“Lifescpapes”, ο Βαγγέλης Βαγγελάτος στο Κέντρο Τεχνών Μετς

Εγκαίνια: Tρίτη, 20.12.22 και ώρα: 19.00 – 22.00.

Με χαρά το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Βαγγέλη Βαγγελάτο στην ατομική έκθεση “Lifescpapes”. 

Κείμενο από την  Nιόβη Κρητικού| Ιστορικός Τέχνης | Εικαστικός

Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μας μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής. Αν και αμφιταλαντεύεται σε ένα παιχνίδι καταγραφής των εμπειριών της ζωής, κεντρικό σημείο στο εικαστικό αποτέλεσμα αποτελεί, ο ίδιος ο άνθρωπος. Ενώ η δουλειά του έχει εξπρεσιονιστική αισθητική που παραπέμπει στην κουλτούρα της αμερικάνικης αφαίρεσης, ο Β. Βαγγελάτος, σκιαγραφεί στιγμιότυπα του «ευ ζην». 

Η μορφή είναι κεντρικό στοιχείο στην δουλειά του εικαστικού. Ταυτόχρονα όμως, κρύβεται περίτεχνα, στο έργο και μετατρέπεται σε λατρευτικό είδωλο, ειδώλιο, ή και θεό και  κριτή. Παρατηρώντας με προσοχή το φορμαλιστικό αποτέλεσμα στην επιφάνεια του καμβά, διαφαίνονται αποτυπώματα δράσης που χορογραφήθηκαν με ρυθμό καρδιοανταποκριτή.  

Οι μορφές  στην πλαστικότητα τους τοποθετούνται δίπλα σε εκείνη την μυσταγωγία και την τελετουργία που έφερε η τεχνική «dripping» του J.Pollok. Ο εικαστικός όμως Βαγγελάτος   δανείζεται στοιχεία από την κληρονομιά του αφηρημένου εξπρεσιονισμού για να εισάγει με διττό τρόπο έννοιες όπως η τελετουργία, το θείο και η χάρις. 

Η γραφή του είναι χειρονομιακή με ένταση που προκύπτει από το προσωπικό βίωμα και την κοινωνική συναναστροφή. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται  από ένα ρυθμικό παιχνίδι που κρύβει μέσα του τις έννοιες του τυχαίου και του λάθους. Κομβικό ρόλο στην σύνολική  δουλειά παίζει  η έμμεση αναφορά στην J. Mitchel αλλά και στην κληρονομιά του J-M. Basquiat. Ο Β. Βαγγελάτος, μας προσκαλεί σε ένα περιβάλλον οικειότητας, καθώς μέλημά του είναι να καταγράψει τις μεγάλες αυθόρμητες αλήθειες της μεταβολής, της μετάλλαξης και της παραμόρφωσης της ζωής, με τον ίδιο τρόπο που το συναντήσαμε στους πατέρες των μεγάλων κινημάτων. 

Βαγγέλης Βαγγελάτος, I am a king you know, 170×130 cm, acrylics on canvas, 2022

Η χρωματική παλέτα των έργων, κινείται μεταξύ παλ αποχρώσεων και του φάσματος του λευκού – μαύρου. Με στοιχεία που παραπέμπουν σε χρωματισμούς τοπίων που ανατέλλουν ή δύουν, μας μεταφέρει σε περίτεχνες μορφές που ζουν στο φαντασιακό. Οι φόρμες του αναδύουν την ουσία των μορφών που απεικονίζουν, με σχεδόν συμβολικό τρόπο και σοφία. Η παλέτα του διαταράσσει την ηρεμία και ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με σκοπό να συναντήσει τους «Fauve». Μέσα επίσης από το κράμα των χρωματισμών και των γλωσσικών αναφορών μας εντάσσει στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, σχολιάζοντας περίτεχνα την κουλτούρα της εποχής. 

Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος γίνεται ένας εκ των προτέρων κοινωνικός ανταποκριτής συναισθημάτων και κοινωνικοπολιτικών προβληματισμών. Βασικό του μέλημα είναι να δημιουργήσει με τον ορό της αλήθειας, να διατηρήσει την ένταση των συναισθημάτων που προκύπτουν από την κοινωνική συναναστροφή και να αιχμαλωτίσει τη λήθη σε ένα γεμάτο ένταση ζωγραφικό αποτέλεσμα.
Στην ερώτηση «Ποια είναι η ουσία που διέπει τον ίδιο τον άνθρωπο;» η  απάντηση του καλλιτέχνη είναι πως η ουσία βρίσκεται μεταξύ του διονυσιακού και του απολλώνιου στοιχείου. 

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 έως Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Κέντρο Τεχνών Μετς
Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Αθήνα 116 36
21 1113 4262
www.metsartscentre.gallery

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this