Μαρίνα Αναστασοπούλου: Η Ελιά, το σύμβολο που με εμπνέει

Η εικαστικός Μαρίνα Αναστασοπούλου αυτές τις μέρες παρουσιάζει μια σειρά “τοπιογραφιών”  με βασική θεματική της δουλειά της την Ελιά στο Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών.

Σε μικρή ηλικία ακόμα η εικαστικός, ξεκίνησε την μαθητεία στο αρχιτεκτονικό και προοπτικό σχέδιο δίπλα στον Θόδωρο Κόκκινο, ο οποίος και την εισήγαγε στην τεχνική της ελαιογραφίας. Συνέχισε τις ελεύθερες σπουδές της δίπλα στον Δημήτρη Βαρβαρέσο για το ακρυλικό χρώμα, τον Κυριάκο Λαζαρίδη για την βυζαντινή αγιογραφία και τον γνωστό καταξιωμένο Έλληνα ζωγράφο, Άγγελο. Οι ζωγραφικές τις δεξιότητες διευρύνθηκαν με την μαθητεία της στον Αλέξανδρο Παπακωνσταντίνου, καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Μαραθωνίου Κέντρου Εικαστικών Τεχνών στον Μαραθώνα.

Συναντήσαμε την καλλιτέχνιδα και μιλήσαμε μαζί της για την παρουσίαση της νέας της δουλειάς.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Μαρίνα Αναστασοπούλου, λάδια σε καμβά, 50×60 cm

Μαρίνα είσαι μια καλλιτέχνιδα που ζει μόνιμα εκτός Αθηνών. Πιστεύεις ότι η ζωή στη φύση σού δίνει έμπνευση;

-Ναι φυσικά, εμπνέομαι από την φύση άλλωστε από μικρή ζούσα αν όχι μέσα στην φύση, δίπλα στην φύση. Και η Γλυφάδα των παιδικών μου χρόνων είχε, την ένιωθες, την ζούσες. Και τώρα ζω μέσα στην φύση ζωγραφίζω, περπατώ και φροντίζω όσο περισσότερο μπορώ να την απολαμβάνω. Αναζητώ να περνώ στιγμές στην φύση όπου και να βρίσκομαι, εμπνέομαι από αυτό.

 -Επέλεξες την θεματολογία της ελιάς σαν θεματική στην πρώτη σου ατομική έκθεση. Τι αντιπροσωπεύει για σένα η ελιά;

-Η ελιά είναι ταυτισμένη με την αναγέννηση και το φως, είναι σύμβολο ειρήνης, προστασίας και γονιμότητας. Σύμβολο της νίκης αφού στεφάνωνε τους ολυμπιονίκες και τους επιβράβευε με ποσότητες λαδιού. Θεραπεύει, θρέφει, ζεσταίνει τα σπίτια των χειμώνα μετά το κλάδεμα στο μάζεμα και αυτό το βιώνουμε. Η ελιά είναι δέντρο ιερό είναι πραγματικά θείο δώρο

-Τι έργα θα παρουσιάσεις;

-Θα παρουσιάσουμε έργα από αιωνόβιες ελιές που είναι υπαρκτά δένδρα και βρίσκονται στο Σέσι Γραμματικού. Σε διαφορετικές φάσεις και εποχές της φύσης, μια ολάνθιστη αμυγδαλιά, ελιές σε λυκόφως , μια λήψη από ψηλά Ζαγοροχώρια όπου φαίνονται τα υπέροχα νερά του ποταμού, ένα μικρό έργο από ξωκλήσι της Χίου δίπλα σε ένα μισογκρεμισμένο ανεμόμυλο, ένα ηλιοβασίλεμα από Νάξο και ένα βραδινό με το φως των αστεριών και στο βάθος φώτα από οικισμό και στον ορίζοντα η Πάρνηθα .

-Παρουσιάζεις τα έργα σου στο Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών στον Μαραθώνα. Πώς αισθάνεσαι γι αυτό;

-Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί παρουσιάζεται η δουλειά μου σε ένα χώρο που αν και λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό έχουν εκθέσει τα έργα τους αρκετά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.

-Τι είναι για σένα η εικαστική δημιουργία;

-Πως θα μπορούσα να το εξηγήσω…εικαστική δημιουργία  είναι σαν να λέω ό,τι θέλω να βάλω για παράδειγμα αυτόν τον ελαιώνα στο καμβά και αφού στήνεται προχωρώντας να χάνεσαι μέσα στο φύλλωμα , στο έδαφος να περπατάς στο μονοπάτι στο βάθος να σκέφτεσαι που πάει, να αισθάνεσαι το χώμα , και το χέρι με τρόπο μαγικό να πηγαίνει ταυτόχρονα με το μυαλό.

Μαρίνα Αναστασοπούλου, λάδια σε καμβά, 100×120 cm

-Ποια η τεχνοτροπία των έργων σου.

-Η συγκεκριμένη σειρά έργων είναι λάδια σε καμβά.

-θα έκανες ποτέ έργο σε μεγάλο τοίχο σε σχολείο ή σε ξενοδοχείο; Τι θέμα θα διάλεγες;

-Τις  αγαπώ αυτές τις δουλειές και θα έκανα. Οι μεγάλες επιφάνειες σου δίνουν μια μεγαλύτερη ελευθερία να απλωθεί η φαντασία έξω από τα περιορισμένα όρια του συγκεκριμένου τελάρου και εννοείται πως εάν είχα την δυνατότητα να διαλέξω θα επέλεγα την φύση.

-Βλέπεις μεγαλύτερη εμπορική κίνηση των εικαστικών δημιουργιών τον τελευταίο καιρό;

-Αισθάνομαι αρκετά καινούρια στο χώρο για να μπορώ να έχω μια παγιωμένη άποψη πάνω σε αυτό το θέμα. Εξ όσων ακούω από γνωστούς μου, πολύ γνωστούς εικαστικούς στην αγορά φαίνεται να υπάρχει μια κάμψη.

-Μελλοντικά σχέδια

-Θέλω να βελτιώνω συνέχεια την δουλειά μου και να παρουσιάζω τα έργα μου σε καλούς χώρους.

Μαρίνα Αναστασοπούλου, λάδια σε καμβά, 50×50 cm

Who is Who

Η Μαρίνα Αναστασοπούλου γεννήθηκε στην Γλυφάδα. Σε μικρή ηλικία ακόμη, ξεκίνησε την μαθητεία στο αρχιτεκτονικό και προοπτικό σχέδιο δίπλα στον Θόδωρο Κόκκινο ο οποίος και την εισήγαγε στην τεχνική της ελαιογραφίας. Συνέχισε τις  ελεύθερες σπουδές της δίπλα στον Δημήτρη Βαρβαρέσο για το ακρυλικό χρώμα, τον Κυριάκο Λαζαρίδη για την βυζαντινή αγιογραφία και τον Άγγελο. Οι ζωγραφικές τις δεξιότητες διευρύνθηκαν με την μαθητεία της στον Αλέξανδρο Παπακωνσταντίνου.

Για πολλά έτη, μαθήτευσε και εργάστηκε με τον πατέρα της Παντελή που ασχολείτο με κατασκευές και μετασκευές αξιοποιώντας στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με αποτέλεσμα να ασχοληθεί και η ίδια με την εφαρμοσμένη γλυπτική και την μαρμαρογλυπτική. Με διάφορες επεξεργασίες, παρατηρώντας φόρμες, τροποποιεί την αρχική χρηστικότητα τους και συνήθως και την αισθητική τους σε  νέες, διαφορετικές πλέον χρήσεις.

Είναι απόφοιτος Ζωγραφικής Τέχνης στο ΙΕΚ Εκπαιδευτικής Ένωσης όπου και έχει παρακολουθήσει και τον κύκλο σπουδών Ιστορίας της Τέχνης.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από δέκα ομαδικές εκθέσεις με σημαντικότερη την «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα», Ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη σε επιμέλεια Λουΐζας Καραπιδάκη (2020).

Η έκθεση της στο Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών είναι η πρώτη ατομική παρουσίαση των έργων της με κύριο θέμα την ελιά αλλά και την τοπιογραφία.

Ζει και εργάζεται στον Βαρνάβα Αττικής και την Γλυφάδα.

 

Ιnfo Έκθεσης

Μαρίνα Αναστασοπούλου « Η Τοπιογραφία της Ελιάς »

στο Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών

 

Διάρκεια έκθεσης

Έως το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00

Σάββατο 10.00 – 14.00

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this