“Μάτι 23718”, ατομική έκθεση από την Όλγα Σουλαχάκη στην Βίλα Καζούλη

H έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, και ώρες 17:00 – 21:00.

Η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, Λεωφ. Κηφισίας 241,  φιλοξενεί την έκθεση της εικαστικού Όλγας Σουλαχάκη με τίτλο « Mati 23718 » στην αίθουσα Εκδηλώσεων, από 20 Φεβρουαρίου μέχρι 24 Φεβρουαρίου 2023. 

Η εικαστικός Όλγα Σουλαχάκη επιλέγει για την πρώτη της ατομική έκθεση να παρουσιάσει μια σειρά από δεκατέσσερα έργα που φιλοτεχνήθηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής με σκοπό να αποδώσει φόρο τιμής σε ένα τραγικό γεγονός με πολλαπλές συνέπειες : ανθρώπινες, περιβαλλοντικές και υλικές.

Η ίδια συμπληρώνει ότι το “Μάτι 23718” είναι πάνω από όλα « ένας κώδικας που ξεκλειδώνει τις διάφορες μορφές συνείδησης που έχει ο άνθρωπος ως θύμα της καταστροφής της φύσης ». Η προσέγγιση της Σουλαχάκη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα γίνεται μέσα από την προσωπική της ματιά και με μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό προς όλους όσους υπήρξαν άμεσα ή έμεσα θύματα αυτής της θλιβερής συνθήκης.

Όλγα Σουλαχάκη

Οι παιδικές φιγούρες και οι δασικές εκτάσεις πρωταγωνιστούν στον καμβά της. Ο θάνατος, η φθορά και ο φόβος όμως όχι. Η παλέτα της είναι γεμάτη από φωτεινά χρώματα. Το καθένα από τα έργα αποτελεί μια ανεξάρτητη αφήγηση. Στους πίνακες της Σουλαχάκη όλα μοιάζουν να τοποθετούνται σε ένα άχρονο περιβάλλον. Όλα ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη. Την γαλήνη και την απειλή. Η καλλιτέχνης επιλέγει να μην εστιάσει στα πρόσωπα των παιδιών. Τα παρουσιάζει άλλοτε με γυρισμένη την πλάτη άλλοτε με κλειστά τα μάτια. Γιατί άλλωστε υπήρξε και η ίδια κάποτε ένα παιδί στις γειτονιές στο Μάτι. Ένα παιδί που έπαιζε και γελούσε μέσα στον πράσινο παράδεισό του που πλέον νιώθει ότι χάθηκε.

Αυτόν τον παράδεισο ζωγραφίζει με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Οι πινελιές της γίνονται ζωηρές και η εικόνα αφηρημένη. Το χρώμα και η κίνηση του πινέλου είναι ο δικός της τρόπος να επικοινωνήσει τα συναισθήματα αγωνίας, να ξορκίσει το κακό αλλά και να προμηνύσει την ελπίδα. Η μνήμη όσων διαδραματίστηκαν και κυρίως όσων χάθηκαν εκείνη την καλοκαιρινή ημέρα είναι σημαντικό να διαφυλαχτεί όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Αυτή η πεποίθηση οδήγησε την Όλγα Σουλαχάκη να δημιουργήσει εικόνες ενός διαχρονικού ημερολογίου, να αποτυπώσει θραύσματα στιγμών και να ανάγει μια φυσική καταστροφή και τα αποτελέσματά της σε θέμα τέχνης. 

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Ξυπολοπούλου,
Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας (Paris 1 -Panthéon), Ανεξάρτητη Επιμελήτρια και κριτικός τέχνης. 

Όλγα Σουλαχάκη

Who is Who

Η Όλγα Σουλαχάκη γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα.
Το 2016 έλαβε το πτυχίο της με το οποίο κατέχει τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master) στις «Καλές Τέχνες» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η Σουλαχάκη έχει ήδη συμμετάσχει σε διάφορες σημαντικές εκθέσεις συμπεριλαμβανομένου του «Salo VIII» στο Παρίσι της Γαλλίας, στο Γκστάαντ της Ελβετίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε διάφορες άλλες. 

Όλγα Σουλαχάκη

Info

Διάρκεια έκθεσης
Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Βίλα Καζούλη
Κηφισιά, Λεωφ. Κηφισίας 241
697 690 7356
www.olga-soulachaki.com
[email protected]
https://www.instagram.com/olga_soulachaki/ 

Όλγα Σουλαχάκη

             

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο Βαν Γκογκ και τα κυπαρίσσια της παρηγοριάς

Μάλλον δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο πιο διάσημος καταθλιπτικός στην ιστορία της τέχνης, υιοθέτησε το μεσογειακό κυπαρίσσι ως μοτίβο στα...

Η παλλόμενη ζωγραφική τρυφερότητα στις συνθέσεις του Ρενουάρ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης. Ο Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ / Pierre Auguste Renoir γεννήθηκε στην πόλη Λιμόζ της Γαλλίας το 1841. Ήταν...

Ξένοι δημοσιογράφοι μαγεύτηκαν από την Νάξο και διαφημίζουν το νησί της Αριάδνης σε όλο τον πλανήτη

Πρόεδροι δημοσιογραφικών ενώσεων και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ετήσιας Τακτικής Συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this