Μια παράδοση αριστείας στο 77ο Φεστιβάλ Καννών

Γράφει η Christina P. Mallaki

Φέτος είχα την τιμή να παρευρεθώ στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Μια παράδοση αριστείας και ενθουσιασμού στη νότια Γαλλία. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ένα από τα πιο αναμενόμενα γεγονότα στη βιομηχανία του κινηματογράφου, ξεκίνησε με την εξαιρετική και πολυτάλαντη Meryl Streep να λαμβάνει μια Palme d’Or από την Juliette Binoche σε μια όμορφη τελετή.

Αυτή η θεαματική γιορτή του κινηματογράφου, που συγκεντρώνει κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, κριτικούς και λάτρεις από όλο τον κόσμο ιδρύθηκε το 1947. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί από μια μικρή συγκέντρωση που ασκεί επιρροή, σε ένα διεθνές φαινόμενο που προβάλλει τα καλύτερα του παγκόσμιου κινηματογράφου και έχει αναδειχθεί σε μια υψηλού κύρους πλατφόρμα για να παρουσιάζουν το έργο τους τόσο καθιερωμένοι όσο και αναδυόμενοι κινηματογραφιστές, συχνά προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικές βραβευμένες ταινίες.

Σχεδόν 35.000 παρευρισκόμενοι και περισσότεροι από 1.000 πολύ αυστηροί αξιωματικοί ασφαλείας και αστυνομικοί προσπάθησαν να συνυπάρξουν με σύνεση. Ταυτόχρονα, μια ποικίλη συμμετοχή ταινιών που καλύπτουν διάφορα είδη, στυλ και πολιτισμούς, από προκλητικά δράματα και συγκινητικές κωμωδίες έως πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ και avant-garde ταινίες τέχνης, προσέφεραν μια ευχάριστη γεύση για κάθε σινεφίλ. Η επιτροπή επιλογής, αποτελούμενη από διάσημους κριτικούς και επαγγελματίες του κλάδου, επιμελήθηκε σχολαστικά ένα πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει το εξελισσόμενο τοπίο του σύγχρονου κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ είχε κυρίως στόχο πιέζοντας τα όρια, χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα και την τεχνολογία αιχμής να προσφέρει στο κοινό μια ματιά στο μέλλον του κινηματογράφου. Παγκόσμιες πρεμιέρες, μικρά εργαστήρια, συνεντεύξεις Τύπου και τυχαίες ή προγραμματισμένες συναντήσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η αίγλη και η λάμψη ήταν παρούσες. Οι εκδηλώσεις στο κόκκινο χαλί ήταν μία παρέλαση από φορέματα υψηλής ραπτικής και κομψά σμόκιν, προσθέτοντας στο φεστιβάλ ακριβώς την αίγλη και τη λάμψη που χρειαζόταν.

Πέρα από τις προβολές και τις εκδηλώσεις με τους κινηματογραφικούς αστέρες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών είναι βαθιά αφοσιωμένο στη συνεργασία με την τοπική κοινότητα. Πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξωτερικές προβολές σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από την πόλη και στη Λα πλαζ, ειδικά όταν δεν έβρεχε, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν στην κινηματογραφική γιορτή. Διεξήχθησαν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για φιλόδοξους κινηματογραφιστές και λάτρεις του κινηματογράφου, προωθώντας μια βαθύτερη εκτίμηση για την τέχνη της κινηματογραφικής παραγωγής.

Το φετινό φεστιβάλ όχι μόνο ανέδειξε την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα στον κινηματογραφικό κόσμο, αλλά επιπλέον τίμησε τα εξαιρετικά άτομα και τις ομάδες πίσω από αυτά τα πρωτοποριακά έργα. Ας δούμε λοιπόν τους νικητές του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Palme d’or

ANORA
Sean BAKER

Grand Prix

ALL WE IMAGINE AS LIGHT
Payal KAPADIA

Jury Prize

EMILIA PÉREZ
Jacques AUDIARD

Best Director

Miguel GOMES
for GRAND TOUR

Special Award

MOHAMMAD RASOULOF
for THE SEED OF THE SACRED FIG

Best performance by an actor

Jesse PLEMONS
in KINDS OF KINDNESS directed by Yorgos LANTHIMOS

Best performance by an actress

Adriana PAZ
Zoe SALDAÑA
Karla Sofía GASCÓN
Selena GOMEZ
in EMILIA PÉREZ directed by Jacques AUDIARD

Best Screenplay

Coralie FARGEAT
for THE SUBSTANCE

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2024 αποδείχθηκε για άλλη μια φορά μια υπέροχη γιορτή κινηματογραφικής τέχνης και κατά κάποιο τρόπο ένα μέσο που διαμορφώνει τον κόσμο μας. Οι φετινοί υποψήφιοι, με τις ποικίλες και ισχυρές ιστορίες τους, έχουν γοητεύσει το κοινό και έχουν ωθήσει τα όρια των ταινιών. Καθώς γιορτάζουμε τα επιτεύγματά τους, αναγνωρίζουμε τη βαθιά επίδραση του κινηματογράφου στον προβληματισμό, τη διαμόρφωση και την κατανόηση του κόσμου μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές για την εξαιρετική συμβολή τους στην τέχνη του κινηματογράφου!

Φωτογραφίες: ευγενική προσφορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Μετάφραση: Βανέσσα Πανοπούλου

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this