Μάϊος: Ο μήνας των λουλουδιών μέσα από μεγάλους εικαστικούς

Πρωτομαγιά: Η τέχνη δεν μένει ασυγκίνητη από την Άνοιξη. Είναι μάλιστα από τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσής της.

Τα χρώματα των λουλουδιών, τα συναισθήματα που προκαλεί η θέαση τους, ο τρόπος που στέκονται ή κουνιούνται από τον αέρα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σχεδόν όλους τους ζωγράφους.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς πίνακες απεικονίζουν λουλούδια με τον πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, τα «Ηλιοτρόπια» του Vincent Van Gogh.

Sunflowers

Από τους πιο διάσημους πίνακες του πληθωρικού καλλιτέχνη. Τα ηλιοτρόπια είναι λουλούδια που παραπέμπουν άμεσα στα καλλιτεχνικά μονοπάτια του Van Gogh, καθώς απλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο με χρώματα λαδιού, στο διάσημο καμβά.

Τίτλος έργου: Sunflowers

Ζωγράφος: Vincent Willem Van Gogh

Χρονολογία: 1888

Oriental Poppies

Η ζωγράφος με την έντονη προσωπικότητα έχει πει για το συγκεκριμένο πίνακά της: «Σκέφτηκα: εάν αναπαράγω στον καμβά μου το λουλούδι ακριβώς όπως το βλέπω, θα είναι μικρό το έργο, αφού το λουλούδι είναι μικρό. Έτσι, θα το κάνω μεγάλο και θα τους εκπλήξω όλους». Αυτός ο πίνακας, που ξεπερνάει το ένα μέτρο, σε βουλιάζει στο βαθύ πορφυρό και μαύρο χρώμα του.

Τίτλος έργου: Oriental Poppies

Ζωγράφος: Georgia O’Keeffe

Χρονολογία: 1928

Roses in a bowl

Ο Henri Fantin-Latour ήταν πραγματικά ο ζωγράφος που εξυμνούσε την ομορφιά των ρόδων με κάθε του πινελιά. Δεν κουράστηκε να αναπαράγει τη χάρη των διαφορετικών τριαντάφυλλων στους καμβάδες του ούτε στιγμή. Τα λουλούδια μοιάζουν με αληθινά, σχεδόν νομίζει κανείς πως μυρίζει το άρωμά τους, για αυτό και ο Fantin δεν προλάβαινε να τελειώσει έναν πίνακα πριν τον πουλήσει, κυρίως στο αγγλικό κοινό.

Τίτλος έργου: Roses in a bowl

Ζωγράφος: Henri Fantin-Latour

Χρονολογία: 1894

Flowers 73

Ο εκκεντρικός Warhol εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο πίνακα από μια φωτογραφία που απεικόνιζε άνθη ιβίσκου. Έτσι, δημιούργησε 4 άνθη σε εκτυφλωτικά χρώματα, που φαντάζουν σαν να επιπλέουν αφηρημένα πάνω από ένα στημένο φόντο γρασιδιού.

Τίτλος έργου: Flowers 73

Ζωγράφος: Andy Warhol

Χρονολογία: 1970

Flowers in a vase

Ο Ρενουάρ ως ιμπρεσιονιστής, όπως είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας, είχε μια ξεκάθαρη προτίμηση στη θέματα της φύσης και των ζωντανών τοπίων. Ένα θέμα που, μελετώντας το έργο του, μπορείς να διακρίνεις ξεκάθαρα ότι τον ενέπνεε ήταν τα λουλούδια και δη τα βάζα με τα λουλούδια.

Τίτλος έργου: Flowers in a vase

Ζωγράφος: Renoir

Χρονολογία: 1880

 

Πηγή: radar.gr

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this