Nature Nature Nature Vol.2, ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Match More στα Χανιά

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, στις 20:30.

Η Αίθουσα Τέχνης Match More σε συνεργασία με τo dreamideamachine resident Athens, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και το εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2023 παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Nature Nature Nature Vol.2» το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, στις 20:30, στην Αίθουσα Τέχνης Match More και στην Match More Underground Gallery,  Δημοκρατίας 351, Πλατανιάς, Χανιά, Κρήτη.

Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

Στέλλα Αγγελάκη, Louise Ashbrooke, Ειρήνη Βαζούκου, Ανδρέας Βάης, Ellen Weijers, Αριάδνη Βιτάσταλη, Μαγδαληνή Βογιατζή, Γρηγορία Βρυττιά, Judith Watson, Μαρία Γενιτσαρίου, Αλεξάνδρα Δαμιράλη, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Χριστόφορος Δουλγέρης, Ανδρέας Ζυμβραγός, Itsmi, Αντιγόνη Καββαθά, Νίκος Καμπιανάκης, Μαριγώ Κάσση, Νίκος  Κατερουδάκης, Μαρία Κελαϊδή, Κατερίνα Κοκκινάκη, Βασιλική Κοσκινιώτου, Γιώργης Κουνάλης, Μυρσίνη Κουτλή, Δημήτρης Κυριάκος, Σοφία Κυριακού, Δημήτρης Λεμπέσης, Κοσμάς Λιλικάκης, Janet Liodaki, Karl-Heinz Loof, Francois L’Hotel, Γιάννης Λουράκης, Μαθιός Μακαρώνας, Sue Macfarlane, Ελένη Μανωλαράκη, Στέφανος Μαρκάκης, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Μαρία Μιχελογιάννη, Γιάννης Μονογυιός, Evi Baloo, Νίκος Μπασιάς, Στεφανία  Μπρέγιαννη, Νικόλας Μπλιάτκας, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρένα Μπραουδάκη, Άγγελος Παναγιωτίδης, Αντωνία Παπατζανάκη, Αναστασία Πετράκη, Βασίλης Πολυχρονιάδης, Γιώργος Πρίνος, Tiffany Riley, Χρυσούλα Σκεπετζή, Xin Song, Κώστας Σπανάκης, Μαρία Σταμάτη, Rena Stollenwerk, Κωνσταντίνος Σαπανάς, Γιάννης Σταθάτος, Δήμητρα Σταυρινίδου, Γιώργος Τζεγιαννάκης, Stella Johnson, Κατερίνα Τσεμπελή, Konstantin Fischer, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Πέπη Χατζηδάκη και Αγνή Χρονοπούλου

Με  την ρήση του Αναξαγόρα κατά νου ότι: “Η φύση δεν γνωρίζει εξαφάνιση αλλά μόνο μεταμόρφωση!” σε μία πραγματικά δύσκολη εποχή, όπου η φύση και το περιβάλλον βάλλονται από την ανθρώπινη απληστία και την κλιματική αλλαγή, η έκθεση υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της ενδοσκόπησης. Βασικό συστατικό στοιχείο της ζωής, αλλά και της Ελληνικής Φύσης, είναι το νερό, που το συναντάμε σε πολλές μορφές κυριαρχώντας στη νησιωτική μας χώρα. Στην Κρήτη, που περιβάλλεται από νερό και που τα δέντρα πολλές φορές τελειώνουν στην ακτογραμμή, επισφραγίζεται η ρήση “Επιστροφή στη Φύση” του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, που είναι πιο αναγκαία από ποτέ για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ισμήνη Μπονάτσου, Επιθυμία, 2022, 3d κατασκευή από χαρτί και μολύβι, 30Χ30Χ30 εκ.

Η κριτικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Έφη Μιχάλαρου σημειώνει

«Οι αγωνίες σχετικά με το περιβάλλον, που ενυπάρχουν στη σκέψη και το νου κάθε ευαίσθητου ανθρώπου, απασχολούν περισσότερο από ποτέ τους σύγχρονους καλλιτέχνες, που είτε δημιουργούν έργα εμπνευσμένα από τη φύση ως σχόλια πάνω στην καταστροφή της και την κλιματική αλλαγή, είτε κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτή, από landart, performances, βίντεο και δράσεις ή ακόμη χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά ως αφετηρία για τα έργα τους.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής που του αρμόζει, με σεβασμό και αγάπη στη φύση και την ευτυχία που απορρέει από την εναρμόνισή μας με αυτή, εξήντα εννιά σύγχρονοι καλλιτέχνες, δημιουργούν έργα με διαφορετικά εκφραστικά μέσα: σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, με στόχο να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα, να ορθώσουν τη φωνή τους και να μεταφέρουν μία σειρά από μηνύματα για την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, αποτυπώνοντας κάποιες φορές την ωραιότητα του τοπίου, ως υπενθύμιση αυτού που σήμερα υπάρχει και που σύντομα μπορεί να εξαφανιστεί, γιατί όπως πολύ ορθά είχε σημειώσει ο Γάλλος Ωκεανογράφος Ζαν Ζακ Κουστώ “Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει”».

Η οργάνωση της έκθεσης γίνεται από την Αίθουσα Τέχνης Match More σε συνεργασία με τo dreamideamachine resident Athens και εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2023 για τον εορτασμό των 15 ΧΡΟΝΩΝ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά και το Ζεύξις Art Studio. Χορηγός μεταφορών είναι η ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES και χορηγός επικοινωνίας η ART VIEWS.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, κατασκευών, φωτογραφίας και εγκαταστάσεων και η διάρκειά της θα είναι μέχρι το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023. Ανοικτά από Δευτέρα μέχρι Κυριακή 12:00-22:00 με ελεύθερη είσοδο.

Λαμπρινή Μποβιάτσου, Άνθισε κι εσύ, 2020, Αστάρι και λάδι σε μέταλλο καθρέφτη, μολύβι και χρωματιστά μολύβια σε χαρτί, έτοιμα αντικείμενα, 87 Χ 63εκ.

Who is Who

Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης»

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» γιορτάζει τα 15 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του και είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης δημιουργούν Πολιτισμό»,  5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»    6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Γρηγορία Βρυττιά, Summer, Σχέδια σε διαφόρων τύπων αρχειακό χαρτί που είχε μια στάμπα, 50 Χ 70 εκ.

«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές»

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

Γιάννης Μονογυιός, Heads, 2023, Λινογραφία επικολλημένη σε ξύλο, 48 Χ 74 εκ.

Σύμπλεγμα Πολιτισμού και Αναψυχής Match More

Το σύμπλεγμα Πολιτισμού και Αναψυχής Match More δημιουργήθηκε το 2016 σε ένα σύγχρονο κτίριο τριών επιπέδων στον Πλατανιά Χανίων. Αποτελείται από την Match More Art Gallery, την Match More Underground Gallery και το Match More Restaurant που διαθέτουν κήπο, εξώστες, άνετο parking και ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους. Η Match More Art Gallery φιλοδοξεί τόσο να προάγει τη σύγχρονη τέχνη σε όλες τις διαφορετικές μορφές κι εκδοχές της που περιλαμβάνουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τη χαρακτική, το σχέδιο, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις και τις performances, όσο και να εκπροσωπεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε εγχώριες ή διεθνείς εκθέσεις τέχνης, φόρουμ πολιτισμού και εικαστικές δράσεις. Παράλληλα με την εκθεσιακή δραστηριότητά της προγραμματίζει την ενεργή συμβολή της στην κοινότητα των καλλιτεχνών και στην ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτιστικού πλαισίου διοργανώνοντας εργαστήρια, διαλέξεις, δράσεις και παρουσιάσεις που αφορούν στην τέχνη και στον τόπο.

Κοσμάς Λιλικάκης, Πέρα από το Νησί, 2020, Μικτή Τεχνική, 40Χ40Χ6 εκ.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 8 Ιουλίου έως Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα μέχρι Κυριακή 12:00-22:00

Αίθουσα Τέχνης Match More
Δημοκρατίας 351, Πλατανιάς, Χανιά, Κρήτη
6977607580  &  6937383500
[email protected], [email protected], [email protected]

Ελεύθερη είσοδος

Νίκος Καμπιανάκης, Φωτογραφία, 30 Χ 45 εκ. σε plexi glass
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this