“Νούρα, ένα πένθιμο Μπλουζ”: H Αρετή Κετιμέ σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Οι πρεμιέρες έχουν ήδη ξεκινήσει και η Αλεξία Λυμπέρη "από τη θέση του θεατή" μοιράζεται την εμπειρία της παράστασης μαζί μας

Γράφει η Αλεξία Λυμπέρη

Στο Θέατρο Αλκμήνη παίζεται αυτή την περίοδο το έργο “Νούρα, ένα πένθιμο Μπλουζ“, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Βάσιας Αργέντη. Ένα έργο, το οποίο παρουσιάζει, από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, το μεταναστευτικό ζήτημα που πλήττει και τη χώρα μας.

Από τη μία, ένα νέο παιδί, που τελειώνοντας το σχολείο, πετυχαίνει στο Πανεπιστήμιο και μαθαίνει από την ανάπηρη μητέρα του την ιστορία και τις ρίζες της οικογένειάς του. Μεγάλωσε μαθαίνοντας να αγαπά και να σέβεται τους πρόσφυγες, όμως ερχόμενος αντιμέτωπος με το σύστημα και την καθημερινότητα, πολλές φορές αλλάζει τη στάση του πάνω στη σκηνή.

Από την άλλη, η μητέρας τη Νούρα, η οποία είναι Σύρια και εγκατέλειψε τη χώρα της, όχι για να αποζητήσει το δυτικό όνειρο, αλλά για να επιβιώσει εκείνη και η οικογένειά της. Έχει χάσει ήδη ένα παιδί και δεν θέλει να δει και τη Νούρα να πεθαίνει. Χάνει όμως τον άντρα της στο ταξίδι της προς την Ελλάδα και προσπαθεί μόνη της να μεγαλώσει το παιδί της και να σώσει την αξιοπρέπειά της σε μία ξένη για αυτήν χώρα.

Θα καταφέρει τελικά η Νούρα και η μητέρα της να επιβιώσουν στην Ελλάδα; Θα βρεθεί ο χαμένος σύζυγος και πατέρας; Θα βρουν το δρόμο τους ώστε να ξεκινήσουν από την αρχή μία νέα ζωή μακριά από πολέμους και βομβαρδισμούς;

Οι δύο αυτές ιστορίες παρουσιάζονται παράλληλα στη σκηνή, η οποία έχει διαμορφωθεί σε δύο δωμάτια σπιτιών, εκείνο του φοιτητή Αλέξανδρου που ζει με την ανάπηρη μητέρα του, κι εκείνο της Νούρα και της μητέρας της. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται δραματικά η παράσταση, καθώς ο θεατής παρακολουθεί παράλληλα τη ζωή τους και τις διαφορετικές ανάγκες διαβίωσης στην ίδια χώρα.

Η πρωτότυπη μουσική του Ανδρέα Καρανίκα, καθώς και η αγγελική φωνή της Αρετή Κετιμέ πλαισιώνουν αισθητικά υπέροχα την παράσταση, προσφέροντας ορισμένες στιγμές αγαλλίασης στο θεατή, από τη δραματική εξέλιξη της πλοκής του σεναρίου επί σκηνής.

Ένα θεατρικό κείμενο επίκαιρο, το οποίο αναφέρεται στο παρόν, στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον. Το άρτια δομημένο σενάριο είναι κατάλληλο τόσο για ενήλικους, όσο και για παιδιά, χωρίς περιττή έκταση και καλλωπιστικά στοιχεία. Μία θεατρική παράσταση, η οποία αφυπνίζει τα αισθήματά μας απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα και μας ζητάει επίμονα να ανασύρουμε το αίσθημα της ανθρωπιάς εκ των έσω. Μας προτρέπει να θυμηθούμε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι, που ζητούμε το ίδιο πράγμα από τη ζωή αυτή, λίγο ήλιο…

Η Τζούλι Τσόλκα, στο ρόλο της μητέρας της Νούρα, πειστική, εκφραστική, με νεύρο και δυναμισμό, εξιστορεί μοναδικά την ιστορία της Σύριας μάνας-πρόσφυγας και καταφέρνει να συγκινήσει τους θεατές. Επαγγελματική ερμηνεία ενός απαιτητικού ρόλου.

Ο Γιάννης Χαντέλης, στο ρόλο του φοιτητή Αλέξανδρου, καταφέρνει με τη δυναμική του ερμηνεία και το ταλέντο του, να ωθήσει το θεατή να προβληματιστεί αναφορικά με έννοιες όπως: ηθική τελειότητα, πανανθρώπινες αξίες, ακεραιότητα χαρακτήρα, αγάπη προς το συνάνθρωπο.

Οι απόλυτα εναρμονισμένες φωνές και κινήσεις των Αρετή Κετιμέ, Θεώνη Φύτρου και Σωτηρία Χρυσικοπούλου, πλαισιώνουν αισθητικά υπέροχα την παράσταση, προσδίδοντας ένταση στη δραματουργία του σεναρίου.

Τα κουστούμια των ηθοποιών απλά, όπως θα έπρεπε να είναι, λειτουργικά και απολύτως ταιριαστά σε μία παράσταση η οποία κάνει επίκληση στο συναίσθημα του θεατή.

Συνολικά πρόκειται για μία αξιέπαινη σκηνική παραγωγή, με δυνατές ερμηνείες και ολοκληρωμένους χαρακτήρες επί της σκηνής.

Ιδανική πρόταση για οικογένειες με παιδιά στην εφηβεία, για νέους, και φοιτητές.

info

Θέατρο Αλκμήνη – Αλκμήνης 8, Γκάζι

Διάρκεια Παραστάσεων: Από 7 Οκτωβρίου 2018

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 21.00

Διάρκεια: 85’ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος:13€, Φοιτητικό: 10€, Ατέλειες ηθοποιών: 8€ (βάσει διαθεσιμότητας)

Πληροφορίες: 210 3428650

Προπώληση: https://www.viva.gr

 

Share this
Tags
Alexia Lymperi
Alexia Lymperi
Η Αλεξία αγαπά το θέατρο. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα executive MBA in financial planning του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία από το Donau University Krems, καθώς και πτυχίο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this