“Νature, Νature, Νature Vol. 3” pop-up από το dreamideamachine resident-Athens στο Παρίσι

Η ομαδική έκθεση “Νature, Νature, Νature Vol. 3” ταξιδεύει στο Παρίσι ως το τελευταίο pop-up της χρονιάς την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου  στις 18:00, στην Γκαλερί Δεσμός.

Το dreamideamachine resident-Athens, ξεκινώντας  τον Μάϊο 2023, μία σειρά εκθέσεων και events στην Αθήνα,στο πλαίσιο των ανταλλαγών που ετοιμάζει με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες με τίτλο nature, nature, nature”, ταξιδεύει στο Παρίσι και σας προσκαλεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου  στις 18:00, στην Γκαλερί Δεσμός, στο τελευταίο pop-up της χρονιάς που θα φιλοξενήσει την ομαδική έκθεση “Νature, Νature, Νature Vol. 3”. Ενώ το 2024, θ’ ακολουθήσουν, συζητήσεις, διαλέξεις, παρεμβάσεις, video, performances και workshops στην Αθήνα και όχι μόνο (!)

Με  την ρήση του Αναξαγόρα κατά νου ότι: “Η φύση δεν γνωρίζει εξαφάνιση αλλά μόνο μεταμόρφωση!” σε μία πραγματικά δύσκολη εποχή, όπου η φύση και το περιβάλλον βάλλονται από την ανθρώπινη απληστία και την κλιματική αλλαγή, απόρροια της βάναυσης ανθρώπινης συμπεριφοράς, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό, με την Ελληνική Φύση ν’ απλώνεται παντού αφού βασικό συστατικό στοιχείο της είναι το νερό, σε μία πόλη όπως η Αθήνα, που συναντάμετη θάλασσα σε δεκαπέντε λεπτά, σε αντίστιξη με την “Αστική Φύση’’ της Ευρώπης μέσα από τα καλοδιατηρημένα Πάρκα που ανακαλύπτουμε καθημερινά,η  ρήση“Επιστροφή στη Φύση” κατά τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ, είναι πιο αναγκαία από ποτέ για τον άνθρωπο και αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής του.

Οι παραπάνω αγωνίες, που ενυπάρχουν στη σκέψη και το νου  κάθε ευαίσθητου ανθρώπου, απασχολούν περισσότερο από ποτέ τους σύγχρονους καλλιτέχνες, που είτε δημιουργούν έργα εμπνευσμένα από τη φύση ως σχόλια πάνω στην καταστροφή της και την κλιματική αλλαγή, είτε κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτή, από landart, performances, βίντεο και δράσεις ή ακόμη χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά ως αφετηρία για τα έργα τους.

Ανναλίνα Φωτοπούλου, Ανθρώπων έργα – Φωτιά, 2023, Σινική μελάνη σε χαρτί, καυστική επεξεργασία, 28,5 Χ 21 εκ.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής που του αρμόζει, με σεβασμό και αγάπη στη φύση και την ευτυχία που απορρέει από την εναρμόνισή μας με αυτή,είκοσι σύγχρονοι καλλιτέχνες, δημιουργούν έργα με διαφορετικά  εκφραστικά μέσα: σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, με στόχο να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα, να ορθώσουν τη φωνή τους και να μεταφέρουν μία σειρά από μηνύματα για την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, αποτυπώνοντας κάποιες φορές την ωραιότητα του τοπίου, ως υπενθύμιση αυτού που σήμερα υπάρχει που σύντομα μπορεί να εξαφανιστεί, γιατί όπως πολύ ορθά είχε σημειώσει ο Γάλλος Ωκεανογράφος Ζαν Ζακ Κουστώ “Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει”.

Στέφανος Μακράκης, Golden Shore/ 13-19, 2023, Λάδι σε Καμβά, 30Χ30 εκ.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

Ειρήνη Βαζούκου, Αριάδνη Βιτάσταλη, Γρηγορία Βρυττιά,  Κατερίνα Καλιστουνάκη, Καμένου Βίκυ, Στέλλα Κουκουλάκη, Έλενα Κυρκιλή,  Δημήτρης Κυριάκος, Σοφία Κυριακού, Δημήτρης Λεμπέσης, Στέφανος Μακράκης, ClaudiaMazzitelli, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Κώστας Παγωμένος, Παναγιώτης Ράππας, Χρύσα Σκορδάκη, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Κατερίνα Τσεμπελή, Ανναλίνα Φωτοπούλου

Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου
Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών- AICA Hellas

Λαμπρινή Μποβιάτσου, intermediate spacetime, 2023, Μολύβι και χρωματιστά μολύβια, λάδι σε αυτοκόλλητο καθρέφτη, 32×30 εκ.

Who is Who

Βιβλιοπωλείο και Γκαλερί Δεσμός 

Σε έναν ιστορικό χώρο στην καρδιά του Παρισιού και το 14 διαμέρισμα, ξεκίνησε ο κ. Γιάννης Μαυροειδάκος το Βιβλιοπωλείο ΔΕΣΜΟΣ το 1983. Ο «Δεσμός» είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό βιβλιοπωλείο, είναι ένας εκδοτικός οίκος, ένα λογοτεχνικό περιοδικό, ένα μικρό σχολείο, μία γκαλερί και ένα στέκι για τους φίλους της Ελλάδας. Σαράντα χρόνια τώρα, αυτός ο χώρος είναι η στέγη και το καταφύγιο της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη γαλλική πρωτεύουσα. Από το βιβλιοπωλείο και την γκαλερί, έχουν περάσει σημαντικοί Έλληνες και Γάλλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες, όπως: ο Κώστας Αξελός, ο Άδωνις Κύρου, ο Βασίλης Αλεξάκης, η Κλοντ Μοσέ, ο Ζακ Λακαριέρ, ο Ζαν-Πολ Βερνάν, ο Ανδρέας Κέδρος και πολλοί άλλοι.

Μαρία Σταμάτη, Η Θάλασσα δεν είναι βιομηχανία 1, 2023, Κατασκευή- Μικτή τεχνική, 16x16X20εκ ύψος

Info

Διάρκεια Έκθεσης
Πέμπτη 28 έως Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Εγκαίνια: Πέμπτη 18:00-21:00

Παρασκευή & Σάββατο: 15:00-19:00

Γκαλερί Δεσμός
14 RueVandamme, 75014, Παρίσι
0033 01 43 20 84 04

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this