Η διπολική διαταραχή και πως να ζεις μαζί της καλά και δημιουργικά

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Γ. Μαλλιάρης

Η Λογική της Προφυλακτικής Θεραπείας στη Διπολική διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)
Η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια και υποτροπιάζουσα διαταραχή της διάθεσης που έχει διάφορες εκφάνσεις και διάφορα στάδια θεραπείας.

Το στάδιο της προφυλακτικής θεραπείας αποτελεί ίσως το πιο πολύτιμο στάδιο θεραπείας και είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μακροχρόνια ισορροπία και ανάρρωση από μια διπολική διαταραχή.

Πολλοί ασθενείς αλλά και λανθασμένα ειδικοί δίνουν έμφαση στην θεραπεία κατά τη διάρκεια μίας διπολικής κρίσης.

Παρόλο που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τέτοιες κρίσεις και η αντιμετώπιση τους θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αυτό δεν είναι ένα στάδιο θεραπείας που θέλουμε να επαναλαμβάνεται.

Μία διαταραχή που από την φύση της είναι υποτροπιάζουσα και η κάθε υποτροπή της σημαίνει χειροτέρευση, θεραπεύεται μόνο και εάν σταματήσουν οι υποτροπές της.

Τα επεισόδια και οι κρίσεις στη διπολική διαταραχή αργά ή γρήγορα θα περάσουν ή θα θεραπευτούν. Αυτό το οποίο όμως έχει πραγματικά νόημα να θεραπευτεί είναι οι συνεχόμενες υποτροπές της.

Αυτό γίνεται μόνο μέσα στα πλαίσια και τη λογική της προφυλακτικής θεραπείας.

Εκεί όλα αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Ο θεραπευόμενος ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή προφύλαξης ακόμα και εάν δεν έχει ενεργά συμπτώματα.

Ο θεραπευόμενος κάνει συστηματική ψυχοθεραπεία που του μαθαίνει τη διπολική του διαταραχή και τον μαθαίνει να αντιμετωπίζει ενδεχόμενα επεισόδια στη διάθεση.

Ο θεραπευμένος έχει συστηματική παρακολούθηση στη διάθεση του ώστε να προλαβαίνονται άμεσα πιθανά επεισόδια.

Αυτό είναι ένα στάδιο θεραπείας που επίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη θεραπευτική ασφάλεια συνοσηρά προβλήματα (π.χ. Αγχώδεις διαταραχές, εξαρτήσεις, θέματα χαρακτήρα) αλλά είναι και ένα στάδιο θεραπείας που μας ενδιαφέρει τόσο και η λειτουργικότητα αλλά και η ανάπτυξη του θεραπευόμενου.

Όσο περνάνε τα χρόνια και αναπτύσσονται όλο και καλύτερες θεραπείες στη διπολική διαταραχή αλλά και όσο ξεκινάνε ειδική και στοχευμένη θεραπεία οι ασθενείς μετά το πρώτο επεισόδιο της διάθεσης τους, τόσο περισσότερο θα έχουμε και ασθενείς που θα μπαίνουν στα πλαίσια της προφυλακτικής θεραπείας και θα διατηρούνται καλά χωρίς νέα επεισόδια.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια υποτροπιάζουσα διπολική διαταραχή που οδηγεί σε χρονιότητα και αδυναμία ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν νέο διπολικό ασθενή που γρήγορα καταλαβαίνει μετά το πρώτο επεισόδιο ποσό σημαντικό είναι να ξεκινήσει ένα εντατικό και εξειδικευμένο στάδιο προφυλακτικής θεραπείας το οποίο θα εγγυηθεί καλή και μακροχρόνια ανάρρωση.

Η προφυλακτική θεραπεία, η λογική και η πρακτική της αποτελούν το κλειδί για μια διπολική διαταραχή η οποία θα έχει μία καλή πορεία.

Μια πορεία δημιουργίας και όχι καταστροφής. Δημιουργίας η οποία βασίζεται σε όλα τα καλά στοιχεία που έχουν άνθρωποι με διπολική διαταραχή όταν είναι καλά.

Η λογική και πρακτική της προφυλακτικής θεραπείας στη διπολική διαταραχή οδηγεί πολλά χρόνια τώρα το πετυχημένο κλινικό έργο του BipolarLab και επίσης πλέον αποτελεί και τη βάση της διδασκαλίας μας στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.

Who is Who

Ο Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης είναι ψυχολόγος, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King’s College London), ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του BipolarLab.com και της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ). Μεγάλωσε με τη διπολική διαταραχή χάρις στον πατέρα του (Γεώργιο Μάλλιαρη) και ασχολείται αποκλειστικά μαζί της. Μαθαίνει στους διπολικούς ασθενείς του, να αγαπούν και να μη φοβούνται τη διπολική τους διαταραχή και να ζουν μαζί της καλά και δημιουργικά.

Πηγή:  BipolarLab.com

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το 9ο Beyond Borders -Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα

Για 9η συνεχόμενη χρονιά το Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεώνει το ραντεβού του (25/08–01/09/2024) με το κινηματογραφόφιλο κοινό και δημιουργούς απ’ όλον τον...

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this