Με το σχολείο στον κινηματογράφο: Η παιδική και νεανική ταινιοθήκη του “Νεανικού Πλάνου”

Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, το Νεανικό Πλάνο, ο μακροβιότερος φορέας με αντικείμενο την κινηματογραφική εκπαίδευση και τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα, ανανεώνει το κάλεσμά του για συνεργασία προς τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Το Νεανικό Πλάνο διαθέτει ήδη από τη δεκαετία του ‘90 Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη, στην οποία εντάσσονται κάθε χρόνο κινηματογραφικές ταινίες που πληρούν υψηλά αισθητικά και παιδαγωγικά κριτήρια. Οι ταινίες αυτές προσφέρονται στα σχολεία όλων των βαθμίδων για για οργανωμένες κινηματογραφικές προβολές, σε ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργαζόμενων κινηματογραφικών αιθουσών.

Στόχος, να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε βιωματική επαφή με τη μαγεία της έβδομης τέχνης στη σκοτεινή αίθουσα και να αναπτύξουν τα εφόδιά τους ως απαιτητικοί θεατές κινηματογραφικών ταινιών κατάλληλων για την ηλικία τους. Οι προβολές συνοδεύονται από παρουσιάσεις, αναλύσεις και συζητήσεις για τις ταινίες, οι οποίες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους συνεργάτες στην κινηματογραφική αίθουσα.

Συμπληρωματικά, για ορισμένες από τις ταινίες διατίθενται ψηφιακοί οδηγοί μελέτης, τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν στην τάξη, πριν και μετά από την επίσκεψη στην κινηματογραφική αίθουσα. Για κάθε μαθήτρια και μαθητή, η επίσκεψη στην κινηματογραφική αίθουσα, εκτός από την αυτονόητη ψυχαγωγική και βιωματική εμπειρία, έχει τεράστια κοινωνική σημασία και εκπαιδευτική διάσταση. Σας καλούμε, λοιπόν, να τροφοδοτήσουμε αυτή την εμπειρία και να επιστρέψουμε στα σινεμά!

Νεανικού Πλάνου
Supa Modo (νεανικό πλάνο) / Παιδική και νεανική ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου
Dear Mr. Fuhrer (νεανικό πλάνο) / Παιδική και νεανική ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου

Στον φετινό κατάλογο της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης συμπεριλαμβάνονται ταινίες όπως “Λουνάνα, ένα γιακ μέσα στην τάξη”, του Pawo Choyning Dorji (μια ταινία από το μακρινό Μπουτάν που έφτασε στην τελική πεντάδα για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2022 και επαναπροσδιορίζει τη σημασία της σχολικής εκπαίδευσης) ή η “Αντιγόνη” της Sophie Deraspe (μια ταινία από τον γαλλόφωνο Καναδά που αποτελεί εντυπωσιακή μεταφορά της τραγωδίας του Σοφοκλή στη σύγχρονη πραγματικότητα).

Ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες (νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του δημοτικού), προτείνονται σετ ταινιών animation μικρού μήκους που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πρότυπα των μεγάλων στούντιο και αναδεικνύουν την πολυμορφία και την ευρηματικότητα που χαρακτηρίζουν τον κόσμο του σύγχρονου animation.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα μας: www.neanikoplano.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να οργανώσουμε την προβολή σας, στο email [email protected] και στο τηλέφωνο 210-8664470.

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this