Μαριάννα Κατσουλίδη: «Πέρα από τη σφαίρα του Εγώ / Not me possessions» στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 στις 14:00, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαριάννας Κατσουλίδη με τίτλο «Πέρα από τη σφαίρα του Εγώ / Not me possessions». Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφισμένα με λαδομπογιά και λάδι σε καμβά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 2022.

Από το κείμενο του καταλόγου
…Σαν οι ήρωες από τις προηγούμενες εικαστικές ενότητες της να ενηλικιώθηκαν, σαν οι σχέσεις τους να δοκιμάστηκαν, ορισμένες μορφές παρέμειναν στα έργα της και άλλες τις αποχαιρετά εικαστικά. Νέες σχέσεις συνάπτονται μεταξύ των μορφών που χαρακτηρίζουν το έργο της και επενδύονται σταδιακά με ένα περιβάλλον που διαφοροποιείται από τις προηγούμενες εικαστικές φάσεις.
Οι συνθέσεις διανθίζονται εικαστικά, με τα αντικείμενα, τα παιχνίδια, τα μπιμπελό να συνάπτουν πολλαπλές σχέσεις μεταξύ τους. Ακόμη, το άχρονο, αυτός ο Μη τόπος που χαρακτήριζε το προηγηθέν έργο της, μοιάζει να δομείται σταδιακά από στοιχεία που δημιουργούν ένα περίβλημα, ένα περιέχον εντός του οποίου εκτυλίσσονται οι ποικίλες και αναρίθμητες διαδράσεις των εν λόγω αντικειμένων…
…Η επιλογή του τίτλου της έκθεσης, έχει σαφή σημεία αναφοράς ως προς την ψυχαναλυτική θεωρία του D. W. Winnicott, περί των μεταβατικών αντικειμένων και φαινομένων. Με την έκφραση “not me possessions” εκφράζεται η στοιχειώδης και κομβική συνειδητοποίηση από πλευράς του βρέφους, περί ενός αντικειμένου το οποίο γίνεται για πρώτη φορά αντιληπτό σαν κάτι άλλο από τον εαυτό του. Εκεί ακριβώς, εντός ενός μεταβατικού χώρου, μεταξύ του μέσα και του έξω, του εαυτού και του άλλου – το οποίο βιώνεται ως αλλότριο, ανοίκειο, ξένο-, εδράζεται η απαρχή ενός συναισθηματικού τύπου σχέσης με το αντικείμενο. Πρόκειται για την πρώτη «κατοχή» του παιδιού αλλά ταυτόχρονα και τη μη κατοχή του. Έτσι, υπάρχει μία παραδοξότητα σ’ αυτή την περιοχή, την σχεδόν ψευδαισθητική, της ενδιάμεσης εμπειρίας μεταξύ εαυτού και αντικειμένου-Άλλου, που βρίσκεται «πέρα από τη σφαίρα του εγώ». Ο εαυτός δημιουργεί το αντικείμενο, το πλάθει στη φαντασία του, γιατί το χρειάζεται, αλλά το αντικείμενο ήταν εκεί, περιμένοντας να χρησιμοποιηθεί από το υποκείμενο. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα το αντικείμενο, έξω από την περιοχή του παντοδύναμου ελέγχου του υποκειμένου και οδηγεί στην αναγνώρισή του ως αυτοτελούς και αυτόνομης οντότητας…

Ισαβέλλα Κλαδάκη
Θεωρητικός τέχνης

Μαριάννα Κατσουλίδη
Who is Who

Η Μαριάννα Κατσουλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι Ζωγράφος, Εικαστική καλλιτέχνης, μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας.
Το 2021 αποφοίτησε από το 4ετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας, του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας και έλαβε Πιστοποιητικό Ειδίκευσης στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχοθεραπείας (E.A.P.).

Το 2008 αποφοίτησε από το 2ετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών ΜΕΤ, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Α. Χριστάκη.
Το 2005 αποφοίτησε με Άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, με κατεύθυνση στη Ζωγραφική και καθηγητές τον Δ. Μυταρά αρχικά, και στη συνέχεια τον Τρ. Πατρασκίδη, και της απονεμήθηκε ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master) στην ειδικότητα των Εικαστικών Τεχνών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, το 2004 προτάθηκε για υποτροφία, και παρακολούθησε επίσης τα ειδικά μαθήματα Σκηνογραφία, Χαρακτική και Διδασκαλία της Τέχνης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
To 2021 εργάστηκε ως συντονίστρια ομάδων εικαστικής θεραπείας σε συνεργασία με την εταιρεία «Startagers» αλλά και το εργαστηρίο «art as therapy» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ART4US» για τον ελληνικό οργανισμό Κ.Α.Ν.Ε.
Από το 2005 έως σήμερα έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης, το Κέντρο δια βίου μάθησης Vellios School of Art, την Ιόνιο Σχολή, καθώς και τον όμιλο ΑΚΤΟ art and design, ως καθηγήτρια σχεδίου, χρώματος και χαρακτικής.

Επίσης συνεργάζεται με την εταιρία «Summit team building & training» ως καλλιτεχνική σύμβουλος σε διάφορα εταιρικά δημιουργικά προγράμματα.
Από το 2003 έως το 2007 ασχολήθηκε με το εικαστικό ένδυμα (ζωγραφική σε ενδύματα και αξεσουάρ) και η δουλειά αυτή παρουσιάστηκε στον τύπο ΒΗΜΑDONNA (30-03-2003), COSMOPOLITAN (10-2003), στην τηλεόραση ΝΕΤ «10-2» με τη Ρίκα Βαγιάννη και την Πόπη Τσαπανίδου (07-04-2003), στην εκπομπή «Πανδαιμόνιο», καθώς και στην Νότια Ελληνική Τηλεόραση Ν.Ε.Τ. στην εκπομπή «Πρόσωπα» με τη Ρεβέκκα Σγουρέα (15-06-2004).
Έχει κάνει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές εκθέσεις. Το 2017 ήταν υποψήφια για το 3ο Βραβείο Ευρωπαϊκής ζωγραφικής του Μουσείο Φρυσίρα, ενώ το 2015εκπροσώπησε, μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, την Ελλάδα στην 6η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου,“Memory and Dream, στην Κίνα. Συμμετείχε επίσης στην ArtAthina το 2021, το 2016 και το 2014. Έργα της υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στη συλλογή Μοσχανδρέου, στη συλλογή Γκαρίπη, στη συλλογή του Luciano Benetton, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έργα της έχουν γίνει εξώφυλλα βιβλίων, μουσικών αλλά και ποιητικών συλλογών, και έχει εικονογραφήσει το παιδικό παραμύθι «Όταν οι μαργαρίτες ήταν μόνο άσπρες ή μόνο κίτρινες», της Γαβριέλλας Ψιλοπούλου – Ιερωνυμίδου, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τις Εκδόσεις Άπαρσις.
Η ζωγραφική της είναι παραστατική, συμβολική, με βαρύτητα στο σχέδιο, και τα θέματα της ανθρωποκεντρικά με στοιχεία από παιχνίδια, μύθους και παραμύθια.
Zει και εργάζεται στην Αθήνα.

Μαριάννα Κατσουλίδη

GALLERY ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ, Ηροδότου 5 Κολωνάκι
Τηλ. (+30) 210 8239465 – Fax (+30) 210 8820655
[email protected] | www.peri-technon.com | facebook peritechnon karteris
youtube peritechnon karteris | instagram peritechnon karteris

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00 – 19.00
ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 15.00 / ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στον ομφαλό της γης, στο σπουδαιότερο Μαντείο της Ελληνικής αρχαιότητας, διοργανωθήκαν πρόσφατα οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι, που στόχο είχαν την ανάλυση...

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024:  Τέχνη υψηλών αξιώσεων στα ξενοδοχεία «Minos Beach Art Hotel» &  “Minos Palace” του Ομίλου 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Χαλάρωση, πολυτέλεια αλλά και τέχνη μπορούν να απολαύσουν οι ένοικοι των ξενοδοχείων του Ομίλου Μαμιδάκη στα δύο φιλόξενα ξενοδοχεία του στον...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this