Φράνσις Μπέικον: Ο Άνδρας και το Θεριό στην Royal Academy of Arts στο Λονδίνο

Μια νέα έκθεση που θα κάνει εγκαίνια το ερχόμενο Σάββατο στο Λονδίνο έχει στόχο να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Φράνσις Μπέικον σχεδίαζε φωτογραφίες ζώων, όπως η κραυγή ενός χιμπατζή, για τις ορισμένες φορές ανησυχητικές του απεικονίσεις ανθρώπων

Ο γεννημένος στην Ιρλανδία Μπέικον είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, γνωστός για την ιδιότυπη προσέγγισή του στην ανθρώπινη φιγούρα.
Η έκθεση, στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, στοχεύει να δείξει πώς ο Μπέικον πίστευε ότι η γραμμή μεταξύ ανθρώπων και ζώων και των μορφών και των ενστίκτων τους θα μπορούσε να είναι θολή.

«Πίστευε πραγματικά θεμελιωδώς ότι κάτω από το πολύ λεπτό προσωπείο του πολιτισμού, τελικά είμαστε όλοι ζώα, είμαστε μέρος του ζωικού βασιλείου», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής εκθέσεων της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών, Άντρεα Ταρσία.

Ο Μπέικον, ο οποίος πέθανε το 1992 σε ηλικία 82 ετών, ήταν γιος ενός εκτροφέα αλόγων, έκανε ταξίδια σε μέρη άγριας ζωής στη Νότια Αφρική και σπούδασε φωτογραφία ζώων για έμπνευση.

«Είναι πολύ γνωστός για τις φιγούρες του που ουρλιάζουν έχοντας τα κεφάλια γερμένα προς τα πίσω, ανοιχτό το στόμα και αυτό το είδος της σιωπηλής, ισχυρής κραυγής που φαίνεται να προέρχεται από τους πίνακές του, το οποίο πηγάζει άμεσα από μια φωτογραφία ενός χιμπατζή που χρησιμοποίησε ως σημείο αναφοράς», είπε ο Ταρσία.

Η έκθεση καλύπτει την 50χρονη καριέρα του Μπέικον, με πρώιμους καμβάδες καθώς και την τελευταία του δουλειά, μαζί με μια τριάδα πινάκων ταυρομαχίας που θα εκτεθούν μαζί για πρώτη φορά.

Η έκθεση «Francis Bacon: Man and Beast» («Φράνσις Μπέικον: Ο Άνδρας και το Θεριό») θα διαρκέσει από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 17 Απριλίου.

Για το εισιτήριό σας πατήστε ΕΔΩ

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this