Matoula’s Fur and Tails | H τέχνη του pet grooming

Ποιος σας είπε ότι το pet grooming δεν είναι τέχνη;

H Ματούλα Χατζηβασιλείου μας μιλάει για την τέχνη της, πάνω στο pet grooming! Αρκετά χρόνια δούλεψε στον κλάδο της εστίασης και στην Αθήνα αλλά και στην Ρόδο. Όμως η αγάπη της για τα ζώα είναι αυτό, που τελικά την κέρδισε σαν βασικό της στόχο.

Προσωπικά δεν θα μπορούσα να μη γράψω για την αγαπημένη μου φίλη ευχόμενη καλή της επιτυχία!

Γράφει η Vasia Bresta

-Πως μπήκε το grooming στην ζωή σου;

-Πειραματιζόμουν καθώς ήθελα να αφήσω, τη προηγούμενη απασχόληση μου, που ήταν πολυετής πάνω στον κλάδο της εστίασης. Έπρεπε να βρω κάτι που αγαπώ και έχει ενδιαφέρον για μένα. Λόγω όμως της αγάπης, που είχα από παιδί στα ζώα , ξεκίνησα σπουδές παράλληλα εργάστηκα ως βοηθός κτηνιάτρου και πήγα και σε μια σχολή για pet grooming..
Τελικά με κέρδισε το grooming λόγω της επαφής που έχεις με τα ζώα, γιατί μπορείς συνεχώς να μαθαίνεις, να εξελίσσεσαι και να δημιουργείς. Κάνω συνεχώς σεμινάρια και νομίζω δε θα σταματήσει ποτέ αυτό.

Αδιαμφισβήτητα είναι ένα επάγγελμα που το κάνεις με αγάπη! Δε μπορεί σίγουρα να το κάνει κάποιος που δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ζώα και για την ίδια τη δουλειά, που δεν έχει υπομονή ή που φοβάται. Όσοι το κάνουν γιατί θεωρούν, ότι είναι εύκολο ή το κάνουν μόνο για τα χρήματα, χωρίς να τους αρέσει.. συνήθως δεν ανταπεξέρχονται.

-Τα ζώα σου δίνουν μία αγάπη άνευ όρων. Το έχεις συναντήσει αυτό ποτέ σε κάποιον κοντινό σου άνθρωπο;

-Ναι στη μητέρα μου. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι, έχουν τα όρια τους, τους όρους τους και πολύ εγωισμό που τα ζώα δεν έχουν. Δεν υπάρχει αυτού του είδους, η αγάπη από άνθρωπο, όχι.

-Ας πούμε ότι έχεις μία πολύ άσχημη μέρα και έχεις στη δουλειά το πρώτο σου ραντεβού για κούρεμα μιας όμορφης σκυλίτσας. Σε βοηθάει αυτό στην ψυχολογία σου;

-Φυσικά, πάρα πολύ! Κατά τη διάρκεια της περιποίησης, είμαι απόλυτα συγκεντρωμένη! Πρέπει αλλά συμβαίνει και από μόνο του. Έτσι ξεχνιούνται όλα και δεν το έχω και δύσκολο. Εάν το αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλω και είναι και αυτό που θέλει ο κηδεμόνας του ζώου, βλέπω στα μάτια τους τον ενθουσιασμό και φτιάχνει όλη μου η μέρα!

Υπό ποιες προϋποθέσεις πιστεύεις ότι κάποιος θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα ζωάκι;

-Αγάπη, αγάπη, αγάπη και φυσικά υπευθυνότητα. Αν δεν υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο, σαν να είναι μέλος της οικογένειας του, τότε καλύτερα να μη το αποφασίσει.
Αν υπάρχουν αυτά όμως, ναι πρέπει όλοι να έχουν ένα κατοικίδιο και όλοι θα το έκαναν, αν ήξεραν τι συναισθήματα σου βγάζει και τι αγάπη παίρνεις από ένα ζώο!
Από την αρχή θα συμβουλευτούν ένα κτηνίατρο, που θα τους καθοδηγήσει για την υγεία του ζώου και έναν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ pet groomer, για την περιποίηση του. Έτσι όλα είναι εύκολα. Αν όλοι λοιπόν, υιοθετούσαν από ένα ζωάκι υπεύθυνα, δεν θα είχαμε πρόβλημα σε αυτή την χώρα με τα τόσα αδέσποτα!

-Η βάση σου είναι στη Ρόδο; Που μπορεί να σε βρει κάποιος;

– Αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με το κτηνιατρείο του κ.Παναγιώτη Μαργιέ, όπου δουλεύω ως βοηθός κτηνιάτρου, στο Αnimal Care που βρίσκεται στη Κρεμαστή Ρόδου. Επίσης πάω στο Κιοτάρι και στη Σύμη. Επί την ευκαιρία τον ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και τη στήριξη από την αρχή.. Όσο αφορά την Αθηνα δεν αποκλείω ποτέ και τίποτα. Εάν οι προσδοκίες και η εξελιξή μου με έφερναν εκεί θα το έκανα! Έχω μείνει και στο παρελθόν και την αγαπώ για τις επιλογές και τις ευκαιρίες της! Αλλά πλέον μόνο αν είχα μια επαγγελματική τόσο καλή ευκαιρία, θα ερχόμουν!

-Πιστεύω ότι όλα τα επαγγέλματα έχουν μέλλον, φυσικά με πολύ δουλειά. Τίποτα δεν έρχεται τυχαία! Δεν πιστεύω στην τύχη, την τύχη την φτιάχνουμε εμείς! Εσύ τι άποψη έχεις πάνω σε αυτό;

-Η τύχη μπορεί να βοηθήσει σε κάθε αρχή, μετά για να υπάρξει συνέχεια πρέπει όντως να δουλέψεις. Πρέπει να έχεις στόχους, να παλεύεις γι αυτούς με υπομονή, επιμονή και να το θες πραγματικά!

-Πώς είναι η Ματούλα σαν άνθρωπος και πώς βιώνει τη δουλειά της;

-Δυναμική, ανεξάρτητη, ρεαλίστρια και θετική σαν άνθρωπος. Σκέφτομαι πως όλα θα πάνε καλά συνήθως. Από την άλλη ψυχαναγκαστική, λίγο εγωίστρια και αμελής σε κάποια πράγματα. Δεν αντέχω την αγένεια, τη μιζέρια και τη στασιμότητα!
Λατρεύω ανθρώπους με χιούμορ και που δεν έχουν κόμπλεξ! Δεν συμβιβάζομαι με τίποτα, με κάτι που μου ταράζει τη ψυχολογία και την ηρεμία σε όλους το τομείς! Με τη δουλειά μου νιώθω υπέροχα, τη λατρεύω και χαίρομαι που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό! Μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα. Μου πάει…είναι πολύ…εγώ!

-Γιατί πρέπει κάποιος να πηγαίνει το ζώο του, σε επαγγελματία groomer;

-Η περιποίηση ενός ζώου χρειάζεται υπομονή και εξειδικευμένες γνώσεις! Η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει μπάνιο, στέγνωμα, κόψιμο νυχιών, καθάρισμα αυτιών και κούρεμα σε όσα σκυλιά το χρειάζονται.. (ή αφαίρεση νεκρής τρίχας επίσης σε όσα χρειάζονται) . Οπότε τον groomer, δε τον χρειαζόμαστε μόνο για κούρεμα ενός σκύλου. Είναι πολλά παραπάνω! Χωρίς αυτές τις γνώσεις λοιπόν, μπορεί εαν το κάνεις μόνος σου να τραυματισείς το ζώο..
Εάν προσπαθήσεις να το κουρέψεις θα του δημιουργήσεις δερματικά προβλήματα ακόμα και ωτίτιδα επειδή κατι δεν έγινε σωστά στο μπάνιο. Ένας επαγγελματίας διαθέτει το σωστό εξοπλισμό και τα κατάλληλα σαμπουάν για καθε είδους τρίχωμα, για σκυλιά με αλλεργίες, ερεθισμένο ή ευαίσθητο δέρμα, για ξηροδερμία ή πολύ λιπαρό δέρμα και τις γνώσεις, για το πως να χειριστεί το κάθε ζώο, (κουτάβι, ηλικιωμένο, με αρθριτικά, προβλήματα καρδιάς, ακόμα και συμπεριφοράς).
Επίσης μπορούμε να βλέπουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο σκυλί σας, όπου εσείς λόγω καθημερινής επαφής, δε καταλαβαίνετε ή μια επιδείνωση σε ενα υπάρχον πρόβλημα και ενημερώνοντάς σας, να προλάβετε κάποια θέματα υγείας. Οπότε θα έλεγα πως είναι απαραίτητος ένας επαγγελματίας groomer, όπου θα ταιριάζει και σε εσας αλλά και στο ζωάκι σας!

-Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

-Αυτή η απάντηση θα αλλάζει μετά την επίτευξη καθε επόμενου στόχου μου! Βάζω κοντινούς και μικρούς στόχους για την ώρα, οπότε θέλω απλως να γίνομαι συνεχώς, καλύτερη και να μου εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι τα ζωάκια τους! Να συνεισφέρω και εγώ λίγο στην εκπαιδευση του κάθε κηδεμόνα ζώου, όσο αφορά τη περιποίηση του ζώου τους και το πόσο σημαντικό είναι να έχει μια ρουτίνα αυτή η περιποίηση. Όταν φτάσω στο επίπεδο που έχω θέσει εγώ σαν όριο, θα μιλήσουμε για τον επόμενο στόχο, που υπάρχει σαν όνειρο..ακόμα! Ως τότε φιλάκια στα μουσουδάκια!
Share this
Tags
Vasia Bresta
Vasia Bresta
Author, Dj, Artist and owner - c.o worker at Da Hoxxs.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this