Λίλα Κουφοπούλου: “H τέχνη είναι ένας εξαιρετικός μοχλός ενεργοποίησης της φαντασίας και της διαίσθησης”

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Από το 1992 μέχρι σήμερα, η εικαστικός Λίλα Κουφοπούλου έχει αφιερωθεί στην δημιουργία του “life project” της με διαφορετικά μέσα έκφρασης, όπως το abstract video art, την ποίηση και τη ζωγραφική, με τον τίτλο “TRILOGY ABOUT SOUL – Chaos & Psyche, Games of the Soul, Dreams” βασισμένο στον Ελληνικό μύθο «Έρως και Ψυχή». Η θεματολογία του εστιάζει στο ταξίδι της ψυχής μιας γυναίκας, την ενδυνάμωση της αυτo-εμπιστοσύνης και του αυτοσεβασμού της μέσα από τις δοκιμασίες που η ζωή παρουσιάζει, τη χαρά του να ζει ξανά σαν παιδί, και την αξία των ονείρων και του να ονειρεύεται.

Συναντήσαμε την εικαστικό στο ατελιέ της στο Χαλάνδρι. Τα έργα της ξεχωρίζουν για την κίνηση, την “healing” ενέργεια που αποπνέουν και για τη δυνατότητα να κοσμούν το χώρο εφαρμοσμένα είτε κάθετα είτε οριζόντια.

-Λίλα, από το 1992 μέχρι σήμερα έχετε δημιουργήσει μια εικαστική τριλογία σε διαφορετικά μέσα έκφρασης με τον τίτλο TRILOGY ABOUT SOUL – CHAOS & PSYCHE, GAMES OF THE SOUL, DREAMS. Μιλήστε μας για την εξέλιξη αυτής της δουλειάς τα τελευταία 28 χρόνια που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

-Οι τρεις ανεξάρτητες σειρές έργων που διαμορφώνουν το έργο μου TRILOGY ABOUT SOUL – CHAOS & PSYCHE, GAMES OF THE SOUL, DREAMS αφορά στην πορεία και στην εξέλιξη της ψυχής μιας γυναίκας, της Πριγκίπισσας Ψυχής – πρωταγωνίστρια του ελληνικού μύθου «Έρως & Ψυχή».

Στο πρόσωπό της το έργο αυτό δημιουργεί μια αναφορά στη σύγχρονη γυναίκα, που μέσα από τις δυσκολίες που η ζωή της παρουσιάζει καταφέρνει να βγει πιο δυνατή, πιο σοφή, πιο άξια ν’ αγαπήσει τον εαυτό της και τους άλλους, πιο άξια ν’ αγαπηθεί.

Το πρώτο μέρος CHAOS & PSYCHE (abstract video art) το οποίο εξετέθη το 1992 στο Tufts University, εστιάζει στις 4 δοκιμασίες που έδωσε η θεά Αφροδίτη στην Ψυχή, προκειμένου να ξανασμίξει με τον σύζυγό της Έρωτα – την κύρια γι’ αυτήν πηγή αγάπης, έμπνευσης και δημιουργικότητας. Είναι μια μεταφορά στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας η οποία προσπαθεί να φτάσει τους δικούς της στόχους ζωής όσες δυσκολίες κι αν αυτή παρουσιάζει.

Λίλα Κουφοπούλου, Indian talismans, 1×1,5m

Το δεύτερο μέρος GAMES OF THE SOUL το οποίο εξέθεσα το 2000, είναι μια σειρά από 17 πίνακες με ποιητικές περιγραφές για τον καθένα. Απεικονίζει τα πρώτα χαρούμενα, αφυπνιστικά ταξίδια ψυχής της ηρωίδας μετά το ευτυχές τέλος των τεσσάρων δοκιμασιών. Εστιάζει όχι μόνο στον νεοαποκτηθέντα αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση που αποκτά μια γυναίκα ξεπερνώντας μια σημαντική για τη ζωή της κρίση, μα και στην εσωτερική ισορροπία και αρμονία που αισθάνεται καθώς αποδέχεται το δικαίωμά της να ξαναβλέπει τη ζωή σαν παιδί.

Λίλα Κουφοπούλου, Flying high, 1×1,5m

Στο τρίτο μέρος DREAMS το οποίο ξεκίνησε το 2003, η Πριγκίπισσα Ψυχή από-συμβολίζει και δίνει ερμηνεία στα όνειρα της, τα οποία σαν φύλακες άγγελοι τη βοηθούν ν’ αποφασίζει, να ελπίζει, να βλέπει τ’ αόρατα, ν’ αναγνωρίζει τα γνωστά και να κάνει γνωστά τα άγνωστα, στην προσπάθειά της να ξορκίσει το φόβο και να γνωρίσει την κάθαρση, καλωσορίζοντας παράλληλα επόμενες προκλήσεις.

Λίλα Κουφοπούλου, Dance your dreams, 1×1,5m

-Στα ΟΝΕΙΡΑ – το τελευταίο και μεγαλύτερο χρονικά μέρος της τριλογίας σας – διακρίνουμε σύμβολα που μπορεί να δρουν και ως οιωνοί για τον θεατή. Τα έργα σας θεωρούνται από πολλούς πως αποπνέουν μια “healing”ενέργεια καθώς σε ηρεμούν και σε μαγνητίζουν.

-Πράγματι, η σειρά ΟΝΕΙΡΑ περιλαμβάνει σύμβολα τα οποία χρειάζονται επεξήγηση όπως και τα όνειρά μας. Τα σύμβολα αυτά καλείται να ανακαλύψει ο θεατής ενεργοποιώντας την προσωπική του φαντασία, δημιουργώντας τη δική του ιστορία. Σ’ αυτή τη δική του ιστορία τα σύμβολα μπορούν ασφαλώς να δρουν και ως οιωνοί στην απάντηση κάποιας σκέψης του.

Το ενδιαφέρον είναι πως ότι κι αν ανακαλύψει, θα έχει πάντα την υπέροχη σφραγίδα της δικής του ματιάς και φαντασίας.

Η φαντασία – όπως και η διαίσθηση – είναι μια μεγάλη υποστηρικτική δύναμη ζωής, με την οποία είμαστε όλοι προικισμένοι αλλά συχνά ξεχνούμε να την ενεργοποιούμε. Ασφαλώς, όπως γνωρίζετε, η τέχνη είναι ένας εξαιρετικός μοχλός ενεργοποίησης της.

Όσον αφορά στη δεύτερη παρατήρηση σας, γνωρίζουμε πως ο κάθε καλλιτέχνης μεταφέρει και αποτυπώνει την ενέργεια των συναισθημάτων του την εκάστοτε στιγμή, σε κάθε έργο που δημιουργεί. Αυτό το εισπράττει πολύ καλά ο θεατής. Προσωπικά, ζωγραφίζω όταν είμαι σε θετική διάθεση και αυτό συναίσθημα χαίρομαι να το μοιράζομαι με τον θεατή.

Λίλα Κουφοπούλου, Your dream is born, 3 sides.

-Τα προσεχή σας σχέδια.

-Συμμετέχω σε μια ομαδική έκθεση στη Βοστόνη των ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2020. Είναι μια ετήσια έκθεση των αποφοίτων του School of the Museum of Fine Arts in Boston, όπου μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις των έργων διατίθενται για υποτροφίες πτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Φέτος η έκθεση αυτή λόγω του Covid-19 θα γίνει μέσω διαδικτύου και θα έχει διεθνή απήχηση. Είναι χαρά μου να συμμετέχω όχι μόνο γιατί κρατώ μια επαφή με τον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και γιατί είναι ένας τρόπος να ανταποδώσω για τις σπουδές και τις υποτροφίες που το Πανεπιστήμιο μου χάρισε.

Επίσης, έχω μια μόνιμη έκθεση στο στούντιό μου στο Χαλάνδρι, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται κατόπιν προσωπικών ραντεβού. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
www.lilakoufopoulou.com

Λίλα Κουφοπούλου, Fruits of the subconscious, 1×1,5m

Who is Who

Λίλα Κουφοπούλου

Η Λίλα Κουφοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες. ​Σπούδασε κλασσική ζωγραφική με τον ζωγράφο Θεόδωρο Δρόσο και συνέχισε στην ΑΣΚΤ, περνώντας 7η κατά σειρά εισαγωγής στην Αθήνα το1987, φοιτώντας στο εργαστήρι του Νίκου Κεσσανλή για ενάμιση χρόνo. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αμερική όπου συνέχισε τις πτυχιακές και τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ένα Master in Fine Arts σε τέχνη & τεχνολογία (abstract video art) στο School of the Museum of Fine Arts in Boston & TUFTS University.

Προτού ασχοληθεί με τη ζωγραφική σε επαγγελματικό επίπεδο (2000), σπούδασε Marketing και Graphic Design και εργάστηκε για διεθνείς διαφημιστικές εταιρίες ως Art Director και ως Account Manager.

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της (1990-1992), εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο School of the Museum of Fine Arts in Boston στο course “Advanced Concepts in Graphic Communication.”

Πίνακές της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές τέχνης της Τράπεζας Πειραιώς μετά τη συγχώνευσή της με τη Γενική Τράπεζα, της Uni-Pharma Pharmaceutical Laboratories, της Adelco Pharmaceuticals & Cosmetics, στις προσωπικές συλλογές του πρώην Ρresident & CEO της ADEL/Saatchi & Saatchi Advertising Κου Τ.Κιουσόπουλου και του εφοπλιστή Κου Θ. Λασκαρίδη, στην  Franco Compania Naviera S.A., στην FDO Constructions, και σε επαύλεις επιχειρηματιών σε Ευρώπη και Αμερική.

Έργα της έχουν επίσης προσφερθεί αφιλοκερδώς σε ειδικές δημοπρασίες για την κατασκευή νέας πτέρυγας του Franciscan Children Hospital στη Βοστόνη και για την έρευνα της νόσου κοιλιοκάκης στο Columbia University στη Νέα Υόρκη.

​Το 2017 η Λίλα ψηφίστηκε ως η μόνη φιναλίστ ζωγράφος στα «GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARDS 2017» (Arts & Design category) στο Λονδίνο.

Η Λίλα Κουφοπούλου

Έχει τιμηθεί με το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό αφίσας «EUROPE AND MY FUTURE» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Διεθνής Ένωση Διαφημιστών στις Βρυξέλες, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη «EUROPEAN YOUTH WEEK» που διοργάνωσε η “Association des Jeunes pour l’ Education, la Culture & Les Loisirs” στο Παρίσι και έχει λάβει μετάλλιο από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Μάγχης και Vice President του Γενικού Συμβουλίου της Γαλλίας Κο J. Marigné.

Οι τιμητικές διακρίσεις της περιλαμβάνουν επίσης 5 υποτροφίες από το SMFA/Tufts University και το Gerondelis Institute στη Βοστόνη, Α’ βραβείο και Β’ έπαινο στο διαγωνισμό “Fashion Design Competition for Teens” και μία διετή υποτροφία για τη σχολή μόδας Γ. Τσοπανέλλη.

Από το 2000 μέχρι σήμερα έργα της έχουν εκτεθεί στο στο πολιτιστικό κέντρο Φιλοθέης, στο Ecali Club, και σε πολυτελή ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα τα οποία οργάνωσε κυρίως εκείνη, σε Πανεπιστήμια της Βοστόνης και σε διεθνείς εμπορικές πλατφόρμες σύγχρονης τέχνης στο διαδίκτυο.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this