“I wake up fresh and rested most mornings”: Τα εμπνευσμένα από χαρακτήρες του παιχνιδιού Dungeons and Dragons έργα του Ivan Seal

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2022 και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου 2023, στην Allouche Benias Gallery, Κανάρη 1, Σύνταγμα.

Ο Ivan Seal ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Δημιουργεί απόκοσμες νεκρές φύσεις που απεικονίζουν ρεαλιστικές παραστάσεις πραγματικών αντικειμένων. Θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, εικονογραφώντας αφηρημένα και παραμορφωμένα σχήματα που πηγάζουν από την φαντασία του.

Οι τεράστιες κρυσταλλικές φόρμες του, δημιουργούνται ξύνοντας και εφαρμόζοντας υγρή λαδομπογιά με μαχαίρια και αυτοσχέδιες ξύστρες στην επιφάνεια του καμβά. Οι κυκλικές αυτές μορφές τοποθετούνται σε φόντο φτιαγμένο από εναλλασσόμενες αποχρώσεις με στόχο να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση κρυστάλλων, ματιών και πυλών. Στη συνέχεια οι ίδιες μεταμορφώνονται σε σημεία εισόδου και εξόδου που λειτουργούν σαν πύλες μεταξύ δύο κόσμων. Οι πίνακες κοιτάνε προς τα μέσα και προς τα έξω, παρατηρώντας αυτό που βρίσκεται μπροστά τους ενώ παράλληλα αποτελούν και το αντικείμενο θέασης. Ο Seal, εμπνευσμένος από αυτή τη διπλή διάδραση, παρουσιάζει μια συλλογή από παλαιότερα έργα σε συνδυασμό με νέα. Ηλεκτρονικά προγράμματα δημιουργίας λέξεων χρησιμοποιήθηκαν για να πλάσουν τους τίτλους των έργων, αντλώντας έμπνευση από τη φαρμακευτική ορολογία.

Seal
Πηγή εικόνας: allouchebenias.com

Πολεμιστές, τέρατα και πνευματικά όντα περιφέρονται ή φρουρούν στα κενά μεταξύ των κρυστάλλων ενώ στέκονται ακίνητα, ανίκανα να κινηθούν λόγω της τεχνικής impasto που πλημμυρίζει τα σώματά τους. Τα πλάσματα στην έκθεση “I wake up fresh and rested most mornings” είναι εμπνευσμένα από χαρακτήρες του παιχνιδιού ρόλων, Dungeons and Dragons. Μικροσκοπικά μοντέλα, περίτεχνα ζωγραφισμένα, χρησιμοποιούνται ως οπτικές αναπαραστάσεις των ρόλων που λαμβάνει κάθε παίκτης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Οι πίνακες του Ivan Seal μπορούν να θεωρηθούν ως στοιχεία ενός ευρύτερου, συνεχιζόμενου αρχείου. Αυτό το αρχείο χρησιμεύει ως καταγραφή του περιπλανώμενου νου ενός ατόμου μέσω της συλλογής αντικειμένων από τη μνήμη. Ο Seal χρησιμοποιεί τη δημιουργικότητα και την ανάμνηση για να κατασκευάσει πίνακες που είναι ταυτόχρονα τρισδιάστατοι και μονοδιάστατοι, ρεαλιστικοί αλλά και εξωπραγματικοί.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2022 – 25 Ιανουαρίου 2023

Info: Allouche Benias Gallery

Κανάρη 1, Σύνταγμα

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Τηλ.: 2103389111

allouchebenias.com

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Frontpage Project”, Ομαδική εικαστική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη

Ομαδική εικαστική έκθεση γύρω από την κεντρική ιδέα της ‘πρώτης σελίδας’, της ‘πρώτης είδησης’, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.  Συμμετέχουν δημιουργοί από τον εικαστικό χώρο και...

Κυβισμός: Το κίνημα της ταυτόχρονης οπτικής σύλληψης του αισθητικού αντικειμένου

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο «Κυβισμός»,  καλλιτεχνικό εικαστικό κίνημα στην Ευρώπη του 20ού αιώνα αναπτύχθηκε με δυναμικό ρεύμα κορύφωσης από το...

Greek Sales: Αυτοί είναι οι ελληνικοί πίνακες που έκαναν χαμό στη δημοπρασία Bonhams στο Παρίσι

Σε μια μαραθώνια δημοπρασία που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, με έντονο bidding, στην αίθουσα του οίκου Bonhams στο Παρίσι, αλλά και μέσω τηλεφώνων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this