Κωνσταντίνος Τόλης «Μεταίχμιο»: Ατομική έκθεση στη Sianti Gallery

Η έκθεση θα εγακινιαστεί την Πέμπτη 4 Μαΐου, στις 20:00, στη Sianti Gallery (Βασ. Αλεξάνδρου 2 και. Μιχαλακοπούλου, Αθήνα) και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου 2023.

Ο Κωνσταντίνος Τόλης ζωγραφίζει με ανατριχιαστική ακρίβεια και δεξιοτεχνία κλείνοντας το μάτι σε οποιαδήποτε μηχανική διαδικασία.

Η Sianti Gallery την Πέμπτη 4 Μαΐου στις 20:00 εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Τόλη με τίτλο «Μεταίχμιο». Ζούμε άραγε ακροβατώντας πάνω σε μία λεπτή διαχωριστική, πλην όμως χρωματιστή, γραμμή; Φυσικά. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στα έργα του Τόλη. Όλη η ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας πραγματικής και μιας ψηφιακής εμπειρίας. Με άλλα λόγια ανάμεσα στον συνειδητό υπαρξιακό κόσμο και στον ασυνείδητο ψηφιακό. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ζωγραφική του Κωνσταντίνου: δημιουργεί ζωγραφικούς και συνάμα ψευδαισθητικούς χώρους, καθώς το έργο προκύπτει μέσα από μία ελεγχόμενη χρωματική σύνθεση του σήμερα.

“Ροή”, χρωστικές, ακρυλικά σε καμβά, 150 x 81cm.

Αυτή την ισορροπία μεταξύ του εικονικού και ανεικονικού κόσμου υπογραμμίζει και η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, που επιμελείται την έκθεση: « Ύστερα από πολύχρονες εντρυφήσεις στη διαχρονική πορεία της ιστορίας της τέχνης και άπειρες τεχνοτροπικές δοκιμές ο Κωνσταντίνος Τόλης διατυπώνει στα έργα του, με γενικό τίτλο «Στο Μεταίχμιο της πραγματικής και της ψηφιακής εμπειρίας», έναν μεταμοντέρνο νέο-πλαστικισμό. Οι παλίμψηστες επιφάνειες της ζωγραφικής του, με τις δομημένες χρωματικές εντάσεις, τον ρυθμικό παλμό και τις συνεχείς αλληλουχίες απουσίας – παρουσίας, σχήματος και φόρμας, διακατέχονται από μια χαρακτηριστική πλαστικότητα. Ακροβατεί μεταξύ ανεικονικού και ανεικονικού με συγκροτημένη αφαιρετική διάθεση ενεργοποιώντας τις βασικές αρετές της πλαστικής, την αρμονία και την αισθητική. Αυτή η τελευταία εικαστική του προσέγγιση είναι μια αισθητηριακή εμπειρία και θα μπορούσε να ονομαστεί «ζωγραφική στα χρόνια της ωριμότητας».

Ο Κωνσταντίνος Τόλης, λοιπόν, ζωγραφίζει με ανατριχιαστική ακρίβεια και δεξιοτεχνία κλείνοντας το μάτι σε οποιαδήποτε μηχανική διαδικασία. Φτάνει στην πιο δυναμική εκδοχή της χρωματικής παλέτας απλώνοντας το χρώμα σε μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες άλλοτε συμπαγείς και άλλοτε γεμάτες από αυστηρά κάθετες και οριζόντιες γραμμές ή από ευέλικτα κυματιστά σχήματα. Άλλωστε, ο ίδιος ο καλλιτέχνης υποστηρίζει ότι «τα συγκεκριμένα έργα είναι λεπτομέρειες από μία ευρύτερη εικόνα του κόσμου που κατασκεύασα στο μυαλό μου, μια νοητική κατασκευή». Και συνεχίζει «…Στο βαθμό που ολιστικά δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την ευρύτερη εικόνα της πραγματικότητας μας, μπορούμε μόνο να βλέπουμε αποσπάσματα αυτής. Μερικά αποσπάσματα της συνολικής εικόνας δείχνουμε εδώ. Η προσωπική εμπειρία είναι το πιο ισχυρό εργαλείο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ελέγξουμε τα πράγματα που διατυπώνονται γύρω μας».

Τελικά, τα έργα του Κωνσταντίνου αιχμαλωτίζουν τον θεατή γιατί σχεδόν εξισώνουν την ψηφιακή-εικονική πρακτική με την πραγματική-καθημερινή. Κατά πόσο, όμως, αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά ή καταλυτικά στην ίδια την φύση του ανθρώπου είναι επιλογή του καθενός.

“Βλέμμα από ψηλά”

Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου – 27 Μαΐου 2023

Διεύθυνση: Βασ. Αλεξάνδρου 2 και. Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)

Τηλ.: 21 0724 5432

Website: siantigallery.com

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημήτρης Περαντζάκης: “Σκοπός της ζωής μου είναι η διαρκής ενασχόληση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…”

Γράφει ο Περαντζάκης Δημήτρης Ονομάζομαι Περαντζάκης Δημήτρης. Γεννήθηκα στο Περιστέρι και έχω μία κόρη 29 ετών. Έχω σπουδάσει στο Γαλλικό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ....

«Αγγελική Γρηγοροπούλου & Δημήτρης Μαγκλάρας: -από Δεκέμβριο εύχομαι να παίζω στην τηλεόραση… – εύχομαι να την πάρουν για να τους πει έχω κι έναν...

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης «Η μάνα είναι μάνα ρε», σε σκηνοθεσία Ίρις Κατσούλα, η οποία θα προβληθεί από την Παρασκευή 13...

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this