Γιατί το διάσημο «Las Meninas» του Βελάσκεθ παραλίγο να αποσυρθεί από το Μουσείο Prado

Ο εμβληματικός πίνακας με την ονομασία “Las Meninas” του Ντιέγο Βελάσκεθ παραλίγο να αποσυρθεί από το Μουσείο Prado στη Μαδρίτη, με την κατηγορία ότι συνιστά «έγκλημα μίσους».

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι το Μουσείο Prado στη Μαδρίτη αποσύρει το παγκοσμίου φήμης έργο τέχνης καθώς συνιστά «έγκλημα μίσους κατά των ατόμων με περιορισμένη ανάπτυξη».

Μάλιστα υπήρχαν συγκεκριμένες αναρτήσεις που έγιναν στο Χ, οι οποίες ανέφεραν πως ο Ernest Urtasun, ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, σχεδιάζει να αφαιρέσει το “Las Meninas” του Βελάσκεθ από τη μόνιμη συλλογή του Prado.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο πίνακας στοχοποιεί άτομα με νανισμό και αχονδροπλασία, η οποία είναι μια γενετική πάθηση που επιβραδύνει την ανάπτυξη των οστών.

Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν αποδείχθηκαν τελικά αληθινοί.

Το διάσημο έργο του 1656 απεικονίζει τον ίδιο τον Βελάσκεθ να ζωγραφίζει τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ισπανίας, με διάφορα άλλα μέλη της βασιλικής αυλής να είναι παρόντα, συμπεριλαμβανομένων δύο νάνων στα δεξιά.

Ωστόσο, δεν είναι σωστό να λέμε ότι το “Las Meninas” ακυρώνεται επειδή θεωρείται προσβλητικό για τα άτομα με νανισμό για διάφορους λόγους.

Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για απομάκρυνση του έργου τέχνης, ενώ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «φάρσα» και είπε ότι είναι «απολύτως ψευδής».

Αυτό που όντως συμβαίνει με το Μουσείο Prado αλλά και άλλα ισπανικά μουσεία είναι, αντί να απομακρύνεται οποιοδήποτε έργο τέχνης, γίνονται αλλαγές στις περιγραφές ορισμένων έργων, όπως το “Las Meninas”, έτσι ώστε να μην περιλαμβάνουν όρους που θεωρούνται προσβλητικοί. Και όλο αυτό αποτελεί μέρος μιας γενικευμένης προσπάθειας να αυξηθεί η συμπερίληψη και να προωθηθεί η ισότητα, ξεκινώντας με μια γλώσσα πιο περιεκτική και λιγότερο σεξιστική.

 

O Diego Velázquez και το μυστήριο του “Las Meninas”

radar.gr

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this