Η Στέλλα Μελετοπούλου εκθέτει στην γκαλερί Σκουφά

H έκθεση με τίτλο Καταβολές / Origins εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 14 Μαΐου 2022.

Η γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την έκτη ατομική έκθεση της εικαστικού Στέλλας Μελετοπούλου η οποία περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα νέα έργα σε καμβά καθώς και τρισδιάστατες εγκαταστάσεις.

Aκρυλικό, μελάνι, μπαμπού, ξύλο, βαμβάκι, μαλλί και χαρτί είναι μερικά από τα υλικά που η Μελετοπούλου, όχι μόνο χρησιμοποιεί τακτικά, αλλά και πειραματίζεται μέσω μιας συνεχούς προσπάθειας δοκιμών που εξωθούν τα όρια των υλικών επάνω στην επιφάνεια του καμβά και του τοίχου. Δουλεύοντας με όλα αυτά τα μέσα και διερευνώντας σχολαστικά τις ιδιότητές τους, αποτέλεσε γι’ αυτήν μια διαδικασία μακροχρόνιας αναζήτησης.

Με αφετηρία την πρόσφατη εμπειρία απομόνωσης εξαιτίας της πανδημίας αλλά και παρατηρώντας τη δυστοπία του πολέμου, η καλλιτέχνις οραματίζεται μια επανεκκίνηση της ζωής και της δημιουργίας. Έννοιες που σχετίζονται με τη διασυνδεσιμότητα, τη συνέχιση, τη βιωσιμότητα, την εξέλιξη και την εσωτερική επανάσταση βρίσκονται υπό μια διαρκή επανεξέταση και ανάλυση.

Στέλλα Μελετοπούλου, Καταβολές IX (2022), μελάνι και ακρυλικό σε καμβά, 110 x 90 εκ

Διαισθανόμενη και συνάμα εντοπίζοντας μια εμβριθή σχέση με τη φύση, η Μελετοπούλου επιβεβαιώνει τη σημασία των καταβολών μας, της μετασχηματιστικής και προσαρμοστικής μας ικανότητας να επιβιώσουμε.

Το οπτικό της λεξιλόγιο στρέφει την προσοχή μας στην ελαστικότητα του χώρου και στην ευθραυστότητα της στιγμής, επαναξιολογώντας ταυτόχρονα τις παραμέτρους της ύπαρξής μας.

Τα έργα της Μελετοπούλου αναδύονται ως εσωτερικά αρχεία, παιχνίδια του ασυνείδητου, όνειρα για έναν διαφορετικό κόσμο. Ξεκλειδώνουν την εσωτερική δύναμη που μας ενώνει όχι μόνο με τον τόπο που μας περιβάλει αλλά επίσης διασυνδέουν τη συλλογική μας συνείδηση με το σύμπαν.

Την έκθεση συνοδεύει έντυπος κατάλογος.

επιμέλεια Κώστας Πράπογλου

Στέλλα Μελετοπούλου, Καταβολές ΧΙΙ (2021), μικτή τεχνική, 185 x 155 εκ

Who is Who

Η Στέλλα Μελετοπούλου (γεν.1964, Αθήνα) σπούδασε σχέδιο και εικονογράφηση στην ESAG Penninghen και στην Academie Charpentier στο Παρίσι (1983-87). Στη συνέχεια, εργάστηκε ως εικονογράφος στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Ζ. Αρβανίτη και Α. Αντωνόπουλο, γλυπτική με τον Ν. Τρανό και αγιογραφία με Π. Σάμιο (2002-8). Προτάθηκε δυο φορές για υποτροφία και αποφοίτησε με άριστα.

Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις: Modern Aesthetics, γκαλερί Αστρολάβος, Αθήνα, 2009· Ανθρωπογεωγραφίες, γκαλερί Nitra, Θεσσαλονίκη, 2011· Αόρατα νήματα, γκαλερί Σκουφά, Αθήνα, 2016· Papers scissors on the rocks, TWOS concept store, Πάρος, 2018· Παιχνίδια νημάτων, γκαλερί Karouzou, Ζυρίχη, Ελβετία, 2018. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία και Ελβετία, μεταξύ των οποίων οι: Art Scope, Βασιλεία, Ελβετία, 2018· A heap of broken images where the sun beats, Aegean Center, Πάρος, 2018· Salon des Indépendants, Grand Palais, Παρίσι, Γαλλία, 2012· Σισμανόγλειο Μέγαρο και Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Κωνσταντινούπολη, 2010· Art Athina 2021 και 2019.

Ασχολείται κυρίως με αφαιρετική ζωγραφική ενώ από το 2016 έχει εντάξει στη δουλειά της τρισδιάστατα επιτοίχια έργα με νήματα και συμβολικά στοιχεία, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας μια προσωπική, σημειολογική έκφραση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στέλλα Μελετοπούλου, λεπτομέρεια εγκατάστασης

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 14 Απριλίου έως Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Ώρες λειτουργίας
Δευτέα-Τετάρτη 10:00-16:00
Τρίτη & Πέμπτη 10:00-21:00
Παρασκευή 10:00-20:00
Σάββατο 10:30-16:00

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ
Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
210 3603541 & 210 3643025
[email protected]
website: www.skoufagallery.gr

Στέλλα Μελετοπούλου, Τόπος I (2021), χαρτιά και βαμβακερά νήματα σε καμβά, 120 x 200 εκ
Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this