Mózes Incze και Boldi : “Η λεγόμενη πραγματικότητα” στην γκαλερί Alma στην Αθήνα

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοοιηθούν την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 στις 19:30.

Η γκαλερί Άλμα σε συνεργασία με την LENA ROSSELLI GALLERY είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει τη διπλή έκθεση του σύγχρονου ζωγράφου Mózes Incze (1975, Ρουμανία) και του γλύπτη Boldi (1970, Ουγγαρία).

Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται στην Ελλάδα το έργο των δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι συχνά εκθέτουν μαζί στο εξωτερικό και έργα τους βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική.

Στην έκθεση αυτή, με τίτλο “Η λεγόμενη πραγματικότητα”, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μερικά από τα σημαντικότερα νέα και παλαιότερα έργα των δύο καλλιτεχνών.

Την έκθεση θα προλογίσουν οι ERIK HAUPT, πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και η Γιώτα Δημητρίου, ιστορικός τέχνης.

‘Έτσι βλέπουμε τον κόσμο, δηλαδή, έξω από εμάς. αν και πάντα κουβαλάμε μία μόνο αναπαράσταση αυτού μέσα μας

René Magritte, γράμμα στον Achille Chavée, 1960

Who is Who

Mózes Incze

Ο Mózes Incze εξερευνά την πολλαπλότητα της πραγματικότητας και διερευνά την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής στη σύγχρονη κοινωνία. Ο ίδιος σημειώνει για το έργο του: «Όταν η οπτική γωνία αλλάζει, το αντικείμενο της παρατήρησης εμφανίζεται σε εμάς με διαφορετική μορφή. Σε μία συνεχή τέτοια ανάλυση, η ουσία πίσω από τις παραλλαγές είναι ίδια: οι μορφές μιλάνε για μιά αλήθεια, κάθε φορά όμως με διαφορετικά λόγια […]

Ως άνθρωπος, είμαι εκτεθειμένος στις μεταβολές του χωροχρόνου. Ως καλλιτέχνης, δουλεύω πατώντας στις εμπειρίες μου και προσθέτοντας εικόνες και λέξεις στην πραγματικότητα, στην ύπαρξη… Όσα βλέπεις γύρω σου, αυτά είναι η λεγόμενη πραγματικότητα.»

Η ζωγραφική του Mózes Incze κάνει αναφορές στην εμπειρία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ζωγραφικής παράδοσης, στον εικονογραφικό αυτοπροσδιορισμό του σύγχρονου ανθρώπου. Εξετάζει ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνολογική πρόοδο και αποτυπώνει με καταπληκτικό τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες που συχνά αυτές επιφέρουν στον άνθρωπο.

Η απόδοση των σωμάτων και η χρωματική του παλέτα με το έντονο κιοαροσκούρο συχνά θυμίζουν την μπαρόκ παράδοση. Οι αφηγήσεις του και οι χωρικές διαστάσεις, όμως, σε συνδιαδμό με τις αδρανείς φιγούρες με τα επικαλυμμένα πρόσωπα φέρνουν στο μυαλό την απόδοση της ανθρώπινης κατάστασης από σουρεαλιστές όπως ο Dalí και ο Magritte.

Mozes Incze, Private View, 2018, oil on canvas

Boldi

Ο Boldi βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ιδανικής αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής. Ακολουθώντας την παράδοση του Brâncusi, αποτυπώνει την θεμελιώδη ουσία του υποκειμένου χρησιμοποιώντας κυρίως απλουστευμένες μορφές, και ως αποτέλεσμα δημιουργεί στρογγυλά, τέλεια εκλεπτυσμένα γλυπτά. Ο ίδιος εξηγεί πως «στη βιαστική, γρήγορη ζωή μας, όπου σχεδόν τα πάντα μοιάζουν εφήμερα, για μένα το σημαντικότερο είναι να δημιουργώ γλυπτά με διάρκεια στο χρόνο και παντοτινή αξία […] γι’αυτό χρησιμοποιώ πολύτιμα υλικά. Είναι τόσο σημαντικό για μένα να επικοινωνώ με την τέχνη μου θέματα αιώνια, κατανοητά πάντα κι παντού…»

Αναλύοντας τη δουλειά του Boldi, όπως είπε και ο Jimenez Derreida, είναι σα να αναλύει κάποιος μία ταινία, όπου όλες οι διαδοχικές εικόνες μαζί μας λένε μια ιστορία. Τα γλυπτά του Boldi εκφράζουν την πιο βαθιά ουσία των αξιών που τον χαρακτηρίζουν ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο: απλότητα, ακαιρεότητα, λογική και σεβασμός προς όλα τα είδη της φύσης. Χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς και χωρίς να προσεγγίζει την ανθρώπινη μορφή από κάποια ψυχολογική προοπτική, αποτυπώνει την πρωτογενή ευαισθησία και τις εσωτερικές πολυπλοκότητες κάθε ανθρώπου.

Boldi, Head of Bronze, bronze, 10,5x8x10cm

Και οι δύο καλλιτέχνες γοητεύονται με την ιδέα της ανθρώπινης κατάστασης στη σύγχρονη κοινωνία, και διερευνούν το ανθρώπινο σώμα στο έργο τους. Μέσα από τα έργα της έκθεσης, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει μια νέα και συναρπαστική ανάγνωση του κόσμου γύρω του και όσων εμπεριέχονται σε αυτόν, δηλαδή την λεγόμενη πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Κείμενο: Boldi, Mózes Incze, Jimenez Derreida, Yota Dimitriou
Επιμέλεια: Μαρία Αλμπάνη

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου εώς Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ΑΛΜΑ ΓΚΑΛΕΡΙ
Υψηλάντου 24, Αθήνα, Κολωνάκι
211 400 3160, 693 680 7660
http://www.galleryalma.com/

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημήτρης Περαντζάκης: “Σκοπός της ζωής μου είναι η διαρκής ενασχόληση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…”

Γράφει ο Περαντζάκης Δημήτρης Ονομάζομαι Περαντζάκης Δημήτρης. Γεννήθηκα στο Περιστέρι και έχω μία κόρη 29 ετών. Έχω σπουδάσει στο Γαλλικό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ....

«Αγγελική Γρηγοροπούλου & Δημήτρης Μαγκλάρας: -από Δεκέμβριο εύχομαι να παίζω στην τηλεόραση… – εύχομαι να την πάρουν για να τους πει έχω κι έναν...

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης «Η μάνα είναι μάνα ρε», σε σκηνοθεσία Ίρις Κατσούλα, η οποία θα προβληθεί από την Παρασκευή 13...

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this