Η απόσταση ανάμεσά μας, Ο Φώτης Κλογέρης στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

H έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Μαΐου, ώρα 11:00-16:00, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022.

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Foti Kllogjeri με τίτλο «Η απόσταση ανάμεσά μας», σε επιμέλεια του Πάρη Καπράλου. Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Μαΐου 11:00-16:00 και θα διαρκέσει έως και τις 4 Ιουνίου.

Ο καλλιτέχνης που είχε εκθέσει στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος δύο χρόνια πριν, συνεπής στο ραντεβού του με το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας, δημιουργεί έργα με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος γράφει

«Ο Foti Kllogjeri, γνωστός από το ατμοσφαιρικό αφαιρετικό αστικό τοπίο του, διακρινόμενο για την απόδοση της κίνησης στη πόλη, παρουσιάζει μια σειρά νεοεξπρεσσιονιστικών έργων του με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με καινοφανή χαρακτηριστικά για όσους έχουν παρακολουθήσει τη πορεία του. Τα έργα της σειράς που παρουσιάζονται στην έκθεση του στην Αθήνα «Η απόσταση ανάμεσά μας», ξεχωρίζουν για τις παραμορφωμένες μορφές και την αλλοίωση των χώρων του, το έντονο συναίσθημα για την εξερεύνηση θεμάτων λαχτάρας, άγχους και αποξένωσης. Η χρήση του χρώματος στα έργα του παραμένει έντονη, αν και κυριαρχούν αντιθέσεις και σκούρες αποχρώσεις.

Η σειρά αποτυπώνει το γενικό συναίσθημα της περιόδου του εγκλεισμού. Οι μορφές με τα ζωόμορφα στοιχεία και την αφαίρεση παγιωμένων στη Ζωγραφική χαρακτηριστικών της μορφής φθίνουν έμπροσθεν της συνεχιζόμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης χωρίς ορατή ημερομηνία λήξης, ενώ εσωτερικές συγκρούσεις που υποδηλώνονται από το βλέμμα εγγράφονται σε φυσικό περιβάλλον αβεβαιότητας, το οποίο, φθίνον και αυτό, προσθέτει στο ατελέσφορο αφήγημα διαφυγής από τη νωθρότητα και τη κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο καλλιτέχνης γεωμετρεί τη γενικευμένη ζήτηση διαφυγής από τη παγίωση του κοινωνικού και προσωπικού χάσματος. Φόβος, άγχος, θυμός, είναι τα στοιχεία που θεσμίζουν τη μορφή -σκιά του πρότερου εαυτού της. Αν από τα πρόσωπα έλλειψαν τα χαρακτηριστικά, έχει κρατηθεί το βλέμμα: είναι το μόνο στοιχείο που έχει μείνει καθαρό, με οραματική προσμονή.

Φώτης Κλογέρης, Χωρίς τίτλο, 55×40 cm, λάδι σε καμβά

Οι μορφές του Foti Kllogjeri εγγράφονται στη σκοτεινή πλευρά του νεοεξπρεσσιονισμού. Αν τη περίοδο του εξπρεσιονισμού οι καλλιτέχνες άρχισαν να βλέπουν τον κόσμο πιο υποκειμενικά, συχνά παραμορφώνοντας τις απεικονίσεις του για να επιτύχουν ένα συναισθηματικό αποτέλεσμα, οι νεοεξπρεσιονιστές αναζωογόνησαν τη ζωγραφική με έντονα χρώματα, καθώς και μοτίβα που αντλήθηκαν από τον μανιερισμό, τον κυβισμό, τον φωβισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, τον σουρεαλισμό και την ποπ-τέχνη.

Θεωρούμενο από τους ιστορικούς ως αντίδραση ενάντια στον μινιμαλισμό και την εννοιολογική τέχνη που κυριάρχησε στη μεταμοντερνιστική τέχνη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, το κίνημα αγκάλιασε μια μεγάλη ποικιλία μορφών ζωγραφικής που μοιράζονταν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Αυτά περιλάμβαναν μια εξαιρετική εκφραστικότητα χρώματος, απεικονιστικό θέμα, καθώς και σημαντική επιφανειακή δραστηριότητα και υφή. Λέγεται ότι κάθε καλλιτεχνικό κίνημα είναι μια απόρριψη του κινήματος που προηγήθηκε, στη προσπάθεια των εικαστικών καλλιτεχνών να αντικατοπτρίσουν την εποχή τους.

«Ακατανόητες ιδέες εκφράζονται με κατανοητές φόρμες […] Η φόρμα είναι ένα μυστήριο για μας, γιατί είναι η έκφραση μυστηριωδών δυνάμεων. Οι αισθήσεις μας είναι η γέφυρά μας μεταξύ του ακατανόητου και του κατανοητού», γράφει σε μια σημείωση του “Der Blaue Reiter” ο August Macke στις αρχές του περασμένου αιώνα, και ίσως μας στρέφει να σκεφτούμε ότι στη νέα σειρά έργων του Foti Kllogjeri θα διακρίνουμε στα βλέμματα μια επίμονη ελπίδα, που δε πρέπει να αφήσουμε να διαψευστεί.»

Φώτης Κλογέρης, Χωρίς τίτλο, 80×60 cm, λάδι σε καμβά

Who is Who

O Φώτης Κλογέρης (Foti Kllogjeri) γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων ενώ από το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει δείξει την δουλειά του σε 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα & Θεσσαλονίκη) και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Φώτης Κλογέρης εκπροσωπεί την Ελλάδα (Country Leader) ως ζωγράφος στην IWS (International Watercolor Society), είναι ο Επικεφαλής της Αλβανικής Αποστολής Εικαστικών που συμμετέχουν στο Συμπόσιο του Fabriano σε ετήσια βάση από το 2017, και μέλος της εικαστικής συλλογικότητας Τεχνών ARC-Art Revisited Collective, ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ2019-2021).

Φώτης Κλογέρης, Χωρίς τίτλο, 55×40 cm, λάδι σε καμβά

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 14 Μαΐου έως Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | [email protected]

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this