Μάρα Τσαφαντάκη «Βήματα Απελευθέρωσης» (Ενίοτε Ένοπλης): Ατομική έκθεση στη Gallery Art Prisma

Εγκαίνια: Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
‘Ωρα: 20:00

Η Gallery Art Prisma εγκαινιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Μάρας Τσαφαντάκη, απόφοιτης της Α.Σ.Κ.Τ. και με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Σεβίλλης.

Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης αναφέρει για την εικαστικό Μάρα Τσαφαντάκη «κάνει εικόνες γεμάτες χρωματικούς χυμούς αλλά και έναν πολύ ιδιαίτερο, πολύ κομψό μινιμαλισμό με πολλές προσωπικές αναφορές συνδυάζοντας το σχέδιο με την ελεύθερη, αδιαμεσολάβητη χρωματικότητα. Αλλά συγχρόνως και μίαν έρευνα πάνω στα υλικά, τις υφές, τις ποιότητες, τους τόνους, τις σχέσεις έτσι ώστε η λεπτομέρεια της φόρμας να γίνεται συχνά πρωταγωνιστής. Σαν μια μικρή ιστορία μέσα σε μία μεγαλύτερη». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «τα έργα της Μάρας συνδυάζουν παιδικότητα και αυθεντικότητα, χαρά της ζωής αλλά και αδιόρατη θλίψη, την φυσική συνεπαγωγή κάθε μικρής ευτυχίας που δικαιούμαστε οι άνθρωποι. Συνδυασμός που νομίζω ότι είναι τελικά πολύ δύσκολος.»

Ενώ η ιστορικός τέχνης και θεωρίας του πολιτισμού Αθηνά Σχοινά αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης «Στα έργα της συνδυάζει το σχέδιο με την ζωγραφική και την γλυπτική, προσθέτοντας όπου της είναι απαραίτητο, ανάγλυφα objets trouvés (μικρά και περιθωριοποιημένα αντικείμενα, που τους δίνει την δυνατότητα να ζήσουν σε δεύτερη χρήση), μαζί με κέντημα, κεραμικά στοιχεία, κλωστές, καρφίτσες, ακρυλικά και παστέλ χρώματα, αλλά και ό,τι άλλο ενεργοποιεί και δίνει ρυθμό και τόνο, τόσο στην εικαστική χειρονομία της, όσο και στην ακατάβλητη φαντασία της». «Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το δικό της Πάνθεον,- που θέλει να αγκαλιάσει όλον τον κόσμο,- κι οι σχέσεις της αναφορικά με όλα τα πρότυπα της ιστορίας και της τέχνης που αγάπησε και της παραστέκουν ακόμη, σαν φωτεινοί σηματοδότες, στην ζωή της».

Η ατομική έκθεση της Μάρας Τσαφαντάκη «Βήματα Απελευθέρωσης» μας βάζει στο δικό της κόσμο, γεμάτο χαρά, χιούμορ, παιδικότητα αλλά και μια θλίψη για το μέλλον αυτού του κόσμου.

Έργο από την έκθεση.

Βιογραφικό:

Η Μάρα Τσαφαντάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Το 1999 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με πτυχίο στη ζωγραφική, με καθηγητή εργαστηρίου τον Χρόνη Μπότσογλου. Παράλληλα, έκανε μαθήματα σκηνογραφίας με τον Γιώργο Ζιάκα, ενώ το 1998 υπήρξε υπότροφος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, όπου εξειδικεύτηκε σε τομείς όπως η σημειωτική, τα μυθικά σύμβολα και η εικονογράφηση, με καθηγητή τον D. Luis Martinez Montiel.
Από το 2003 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, συνεργαζόμενη με τις εκδόσεις Πατάκη και Παπαδόπουλος. Η εικονογράφηση του βιβλίου «O μικρός Λεό και ο τσιρκομικρόκοσμος» συγκαταλέχθηκε στη λίστα των κρατικών βραβείων εικονογράφησης του 2006, το βιβλίο εκδόθηκε επίσης στη Ν. Κορέα.

Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αίθουσα Tέχνης ΑΕΝΑΟΝ το 2007 και στην γκαλερί ΗΩΣ το 2003, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έργο από την έκθεση.

Εγκαίνια:
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, 8 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης:
29 Δεκεμβρίου 2023 έως 27 Ιανουαρίου 2024

Ωράριο Λειτουργίας:
Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή 11.00 – 15.00 & 18.00 – 21.00
Τετάρτη/Σάββατο 11.00 – 15.00

Art Prisma Gallery
Κουντουριώτου 187, Πειραιάς 18535
2104296790/6906409125
[email protected]
www.galleryartprisma.gr

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this