Γιώργος Βασιλείου: Η οινοπαραγωγή είναι μια δουλειά που θέλει πολλή αγάπη, μεράκι και ποτάμια ιδρώτα 

Η ιστορία των αμπελώνων της οικογένειας Βασιλείου ξεκινά γύρω στο 1905 από τον παππού τότε, Γεώργιο Βασιλείου, γεννημένος στην περιοχή των Μεσογείων Αττικής. Σήμερα, ο Γεώργιος Βασιλείου, τρίτης γενιάς οινολόγος, δημιουργεί εμφιαλωμένο κρασί και εναρμονίζει την πολυετή πείρα και το μεράκι της οικογένειας του με την Ευρωπαϊκή τεχνογνωσία για την παραγωγή αυθεντικού και ποιοτικού οίνου. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας απλώνονται στις πλαγιές της περιοχής των Μεσογείων Αττικής, καθώς και στις λοφοπλαγιές του Ασπρόκαμπου Νεμέας.  

Συναντήσαμε τον κύριο Βασιλείου και μιλήσαμε για την επαγγελματική του πορεία, που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την μεγάλη του αγάπη, την οινολογία. 

Στην Ζέτα Τζιώτη – Δημοσιογράφο και
στην Ιφιγένεια Πανίδου – Δημοσιογράφο, Γεωπόνο- Τεχνολόγο Τροφίμων 

-Κύριε Βασιλείου, γνωρίζουμε πως είστε οινολόγος και οινοποιός 3ης γενιάς με έδρα την Ελλάδα, αναδεικνύοντας κυρίως γηγενείς ποικιλίες. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μοιραζόσασταν μαζί μας την οινική σας διαδρομή. Πώς ξεκίνησαν όλα; 

-Όπως αντιλαμβάνεσθε η αγάπη μου για το αμπέλι και τον οίνο ήταν μια φυσική εξέλιξη μεγαλώνοντας.  Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας μας απλώνονται στις πλαγιές της περιοχής των Μεσογείων Αττικής σε μία επιφάνεια 150 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται και το Οινοποιείο του κτήματος με υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό οινοποίησης. Επιπλέον, εδώ θα συναντήσει κάποιος την μεγαλύτερη αίθουσα οινικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, καθώς και κάτω από την επιφάνεια της γης, το κελάρι του οινοποιείου με τις κατάλληλες ελεγχόμενες συνθήκες όπου ωριμάζουν και παλαιώνουν τα κρασιά.  

Με σεβασμό στους πελάτες μας και αγάπη για τη δουλειά μας, τα επόμενα χρόνια, και προκειμένου να εξασφαλισθεί η υψηλή ποιότητα των ερυθρών οίνων το Κτήμα επεκτάθηκε  και στην Νεμέα Πελοποννήσου με 100 στρέμματα αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας. Εκεί δημιουργήθηκε το «Κτήμα Νέμειον Estate», οινοποιείο έργο τέχνης που δανείστηκε το όνομα του από την αρχαία Νεμέα, επένδυση σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια από εμένα, αλλά και από τον άμεσο συνεργάτη μου, Θανάση Φακορέλη.  

Στο συγκεκριμένο οινοποιείο όλη η διαδικασία παραγωγής, ζύμωσης και εμφιάλωσης πραγματοποιείται απλά με τον νόμο της βαρύτητας. Στο «Κτήμα Νέμειον» λειτουργεί και χώρος «Μουσείου Κρασιού» με τον καρπό της πολυετούς συλλεκτικής προσπάθειας του δημιουργού του κτήματος. Επιπλέον, φιλοξενεί αίθουσα εκδηλώσεων, καθώς και 6 καταπληκτικές σουίτες για την φιλοξενία των φίλων του κτήματος μας. 

Κτήμα Νέμειον

-Τα υπερσύγχρονα οινοποιεία, καθώς και οι αμπελώνες σας, βρίσκονται στην περιοχή των Μεσογείων Αττικής και στην Νεμέα Πελοποννήσου. Από τις κυριότερες ποικιλίες της περιοχής της Αττικής είναι το Σαββατιανό, ενώ στην Νεμέα διεθνώς γνωστή είναι η ποικιλία  Αγιωργίτικο, ΠΟΠ Νεμέας, μία από τις πιο εκλεκτές και πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών. Εσείς ποιες από τις ποικιλίες της αμπέλου θα ξεχωρίζατε, οι οποίες ακολούθως σας προσφέρουν και τους πιο ξεχωριστούς σας οίνους; 

-Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών. Η κάθε ποικιλία είναι βασίλισσα στον τόπο της. Στον αμπελώνα των Μεσογείων Αττικής καλλιεργείται εκτός από το κλασσικό Σαββατιανό (κατά 95%), ο Ροδίτης και το προικισμένο Ασύρτικο. ΤΟ Σαββατιανό είναι μία πολυδύναμη ποικιλία και προσφέρει διαφορετικούς τύπους οίνων, όπως λευκό ξηρό, την περίφημη ρετσίνα Μεσογείων, παλαιωμένο κρασί μέσα σε δρύινο βαρέλι (fumέ), γλυκούς οίνους, αποστάγματα, και αφρώδεις οίνους. Στον Αμπελώνα της περιοχής της Νεμέας Πελοποννήσου, καλλιεργείται η γνωστή από τους αρχαίους χρόνους ποικιλία Αγιωργίτικο (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης  Νεμέας), η οποία χρησιμοποιείται για οίνους reservegrand reserve και γλυκά κρασιά μακράς παλαίωσης. 

Στο συγκεκριμένο οινοποιείο όλη η διαδικασία παραγωγής, ζύμωσης και εμφιάλωσης πραγματοποιείται απλά με τον νόμο της βαρύτητας. 

-Προσφέρετε και ένα εύρος παλαιωμένων οίνων ποιότητας με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Ποιου έτους την συγκομιδή μπορεί να συναντήσει κάποιος στα οινοποιεία σας και ποιος είναι ο λόγος που κάνει τον παλαιωμένο οίνο σε βαρέλι τόσο ξεχωριστό; 

-Το οινοποιείο της Νεμέας φτιάχνει κυρίως οίνους μακράς παλαίωσης. Ένας από αυτούς είναι ο οίνος με την ονομασία «ΗΓΕΜΟΝΑΣ». Αυτός προέρχεται από τους καλύτερους αμπελώνες, οινοποιείται και εμφιαλώνεται σε ισοβαρικά μηχανήματα και προσφέρει μεγάλο αλκοολικό τίτλο και υψηλή περιεκτικότητα σε ταννίνες, ουσίες που συνεισφέρουν στα ωφέλιμα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου και βοηθούν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά σε βάθος χρόνου. 

Ο Γιώργος Βασιλείου

-Είναι γεγονός πως ο ελληνικός αμπελώνας είναι μοναδικός. Ποια εκτιμάται πως είναι η θέση του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές; 

-Πράγματι ο ελληνικός αμπελώνας είναι μοναδικός στον κόσμο βασικότερα γιατί είναι φυτεμένος με γηγενείς ποικιλίες, αλλά και γιατί ευνοείται από το μικροκλίμα των ελληνικών περιοχών. Δυστυχώς, όμως, είναι πολύ μικρός σε έκταση και κατακερματισμένος. 

Το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι οι καλύτερες περίοδοι για να επισκεφθεί τα οινοποιία ο κόσμος. Εκείνη την εποχή η φύση είναι στα καλύτερα της 

-Σήμερα, πιστεύετε πως ανταποκρίνονται οι τιμές του επώνυμου ελληνικού οίνου στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή; Αναφέρετε μας τις μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε κατά την πορεία σας, και τι σας βοήθησε να τις ξεπεράσετε. 

-Πιστεύω ότι ο ελληνικός οίνος είναι ακόμα φθηνός – θα τον χαρακτήριζα «value for money» αναγνωρίζοντας την μοναδικότητα του. Το πρόβλημα στη δουλειά μας πιστεύω συναντάται όπως και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Οι παραγωγοί δεν υποστηρίζονται από την πολιτεία όπως θα έπρεπε. Πρόσφατα επέβαλαν και ειδικό φόρο στον οίνο, όμως ευτυχώς το κατάλαβαν και το αφαίρεσαν. Η οινοπαραγωγή είναι μια δουλειά που θέλει πολλή αγάπη, μεράκι και ποτάμια ιδρώτα. Ευτυχώς, όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο το γνωρίζουμε καλά και προχωράμε ότι και να γίνει. 

Ο Γιώργος Βασιλείου

-Θεωρείτε την ενασχόληση με τον οίνο ως μορφή «τέχνης»; Ως προς το εικαστικό κομμάτι, τι προσέχετε στις ετικέτες των φιαλών σας; Έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο ζωγραφικό έργο; 

Στο εμφιαλωμένο επώνυμο ελληνικό κρασί κάθε ετικέτα είναι ένα έργο τέχνης. Εδώ φυσικά παίζουν μεγάλο ρόλο τόσο το «ντύσιμο» της φιάλης, καθώς και το marketing, γιατί ο καταναλωτής κρίνει πρώτα από όλα την εμφάνιση και μετά από το περιεχόμενο. Οι 2 ετικέτες του Κτήματος Νέμειον για το κρασί με την ονομασία «Ηγεμών», ΟΠΑΠ Νεμέα Reserve και ΟΠΑΠ Grand Reserve, φέρνουν τη δημιουργική υπογραφή της Άρτεμης Κοκκινάκη και αποτελούν την «ακριβότερη» Νεμέα που υπάρχει στην ελληνική αγορά. 

B0095P 0041

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών. Η κάθε ποικιλία είναι βασίλισσα στον τόπο της 

-Μία από τις διεθνείς τάσεις στην οινοπαραγωγή, είναι και ο οινοτουρισμός. Πως προσαρμόζονται οι Έλληνες παραγωγοί στην εφαρμογή και αξιοποίηση των ωφελειών του; 

-Ο οινοτουρισμός είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τα οινοποιεία, καθώς οι λάτρεις του κρασιού – και όχι μόνο – έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το οινοποιείο και να παρευρεθούν σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τον αμπελώνα μέχρι τη συσκευασία και τη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος. Αποτελεί αρκετά μεγάλη διαφήμιση, όπως επίσης αποφέρει και κάποια έσοδα. 

-Κλείνοντας, μαθαίνουμε πως έχετε ανοιχτές τις πόρτες των κτημάτων σας στο κοινό και στους λάτρεις της οινοπαραγωγής και γευσιγνωσίας. Θα θέλατε να μας πείτε πως μπορεί κάποιος να σας επισκεφθεί και τι ακριβώς θα έχει τη δυνατότητα να δει, και να γευτεί, κατά την επίσκεψη του; 

-Το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι οι καλύτερες περίοδοι για να επισκεφθεί τα οινοποιία ο κόσμος. Εκείνη την εποχή η φύση είναι στα καλύτερα της. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους του οινοποιείου, να συζητήσει με τους ανθρώπους του κτήματος, να δοκιμάσει προϊόντα ακόμη παλαιότερων ετών, καθώς και να αγοράσει τα κρασιά μας σε προνομιακές τιμές. Σας περιμένουμε! 

Κτήμα Νέμειον

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this