Magda Kay: “Είμαι ευγνώμων για όλη τη γνώση που έχω πάρει από επαγγελματίες Dj’s”

Η Magda Kay είναι ένα κορίτσι που δουλεύει πολύ σκληρά. Θυσιάζεται για αυτά που αγαπάει και εξελίσσεται διαρκώς. Με πολλές γνώσεις μουσικής και με εμπειρία πάνω στο Djing, μας αναλύει τα αρνητικά και τα θετικά του επαγγέλματος. Είναι επίσης ραδιοφωνική παραγωγός με αγάπη και πάθος για το ραδιόφωνο.

Δεν ντρέπεται και δεν κολλάει! Προχωράει πάντα μπροστά και σταθερά! Εμείς μιλήσαμε μαζί της για το Djing, την μουσική παιδεία των Djs, καθώς και για τα άμεσα σχέδια της.

Γράφει η Vasia Bresta

Φωτογραφική κάλυψη Francesca Kal

-Για να γίνει κάποιος DJ πιστεύεις ότι πρέπει να έχει μουσική παιδεία;

Στη σημερινή εποχή δυστυχώς δεν υπάρχει μουσική παιδεία! Έχουμε τεράστια έλλειψη σε μουσικές γνώσεις. Τα νέα παιδιά, μαθαίνουν απλά με ένα laptop να παίζουν αυτά που αρέσουν στον κόσμο και στο ράδιο και αυτό είναι όλο!

Δυστυχώς δεν έχουν μουσικό υπόβαθρο. Παίζουν χωρίς να γνωρίζουν ούτε καν την ιστορία της μουσικής που αγαπούν και επιλέγουν. Υπάρχουν σχολές που πραγματικά διδάσκονται σωστά οι μουσικές γνώσεις, αλλά οι νέοι Djs δεν πηγαίνουν να δώσουν χρήματα γιατί πιστεύουν ότι τις γνώσεις αυτές θα τις πάρουν από το ίντερνετ.

Κατά τη γνώμη μου φταίνε πολλοί παράγοντες που δεν “μαθαίνεται” όλη αυτή η μαγεία της τέχνης, της μουσικής και του djing. Θα μπορούσα να σου το αναλύω, για ώρες!

Οπότε για εμένα, βεβαίως και θα πρέπει να υπάρχει μουσική εκπαίδευση και κατάρτιση.

-Πιστεύεις ότι υπάρχει ανταγωνισμός στο επάγγελμα; Διακρίνεις μια υπεροψία από τους άντρες επειδή είσαι γυναίκα dj;

Ανταγωνισμός φυσικά και υπάρχει όπως σε όλες τις δουλειές. Αν και έχει καταρριφθεί πλέον ο μύθος “γυναίκα dj άρα άχρηστη”. Δυστυχώς ακόμα θεωρείται “ανδροκρατούμενο” επάγγελμα και όταν πάει μια γυναίκα να παίξει, περιμένουν όλοι το παραμικρό λάθος για να κρίνουν και να κατακρίνουν. Σπάνια ακούμε καλό λόγο τη σήμερον ημέρα Αυτό όμως μας κάνει πιο δυνατές!


Όταν έχεις όνειρα και στόχους καλύτερα να προσπαθείς με κάθε τρόπο ακόμα και αν αργήσεις. Καλύτερα να αργήσεις από το να μην προσπαθήσεις καθόλου..

-Κάνε μας μία αναδρομή στη μουσική σου πορεία μέχρι σήμερα.

Αναδρομή ε; Μπορώ να πω ότι πάντα είχα μια σύγχυση μουσικά. Ξεκίνησα γύρω στο 2004 παίζοντας Rnb αλλά πάντα άκουγα House και ηλεκτρονική μουσική. Αργότερα έπαιζα αρκετά με ηλεκτρονικούς ήχους παράλληλα με πιο Urban μουσική. Μέχρι που φτάνουμε στο σήμερα.

Γνωρίζοντας πλέον τη μουσική μου ταυτότητα, ανήκω στην Tech House και Techno. Βέβαια για να φτάσω σε αυτό το σημείο, πέρασα από πολλά στάδια. Είχα αρκετή βοήθεια από επαγγελματίες, από φίλους, πολλή αναζήτηση, διάβασμα και πολλά μουσικά ακούσματα.

Είμαι ευγνώμων για όλη τη γνώση που έχω πάρει από επαγγελματίες όπως και την κριτική, καλή και κακή, ώστε να φτάσω σήμερα σε ένα καλό επίπεδο. Και εννοείται μέχρι να πεθάνω θα μαθαίνω, πάντα υπάρχει χώρος για μάθηση.

-Υποστηρίζεις τις γυναίκες συναδέλφους σου; Με ποιες θα ήθελες να συνεργαστείς;

Εννοείται! Αγαπάω τις γυναίκες συναδέλφους και δείχνω απέραντο σεβασμό γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να κρατηθείς και να πετύχεις σε αυτό τον χώρο!

Έχω τεράστια λίστα με αυτές που θα ήθελα να συνεργαστώ, εντός και εκτός χώρας. Εντός χώρας με την αγαπημένη μου φίλη, την Fo και εκτός χώρας με την Nakadia. Είναι από τις γυναίκες που ενθουσιάζομαι για τον σεβασμό που δείχνουν στην δουλειά τους με τον πιο υπέροχο τρόπο!


Μέχρι και σήμερα είμαι πιστή στο ραδιόφωνο, αφού σε λίγο κλείνω ένα χρόνο στον Envy radio!

-Ποια πιστεύεις ότι είναι τα κλειδιά της επιτυχίας;

Δουλειά, διάβασμα, μάθηση, practice και πολλή μουσική κάθε μέρα όλη μέρα! Clubbing επίσης, γιατί αν δεν μπεις στον ρόλο του πελάτη και του clubber δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβεις τον λόγο που ο clubber έρχεται να σε ακούσει!


Η τέχνη είναι παραπάνω από μουσική. Η μουσική είναι τέχνη και την Τέχνη την έχουμε όλοι μέσα μας

-Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει για να πετύχεις το στόχο σου;

Έχω κάνει άπειρες δουλειές, και καθώς σπούδασα χορό έχω εργαστεί ως χορεύτρια, αλλά ως σερβιτόρα, barwoman για να βγάζω τα έξοδα για τα μουσικά σεμινάρια που παρακολουθούσα. Έχω εργαστεί και σε γραφείο κάνοντας γραμματειακή υποστήριξη. Για να ανταπεξέλθω έχω κάνει θυσίες χρόνου αλλά και γούστου.

Για να αγοράσω ένα μηχάνημα που ήθελα και καινούρια ακουστικά έκανα μέχρι και οικοδομικές εργασίες. Φυσικά, δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό! Βοηθούσα τον νονό μου στην οικοδομή αλλά πέτυχα τον στόχο μου. Η δουλειά δεν είναι ντροπή και όταν έχεις όνειρα και στόχους καλύτερα να προσπαθείς με κάθε τρόπο, ακόμα και αν αργείς, παρά να μην προσπαθείς καθόλου!


DJ Magda Kay

-Ραδιοφωνική παραγωγός, DJ και παραγωγή. Μίλησέ μας για αυτό!

Το ραδιόφωνο είναι αγάπη που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Κόλλησα το μικρόβιο από την εποχή των 90’s και τον θρυλικό Jgrs (Jeronimo Groovy). Έζησα τόσο πολύ μέσα σε εκείνα τα στούντιο που δεν υπήρχε περίπτωση να μην το αγαπήσω. Μέχρι και σήμερα είμαι πιστή στο ραδιόφωνο, αφού σε λίγο κλείνω ένα χρόνο στον Envy radio! Το κομμάτι Dj προήλθε αφού σταμάτησα τον χορό και έπρεπε με κάθε τρόπο να μείνω στη μουσική. Μου άρεσε όλο το vibe του dj στην εποχή του 2004, που ακόμα τα πάρτι άνθιζαν και γέμιζαν κόσμο!

Όσον αφορά στην παραγωγή, θα σου πω, ασχολούμαι τελείως ερασιτεχνικά. Δεν επένδυσα στο να μάθω παραγωγή. Έμαθα μόνη μου λόγω του ότι έχω πολλούς φίλους με στούντιο και έμαθα εμπειρικά τα προγράμματα. Δεν θεωρώ ότι είμαι επαγγελματίας παραγωγός, καθώς είναι άδικο για αυτόν που έχει “φάει τα νιάτα του και τα μάτια του” διαβάζοντας έτσι ώστε να γίνει παραγωγός.

Εάν θέλω να γράψω ένα κομμάτι, θα “προχωρήσω” την ιδέα μου όσο μπορώ και μετά θα πάω στον επαγγελματία να μου την τελειοποιήσει. Οπότε θα συνεργαστώ με κάποιον επαγγελματία. Και επίσης θεωρώ άδικο να ονομάζονται “παραγωγοί” όσοι δεν το έχουν σπουδάσει, καθώς κάποια άτομα δίνουν τη ζωή τους μόνο για αυτό!


DJ Magda Kay

-Η τέχνη είναι μουσική;

Η τέχνη είναι παραπάνω από μουσική. Η μουσική είναι τέχνη. Την Τέχνη την έχουμε όλοι μέσα μας. Για παράδειγμα, κάποιος φτιάχνει υπέροχο καφέ, οπότε έχει αυτή την τέχνη μέσα του. Η μουσική από την άλλη, είναι πολλά, είναι τέχνη, είναι ιδέα, είναι συναισθήματα, είναι γνώση, δύναμη, εξάσκηση, καλό αυτί , που φυσικά σε όλα αυτά βοηθάει και το ταλέντο! Μια απέραντη λίστα κρίκων !

-Φιλία στο χώρο υπάρχει; Και αν υπάρχει μπορεί να είναι αληθινή;

Φιλία υπάρχει πάντα και παντού ανεξαρτήτως χώρου. Το αν θα δέσεις με έναν άνθρωπο είναι καθαρά στο αν ταιριάζουν οι χαρακτήρες. Έχουμε γίνει καχύποπτοι με τις ανθρώπινες σχέσεις, δυστυχώς και δεν εμπιστευόμαστε κανέναν. Και σου το λέει ένας άνθρωπος που έχει εμπιστευτεί πάρα πολλές φορές και έχει φάει τα μούτρα του!

Δεν θα σου πω παραδείγματα, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορείς να παραιτηθείς από τις ανθρώπινες σχέσεις! Ήμουν ανέκαθεν κοινωνική και έκανα πάντα φιλίες και στη δουλειά και εκτός. Τώρα για να δεις αν θα κρατήσει μια φιλία στη δουλειά, εφόσον ξεκίνησε εκεί, θα πρέπει να τη ζήσεις και εκτός δουλειάς. Για μένα οι φίλοι είναι οικογένεια, διότι τους διάλεξα εγώ, άρα είναι και κομμάτι μου και για αυτό έχω και λίγους.


DJ Magda Kay

-Πες μας τρία στοιχεία στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου που αντιπαθείς.

Να είναι κακεντρεχής, μίζερος και κουτσομπόλης! Και στα αιτιολογώ με βάση τον χαρακτήρα μου πλέον, δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι, κοιτάζω να είμαι εγώ καλά και σωστή και να κοιμάμαι ήσυχη το βράδυ.

Οπότε δεν με ενδιαφέρει όταν έρχονται και μου λένε τι έκανε ο καθένας. Δεν μπορώ τη μιζέρια, είμαι πάρα πολύ θετικός άνθρωπος. Άλλωστε ο Θεός μας δίνει πάντα όσα μπορούμε να αντέξουμε και στο κάτω κάτω εδώ πατήσαμε στο φεγγάρι, δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε καταστάσεις όσο δύσκολες και αν είναι;

Με ενοχλεί όταν σκέφτονται όλοι το καλό σου, αρκεί να μην είναι καλύτερο από το δικό τους καλό

Θετική ενέργεια χρειάζεται και υπομονή. Πάμε στο κομμάτι κακεντρέχεια και ζήλια… Δεν τα μπορώ καθόλου, με ενοχλεί όταν σκέφτονται όλοι το καλό σου αρκεί να μην είναι καλύτερο από το δικό τους. Ειδικά όταν βρίζεις και κράζεις τον άλλο, έτσι χωρίς λόγο. Είμαι άνθρωπος που θα χαρώ με τη χαρά του άλλου. Στη λύπη σου να ξέρεις όλοι εκεί θα είναι. Τη λύπηση την έχουμε πιο εύκολη. Τη χαρά του άλλου όμως; Εκεί είναι να πετύχει ο φίλος σου ή ο διπλανός σου και να χαίρεσαι για αυτόν!-Τι εύχεται η Μάγδα για το μέλλον της!

Eύχεται να έχει την υγεία της. Όλα τα άλλα τα δημιουργούμε και τα χτίζουμε με πείσμα και θέληση! Και το ίδιο εύχομαι πάντα και παντού και για όλο τον κόσμο. Και η απάντηση είναι πολύ απλή, γιατί από την υγεία ξεκινάνε όλα!

Share this
Tags
Vasia Bresta
Vasia Bresta
Author, Dj, Artist and owner - c.o worker at Da Hoxxs.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this