Η Ανεξάρτητη Μεραρχία, Έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής στο Πολεμικό Μουσείο

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 20.00.

Δύσκολα μοιραζόμαστε ιστορίες που μας πονάνε. Η Μικρασία που στις νεότερες γενιές συνοδεύεται από το άκρως δηλωτικό επίθετο «καταστροφή» ανήκει σε αυτές. Υπάρχουν, όμως, σελίδες της Ιστορίας που, ακόμη και στην πιο «μαύρη» ώρα, διδάσκουν πως η ζωή πάντα βρίσκει τρόπο να προχωρήσει. Και προχωράει. Μια τέτοια σελίδα, άγνωστη στο ευρύ κοινό, έρχεται μια ομάδα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών να μοιραστεί στο Πολεμικό Μουσείο.

Πρόκειται για την ιστορία της «Ανεξάρτητης Μεραρχίας», μιας ομάδας επίλεκτων Ελλήνων στρατιωτών που, παρόλο που βρέθηκε πλήρως αποκομμένη από την διοίκησή της εν μέσω εχθρικών στρατευμάτων και σε απολύτως αφιλόξενα εδάφη, κατόρθωσε, όχι απλώς να μην αφανιστεί, αλλά να περισυλλέξει άμαχο ελληνικό πληθυσμό από την Κιουτάχεια έως το Δεκελί. Από εκεί, το εκστρατευτικό σώμα λειτούργησε ως γέφυρα σωτηρίας, σώζοντας στη Λέσβο περισσότερους από 3.000 άμαχους.

Νίκος Μόσχος
«The Route»
2022
Λάδι σε κόντρα-πλακέ
80 x 110 εκ.

Δεκατρείς ζωγράφοι, συνεπαρμένοι από το ιστορικό γεγονός, θέλουν με τη σειρά τους να σώσουν από τη λήθη το ηρωικό αφήγημα, που στέκεται στους νεότερους χρόνους ως μια άλλη «Κάθοδος των Μυρίων». Στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, δεν παραδίδουν «μάθημα», αλλά με τη δική τους γραφίδα, επιχειρούν να κεντρίσουν την περιέργεια στις νεότερες γενιές. Δεν αφηγούνται πράξεις στα πεδία των μαχών, αλλά δείχνουν ότι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία δεν μετριέται στις κάννες των όπλων.

Συμβολικά πορτρέτα των αγωνιστών της Ανεξάρτητης Μεραρχίας καθώς και αλληγορικές αναπαραστάσεις της μακράς πορείας της Εκστρατείας, σαρκώνουν οι:

Χρήστος Αθανασιάδης, Σπύρος Βερύκιος, Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Νίκος Μόσχος, Λίλα Μπελιβανάκη, Ξενοφών Μπήτσικας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αχιλλέας Ραζής, Ξενής Σαχίνης, Ματίνα Τασατζή, Γιώργος Χαδούλης.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Γιώργος Μυλωνάς. Διοργάνωση «ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΜΚΕ».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Ξενοφών Μπήτσικας
«Παρατηρητήριο»
2020
Μελάνι σε χαρτί
26 x 18 εκ.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα-Κυριακή 09:00 – 19:00

(φουαγιέ) Πολεμικού Μουσείου Αθηνών
Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2
warmuseum.gr

Ελεύθερη Είσοδος

Ματίνα Τασατζή
«Ο Γυάλινος Πύργος»
2022
Μελάνι και λάδι σε χαρτί
70 x 100 εκ
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this