H Αλεξάνδρα Μαράτη στην Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης

Η έκθεση με τίτλο Transits θα διαρκέσει από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020.

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης η έκθεση της Αλεξάνδρας Μαράτη με τίτλο TRANSITS.
Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων μεσαίων και μικρών διαστάσεων ζωγραφισμένα με ακρυλικά και spray σε καμβά και κατασκευές από μέταλλο μεταβλητών διαστάσεων.

…Συμπλέγματα σε σχήμα matrix που παραπέμπουν σε ευσταθή ή ετοιμόρροπα πολυώροφα κτίρια αντικρίζουν πορτοκαλί, μπλε ή αχνοπράσινα φωτισμένα ενεργειακά πεδία. Η συχνά ομιχλώδης και ανέλπιδη ατμόσφαιρα των έργων δεν αποτελεί μόνο φαντασιακή ουτοπική ματιά στο μέλλον αλλά και καθρέφτη της εποχής μας. Εύκολα προσβάσιμοι εσωτερικοί χώροι στέκουν πλάϊ–πλάϊ με μετέωρα καταφύγια, ιπτάμενα πολεμικά jets και οπλισμένες πλανώμενες μορφές, χωρίς προσανατολισμό, οι οποίες θυμίζουν φασματικές φιγούρες των comics.

Ένας χείμαρρος από σκηνές μέσα στον ίδιο πίνακα, επιτρέπει νέους συνειρμούς, μεμονωμένα ζωγραφικά στοιχεία επανεμφανίζονται με διαφορετικούς τρόπους στη μεταξύ τους σύνδεση. Οι συσχετισμοί είναι τόσο εξατομικευμένοι, ώστε δεδομένη ανάγνωσή τους δεν είναι εφικτή, και ο καθένας μας μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία της επινόησης και της συνέχισης του αφηγήματος…

Hartwig Knack
Ιστορικός και Θεωρητικός Τέχνης
Επιμελητής Εκθέσεων

Έργο της Αλεξάνδρας Μαράτη από την έκθεση Transits

…Σκοτεινές χρωματικές παλέτες, άνθρωποι-μηχανές, οχήματα σκληρής μεταλλικής δομής, έντονες αντιπαραθέσεις σκιάς-φωτός. Πρόκειται για ένα είδος φουτουριστικής εμπόλεμης ζώνης; Αν συμφωνήσει κανείς σ’ αυτή την ψυχολογική περισσότερο, και όχι αναλυτική, υπόθεση, ήδη φτάνει σε μια ερμηνεία η οποία βασίζεται στην εικόνα, στην εικονογραφία και τη συνολική διαχείριση των μέσων της ζωγραφικής.

Αν μιλήσει κανείς περισσότερο σε σχέση με τη συνθετική δομή, λαμβάνοντας βεβαίως ξανά υπόψη τις καθαρά ζωγραφικές ποιότητες των έργων, μπορεί να μιλούσε ταυτόχρονα για ένα είδος τεκτονικών (ζωγραφικών) πλακών. Συναιρώντας κατά κάποιο τρόπο τα δύο, τα έργα λειτουργούν ως ταξίδι σ’ έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο, άρα στο φαντασιακό και εν ολίγοις στη σχεδόν μυστικιστική ανθρωπογεωγραφία.

Αυτό που βλέπουμε αναγνωρίζεται στενώς εικονιστικά, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι τελικά συμβαίνει…

Θούλη Μισιρλόγλου
Ιστορικός Τέχνης

Έργο της Αλεξάνδρας Μαράτη από την έκθεση Transits

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου έως Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00
Τετάρτη, Σάββατο 11.00 – 14.30
Κυριακή, Δευτέρα Κλειστά και κατόπιν ραντεβού

GALLERY ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ
Ηροδότου 5 Κολωνάκι, 10674 Αθήνα
210 8239465
[email protected], www.peri-technon.com

Την ημέρα των εγκαινίων η γκαλερι θα είναι ανοικτή από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εντός της γκαλερί..

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this