Hidden Paradise, η εικαστικός Janet Λιοδάκη για πρώτη φορά στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

H έκθεση διαρκεί έως το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023.

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την εικαστικό Janet Λιοδάκη, παρουσιάζοντας την ατομική της έκθεση με τίτλο Hidden Paradise, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού. H έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 3 Ιουνίου 2023.

Ερχόμενος στην έκθεση ο θεατής εισέρχεται αυθόρμητα στη γαλήνη που προφέρει η φύση, βιώνοντας την εναλλαγή από τη πολύβουη ζωή της πόλης με έναν μοναδικό τρόπο. Παρατηρώντας κανείς τα έργα της Janet Λιοδάκη βλέπει όλων των ειδών τα λουλούδια και τους καρπούς να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του. Όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις ακόμα και να τα γευτείς. Η καλλιτέχνης επιχειρεί μέσα από τα έργα της να μεταφέρει τον θεατή  στο δικό της ησυχαστήριο, στον κήπο της και στην πανέμορφη Κρήτη, τα αντιθετικά τοπία της οποίας την έχουν μαγέψει και αποτελούν την πηγή έμπνευσης της.

Η ίδια η καλλιτέχνης δηλώνει για τα έργα της

«Με γοητεύει η σκέψη ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, δεν μπορεί να υπάρχει τόση τελειότητα και όμως έτσι είναι και είναι εδώ. Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν στη στιγμή και όπου όλα είναι ρευστά, η φύση είναι μια μοναδική, καταπληκτική δύναμη που μας δείχνει τελικά πόσο μικρός και ασήμαντος είναι ο άνθρωπος… Η φύση έχει αυτή την αέναη δύναμη, τη δυνατότητα της αυτοθεραπείας και τη δύναμη της εξακολουθητικής ανανέωσης. Μπροστά της νιώθω δέος και θαυμασμό, και αυτό ακριβώς επιχειρώ με αμείωτη λαχτάρα να ζωγραφίσω. Η λεπτομέρεια, είναι το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο για τα έργα μου.»

Τζάνετ Λιοδάκη, Μωβ λουλούδια στο περιβόλι, 60×48 cm

Η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού αναφέρει για την έκθεση

«Η φύση, η τόσο πλούσια και ατελεύτητη, εξακολουθεί να εκπλήσσει τη ζωγράφο με κάθε ματιά. Στην προσπάθεια απόδοσης ετούτης της έκπληξης, γεννιούνται τα έργα αυτά που πάλλονται από ζωντάνια και από ρυθμό, από κίνηση και εκρηκτική έκφραση. Ο μέγας μικρόκοσμος του κρητικού λόγγου είναι εξακολουθητικά εδώ, χαϊδεύει τα πέλματα, προσκαλεί σε μοναχικούς περιπάτους όσους ξέρουν πώς να μην προσπερνούν»…

«Ο μαγικός κόσμος ετούτων των κήπων που αγγίζει την τελειότητα, ο παλμός των χρωμάτων με τη θαυμαστή ικμάδα και τις μυριάδες χροιές, η ποικιλότητα των σχημάτων με τις σαγηνευτικές φυσικές φόρμες, τα θροΐσματα και τα θωπεύματα ενός μικρόκοσμου του κοντινού βλέμματος που ποτέ δεν εφησυχάζει, κατακτώντας τη σφαίρα του ρεαλιστικού, τρέπονται εξαιτίας της σχεδιαστικής και της ζωγραφικής τους δεινότητας -ερήμην της ίδιας τους της δημιουργού- σε υπερρεαλιστικούς λειμώνες της ψυχής, της καρδιάς και του νου. Σε τόπους ευφορικής και διαλογιστικής  αναψύξεως που εισηγούνται μια θεμελιώδη απαρχή, μια άλλη προσέγγιση της αιωνιότητας.»

Τζάνετ Λιοδάκη, Εκθαμβωτικό φως, 62×62 cm

Who is Who

Η Τζάνετ Λιοδάκη γεννήθηκε το 1953 στο Sheffield της Αγγλίας, ενώ από το 1975 ζει και εργάζεται μόνιμα στα Χανιά. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο Windsor College σπούδασε στο High Wycombe College of Technology με κατεύθυνση τις εικαστικές τέχνες για ένα έτος (1970) ενώ από το επόμενο έτος σπούδασε στο Cardiff College of Arts, ζωγραφική και γλυπτική (1971-1973). Εκθέτει σταθερά στην Ελλάδα από το 1978, ενώ παρέδιδε μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου για αρκετά χρόνια (1994-2000).

Η πρώτη ομαδική έκθεση στην οποία έλαβε μέρος στην Ελλάδα, ήταν στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα, με Βρετανούς καλλιτέχνες που ζούσαν στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 35 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Αγγλία.

Τα έργα της έχουν δημοσιευθεί σε 12 καταλόγους ομαδικών εκθέσεων, μεταξύ αυτών σε ένα κατάλογο ομαδικής έκθεσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και στον κατάλογο του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου της Συλλογής Κ. Σχιζάκη. Έργα της Τζάνετ Λιοδάκη βρίσκονται στο σύλλογο Εικαστικών Τεχνών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Αγγλία, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Τζάνετ Λιοδάκη, Κάτω από την κολοκυθιά, 40×40 cm

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος 
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
211 182 38 18, [email protected]

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this