Καλοκαιρινές εικαστικές εξερευνήσεις για τα παιδιά της “Κατασκήνωσης στην Πόλη” στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Για άλλη μια χρονιά η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Κατασκήνωση στην Πόλη» του Δήμου Λαρισαίων θα υποδεχθεί τους μικρούς κατασκηνωτές τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Η δημιουργική και εικαστική απασχόληση παιδιών 6–12 ετών περιλαμβάνει τρία μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα. Στόχος τους είναι η έμπνευση, η ψυχαγωγία και η βιωματική μάθηση στο μουσείο μέσα από την ομαδικότητα και τη δυνατότητα προσωπικής έκφρασης.

Ειδικότερα, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην επανασχεδιαμένη Μόνιμη Συλλογή Κατσίγρα, «Επανασύνδεση: Ο τόπος, η ιστορία, οι άνθρωποι στη Συλλογή Κατσίγρα»

Με στόχο την ενεργοποίηση της βιωματικής προσέγγισης των μικρών επισκεπτών στην επανασχεδιασμένη Μόνιμη Συλλογή Κατσίγρα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά το οποίο βασίζεται στις τέσσερις βασικές έννοιες στις οποίες δομείται η έκθεση, «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα».

Οι κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από μία βιωματική, διαδραστική ξενάγηση, να έρθουν σε επαφή με τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της κάθε ενότητας και να «δημιουργήσουν» το δικό τους έργο καθώς και να παρατηρήσουν και να εντοπίσουν λεπτομέρειες των έργων μέσα από προβολές στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (the dark room).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην έκθεση «ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΦΗΓΗΣΗ. Η Μνήμη, η παράδοση και το Ανθρώπινο Αποτύπωμα στη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» με τίτλο «Αποτύπωμα»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση στην έκθεση και γνωριμία με ορισμένα έργα και με τους δημιουργούς τους, όπως τους Μενέλαο Καταφυγιώτη, Ντιάνα Αντωνακάτου, Βάσο Γερμενή, Δημήτρη Γιολδάση, Δημήτρη Μυταρά, Παναγιώτη Τέτση και Κώστα Νταή. Επίσης, αναλύονται οι έννοιες της μνήμης, της ατομικής αλλά και της ιστορικής, της παράδοσης και πώς αυτή αποτυπώνεται στα έργα των δημιουργών και τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης, του ανθρώπινου αποτυπώματος, που υπάρχει διάχυτο σε όλα τα έργα της έκθεσης αλλά ειδικότερα στα γλυπτά.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μία εικαστική δράση όπου οι συμμετέχοντες δημιουργούν το δικό τους «αποτύπωμα» από πηλό. 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα πλαίσιο της έκθεσης «Αντώνιος Γαλερίδης. Δώρημα καρδιάς»

Οι μικροί κατασκηνωτές έρχονται σε επαφή με περισσότερες από εκατό φωτογραφίες, ασπρόμαυρες και χρωμολιθόγραφες, οι οποίες ‘ταξιδεύουν’ τους επισκέπτες εκατό και πλέον χρόνια πίσω, σε μια πόλη ονειρική και σε περιοχές τόσο κοντινές, αλλά και τόσο άγνωστες σήμερα.

Τα παιδιά γνωρίζουν και εξοικειώνονται με τις όψεις του τοπίου της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας στις αρχές και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, μέσα από περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο αλλά και βιωματικά με την επιζωγράφιση επιστολικών δελταρίων.

Υλοποίηση: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Μαρία–Σοφία Χαρισμανίδου

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this