Γιάννης Παπαϊωάννου: “O πλαστικομοντελισμός είναι τέχνη”

Ο πλαστικομοντελισμός είναι μια ασχολία που σαφέστατα θέλει πολύ χρόνο, μεράκι αλλά και χρήματα για την αγορά εργαλείων και υλικών. Οι μοντελιστές αντλούν τα θέματά τους από την πραγματικότητα και από την φαντασία, επιστημονική και μη. Ιδιαίτερα διαδεδομένα και με ξεχωριστό ενδιαφέρον θέματα είναι τα στρατιωτικά θέματα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, οχήματα και πλοία.

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 37η Πανελλήνια Έκθεση Διαγωνισμού Στρατιωτικού Μοντελισμού στην Τεχνόπολη, που διοργανώνει η Ένωση Πλαστικομοντελιστών στην Ελλάδα, η IPMS Ελλάδος.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Γιάννης Παπαϊωάννου στην Κέρκυρα όπου διαμένει

Χαζεύοντας στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε τον Γιάννη Παπαιωάννου, έναν μοντελιστή με ιδιαίτερα καλό portfolio μοντέλων, κυρίως αεροπλάνα και ελικόπτερα. Παρακολουθώντας τη δουλειά του περισσότερο από έναν χρόνο, θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί του για τον πλαστικομοντελισμό στρατιωτικής θεματολογίας.

-Γιάννη, πώς προέκυψε και ασχολήθηκες με την κατασκευή αεροπλάνων σε μινιατούρες;

-Από μικρή ηλικία με συνάρπαζαν τα αεροσκάφη και η αεροπορική ιδέα γενικότερα,. Σε ηλικία δέκα ετών, όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε είχα την πρώτη επαφή με πλαστικά κιτ αεροσκαφών τα οποία τα αντιμετώπιζα όμως σαν παιχνίδια και τίποτα παραπάνω.

Μετά το λύκειο ασχολήθηκα πιο διεξοδικά με τον πλαστικομοντελισμό διαβάζοντας σχετικά άρθρα στα περιοδικά της εποχής και σιγά-σιγά άρχιζα να κατασκευάζω δειλά- δειλά στην αρχή και με πολλές ατέλειες τα πρώτα μου μοντέλα αεροσκαφών. Αυτή η περίοδος ήταν η απαρχή ενός υπέροχου ταξιδιού, το οποίο συνεχίζεται.

-Μελετάς τα ακριβή χαρακτηριστικά του μοντέλου για να το φτιάξεις όπως ακριβώς είναι;

-Πριν από κάθε κατασκευή μελετώ εξονυχιστικά τη σχετική βιβλιογραφία που διαθέτω καθώς και ανάλογες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο προκειμένου να αποκτήσω σαφέστατη εικόνα, όσον αφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρωματικές παραλλαγές του αεροσκάφους, το οποίο με ενδιαφέρει προκειμένου να αποτυπώσω στο πλαστικό με τη μεγαλύτερη δυνατή αληθοφάνεια την όψη αλλά και κάθε χρωματική αλλοίωση, η οποία παρατηρείται στα επιχειρησιακά αεροσκάφη. Η μελέτη και η πολύ προσεκτική προετοιμασία πριν από κάθε κατασκευή παίζουν σημαντικότατο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

-Τι υλικά χρησιμοποιείς;

-Τα υλικά που χρησιμοποιώ τα πρώτα χρόνια τα προμηθευόμουν σχεδόν αποκλειστικά από Ελλάδα από τα λίγα σχετικά καταστήματα που υπήρχαν για το χόμπι. Πλέον από την εποχή του ιντερνέτ και μετά προμηθεύομαι μεγάλο μέρος των υλικών/εργαλείων/ χρωμάτων κλπ που χρησιμοποιώ από Ευρώπη, Αμερική, Ασία καθώς απαιτούνται πολλές φορές διάφορα εξειδικευμένα υλικά, τα οποία είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα είτε αυτά από το εξωτερικό πληρούν κορυφαίες προδιαγραφές ποιότητας κάτι το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα.

-Πόσο χρόνο σου παίρνει για να φτιάξεις ένα τέτοιο μοντέλο;

-Κάθε κατασκευή διαθέτει το δικό της βαθμό δυσκολίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια κάποια διαδικασία τυποποίησης κλπ. Κατά μέσο όρο, οι περισσότερες κατασκευές απαιτούν από 60-120 ώρες εργασίας (διάστημα 3-7 εβδομάδων), όχι απαραίτητα συνεχόμενες μιας και πολλές φορές απαιτείται να περάσει κάποιος χρόνος προκειμένου να στεγνώσει το χρώμα κλπ.

Βέβαια έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που εργαζόμουν πάνω σε ένα μοντέλο τέσσερις μήνες! Σαν αρχή έχω ποτέ να μη βιάζομαι μιας και ένα λάθος σε κάποιο στάδιο μπορεί να καταστρέψει εντελώς το τελικό αποτέλεσμα.

-Ποια μοντέλα έχεις φτιάξει;

-Έχω κατασκευάσει αρκετά αεροσκάφη τα τελευταία είκοσι τουλάχιστο χρόνια , που ασχολούμαι, κυρίως αεροσκάφη τζετ σε κλίμακα 1/48, αλλά και στις υπόλοιπες δημοφιλείς κλίμακες 1/72 και 1/32. Εστιάζω σε αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο παρόν αλλά και παλαιοτέρα όπως F-5,F-4,F-16,Mirage F1, M-2000.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν κρατούσα λεπτομερή φωτογραφικά αρχεία και έτσι πολλές κατασκευές μου δεν τις είχα αποτυπώσει σε φωτογραφικό αρχείο. Αυτό πλέον όμως έχει αλλάξει.

-Τι μοντέλα ετοιμάζεις αυτόν τον καιρό;

-Το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι με την κατασκευή αεροσκαφών της Αμερικάνικης Αεροπορίας και Ναυτικού αλλά και με μοντέλα αεροσκαφών Ρωσικής σχεδίασης και κατασκευής και χρήσης από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής κλπ.

-Θα σου θέσω μια ερώτηση που είθισται να ρωτάμε τους καλλιτέχνες. Πώς εμπνέεσαι και φτιάχνεις τα μοντέλα σου;

-Τα αεροσκάφη Αμερικανικής και Ρωσικής σχεδίασης και κατασκευής αποτελούν εξαιρετική πηγή έμπνευσης και διαθέτουν υπέροχες αεροπορικές χρωματικές παραλλαγές, οι οποίες αν αποτυπωθούν με πολλή προσοχή στο πλαστικό κιτ, το αποτέλεσμα είναι ένα πανέμορφο μοντέλο αεροσκάφους, το οποίο σχεδόν δεν θα ξεχωρίζει οπτικά από το πραγματικό αν φωτογραφηθεί με το κατάλληλο φόντο.

Άλλωστε εκτός από τις τεχνικές βαφής πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν οι τεχνικές παλαίωσης των χρωμάτων που εφαρμόζω, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι ρεαλιστικό υπό κλίμακα.

-Υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται;

-Η ζήτηση για custom κατασκευασμένα μοντέλα αεροσκαφών υπό κλίμακα, θα έλεγα πως είναι αρκετά μεγάλη από συλλέκτες αλλά και λάτρεις των αεροσκαφών γενικότερα που επιθυμούν να έχουν στην κατοχή τους και να ομορφαίνουν τον προσωπικό τους χώρο με ένα ακριβέστατο και ρεαλιστικό ομοίωμα μαχητικού αεροσκάφους.

Στο παρελθόν προέρχονταν κυρίως από Β. Αμερική και Ευρώπη αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον και εντός Ελλάδος. Βασικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα μου είναι η ανεύρεση του απαιτούμενου χρόνου προκειμένου να ασχοληθώ με τις αγαπημένες μου κατασκευές, μιας και υπάρχει και η κυριά δουλειά μου, και όχι το αν θα πουληθεί κάτι ή όχι.

-Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα τέτοιο μοντέλο;

-Όσον αφορά στους ενδιαφερομένους από το εξωτερικό, η επικοινωνία γίνεται μέσω email ή της σελίδας που διαθέτω στο ιντερνέτ και παρουσιάζω τη δουλειά μου. Ο συλλέκτης μου εξηγεί ποιο μοντέλο και σε τι κλίμακα το θέλει, καθώς και αρκετές άλλες λεπτομερείς, που αφορούν την κατασκευή, τις προτιμήσεις κλπ και σε περίπτωση που συμφωνήσουμε, ξεκινώ την κατασκευή του αεροσκάφους.

Όσον αφορά στους ενδιαφερομένους από την Ελλάδα, αυτοί συνήθως έρχονται σε επαφή μαζί μου συνήθως μέσω της σελίδας μου στο facebook, «Acropolis custom build aircraft models», και ανταλλάσσοντας τηλέφωνα συζητάμε τις επιμέρους λεπτομέρειες.

Πλαστικομοντελισμός – Γιάννης Παπαιωάννου

-Θεωρείς τον εαυτό σου καλλιτέχνη;

-Εάν τέχνη είναι αυτό που ωθεί το μυαλό και την ψυχή να ταξιδεύει και να ονειρεύεται υπό αυτή την έννοια, ναι, θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη. Κρίνοντας από τα συναισθήματα που μου δημιουργούνται αντικρύζοντας τα μοντέλα μου βλέπω σε αυτά μια μορφή τέχνης.

-Πόσο διαδεδομένος είναι ο πλαστικομοντελισμός;

-Υπάρχουν πολλά μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την Ιαπωνία, όπου είναι περισσότερο ευρέως διαδεδομένος και εξελιγμένος ο πλαστικομοντελισμός. Σαφέστατα επιθυμώ κάποια στιγμή να την επισκεφθώ στη ζωή μου και να συνδυάσω τις διακοπές με το πάθος μου.

Στη χώρα μας γίνονται αρκετές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις και μια φορά το χρόνο η μεγαλύτερη στην Αθήνα. Όσον αφορά το εξωτερικό οι μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες λαμβάνουν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και πιστέψτε με αξίζει τον κόπο να τις επισκεφθεί κάνεις!

Πλαστικομοντελισμός – Γιάννης Παπαιωάννου

-Προγραμματίζεις την συμμετοχή σου σε κάποια έκθεση;

-Δεν θα απέκλεια στο μέλλον να έκανα μια προσωπική έκθεση με τις δημιουργίες μου. Όμως θα προϋπόθετε τη δέσμευση κάποιου αριθμού αξιόλογων κατασκευών προκειμένου να είναι πλήρης και χορταστική για το κοινό και μέχρι στιγμής ο χρόνος με πιέζει πολύ. Αλλά και δεν έχω διαθέσιμο αριθμό μοντέλων αεροσκαφών μιας και σχεδόν κάθε μοντέλο που τελειώνω «δεσμεύεται» άμεσα από τους ανά τον κόσμο λάτρεις του είδους. Το μέλλον όμως δεν το ορίζει κάνεις, οπότε δεν αποκλείω και τίποτα.

Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι συνοδοιπόρος μου στις ατέλειωτες ώρες δημιουργίας και από τους πλέον αυστηρούς κριτές των έργων μου είναι ο πολυαγαπημένος φίλος-γάτος Johnie!!!

-Σκέφτεσαι να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον πλαστικομοντελισμό;

-Γενικά, αντιμετωπίζω τον πλαστικομοντελισμό σαν ένα χόμπι, που μου χαρίζει στιγμές χαλάρωσης, δημιουργίας και ομορφιάς. Δεν το βλέπω καθαρά επαγγελματικά, μιας και δεν είναι αυτή η κύρια δουλειά μου. Δεν επιθυμώ να χαθεί και η μαγεία του χόμπι και της αγάπης μου γι αυτή την «τέχνη».

Κάθε μοντέλο που αναλαμβάνω να κατασκευάσω, προϋπόθεση είναι να μου αρέσει και να με εμπνέει, αλλιώς δεν υπάρχει νόημα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this