδιοργανώνει το δεύτερο από μια σειρά πέντε διαδικτυακών, ανοικτών συναντήσεων με θέμα τις Οικολογίες της Φροντίδας (Care Ecologies). Πρόκειται για ένα πολύπλευρο project που αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της φροντίδας, συμβάλει στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης και ενισχύει μια σταθερή σχέση μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και κοινωνικού χώρου, με συνεργαζόμενους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe.

Με τη φροντίδα στο κέντρο των διεθνών συζητήσεων, οι Οικολογίες της Φροντίδας εστιάζουν στην ανάγκη να αναλογιστεί κανείς εκ νέου και συλλογικά τους κανόνες και τις διαδικασίες της  πολιτιστικής δημιουργίας, ενώ εγκαθιδρύουν δεσμούς στενής συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, διανοούμενων, ερευνητών και άλλων πολιτιστικών παραγόντων μέσω διεπιστημονικών προγραμμάτων.

Μέσα σε αυτή τη διετία δημιουργούνται ευκαιρίες κινητικότητας των επαγγελματιών του πολιτισμού και προώθησης της σύγχρονης τέχνης σε τοπικό και διεθνές κοινό και οικοδομείται μια στέρεη σχέση μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και του κοινωνικού χώρου μέσω έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκθέσεων και εργαστηρίων.

Στο σεμινάριο «Feminist Recovery: Against Care Violence» την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου2024 η Elke Krasny, PhD, Καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης θα μιλήσει για την ανάκαμψη μέσω του φεμινισμού και κατά της «βίαιης φροντίδας» που διαχρονικά επιβάλλεται στη γυναίκα από τις πατριαρχικές δομές.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Krasny

«Η φροντίδα είναι ουσιώδης για τη ζωή και την επιβίωση. Το κοινωνικό και οικολογικό υπαρξιακό νήμα έχει πλεχτεί από τη φροντίδα. Αλλά πώς φροντίζεται η φροντίδα με πολιτικοοικονομικούς όρους; Πώς γίνεται κατανοητή ως ένας ορισμένος τρόπος να γνωρίσεις τον πλανήτη και να σχετιστείς με τον κόσμο; Πώς αλλάζει η γνώση, αν η ανάλυση των συνθηκών του πλανήτη και του κόσμου ξεκινά από τις σχέσεις φροντίδας; Στο όνομα της φροντίδας, εθνικά κράτη έχουν προωθήσει την αποικιακή υπεροχή της πατριαρχίας. Στο όνομα της ελευθερίας, το αποκαλούμενο δεύτερο κύμα φεμινισμού αναγνώρισε εργασίες φροντίδας ως φορτίο που εμποδίζει τη γυναικεία δημιουργικότητα, πνευματική παραγωγικότητα και οικονομική κινητικότητα. Στο όνομα της υγείας, εθνικά κράτη και διεθνείς οργανισμοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά του ιού σε καιρούς πανδημίας και μετέτρεψαν τους επαγγελματίες φροντίδας σε μαχητές κατά του covid».

Elke Krasny, PhD, Καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, copyright Yona Schuh

Ιχνηλατώντας το πώς μοντέρνες αποικιακές οντολογίες του φύλου συνδέθηκαν με επιστημολογίες περί θηλασμού και με την πολιτική οικονομία ενός ουσιοκρατισμού που αφορά στη φροντίδα, το σεμινάριο αυτό ασχολείται με τα είδη ανάλυσης που χρειάζονται, ώστε να απελευθερωθεί η φροντίδα από την πατριαρχική βία και την καπιταλιστική καταγωγή.

Παρουσιάζοντας τους στόχους των σχεδίων ανάκαμψης μέσω του φεμινισμού (feminist recovery) που περιγράφηκαν από υπευθύνους χάραξης πολιτικής, φροντιστές, ακτιβιστές και ερευνητές στις αρχές της πανδημίας Covid-19 το 2020, η διάλεξη αναζητά το πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να εφαρμόσει το feminist recovery (φεμινιστική ανάκαμψη) κατά της βίαιης φροντίδας.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.

Για τη δωρεάν εγγραφή πατήστε ΕΔΩ.

Πρόγραμμα

18.00 – 18.10 Καλωσόρισμα και εισαγωγή

18.10 – 18.50 Elke Krasny – Feminist Recovery: Against Care Violence

18.50 – 19.30 Ερωτήσεις, συζήτηση

Who is Who

Elke Krasny, PhD, Καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, Βιέννη. Επικεντρώνεται στις έννοιες της φροντίδας, αναπαραγωγική εργασία, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, υπομνηματικές πρακτικές και υπερεθνικές προσεγγίσεις φεμινισμού σε τέχνη, αρχιτεκτονική, υποδομές και αστυφιλία. Το 2023 έλαβε το βραβείο Gabriele Possanner για την προώθηση της έρευνας φύλου στην Αυστρία. Η Krasny επιβλέπει φοιτητές/φοιτήτριες, των οποίων η δουλειά ασχολείται με σύγχρονους φεμινισμούς, τέχνη, καλλιτεχνική εκπαίδευση, αρχιτεκτονική και επιμέλεια. Μαζί με την Angelika Fitz έγραψε το Critical Care. Architecture and Urbanism for a Broken Planet (MIT Press, 2019), ενώ μαζί με την Lara Perry το Curating as Feminist Organizing (Routledge, 2023) και το Curating with Care (Routledge, 2023). Το βιβλίο της Living with an Infected Planet. Covid-19 Feminism and the Global Frontline of Care (transcript publishers, 2023) επικεντρώνεται στον στρατιωτικοποιημένο ουσιοκρατισμό της φροντίδας και τα σχέδια φεμινιστικής ανάκαμψης σε καιρούς πανδημίας. Μαζί με την Urska Jurman ξεκίνησαν την ομάδα Ecologies of Care. Επί του παρόντος δουλεύει στην καθιέρωση προσεγγίσεων για το Feminist Infrastructural Critique.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this