Ο διπλός κανόνας, ομαδική έκθεση στην The Project Gallery

Η έκθεση με θέμα: «Canone Doppio» θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021.

H «The Project Gallery» και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Tρινακρία» παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση με θέμα: «Canone Doppio» σε επιμέλεια του Francesco Piazza. Με την ευγενική υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Tempo Forte και την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής

Ο διπλός κανόνας για κουαρτέτο εγχόρδων είναι μια σύνθεση του Igor Fedorovič Stravinskij που γράφτηκε το 1959 στη μνήμη του ζωγράφου Raoul Dufy. Για αυτήν την πολύ σύντομη σύνθεση με μόλις 20 μουσικά μέτρα και διάρκεια λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, ο Stravinskij επιλέγει μια δωδεκαφθογγική σειρά με συμμετρικό χαρακτήρα που δημιουργεί κανόνες, ξεκινώντας με δύο βιολιά που επαναλαμβάνουν τη σειρά των δώδεκα φθόγγων δύο φορές. Ο δεύτερος κανόνας εκτελείται από τη βιόλα και το βιολοντσέλο, που προστίθενται στα βιολιά δημιουργώντας μια σύνθετη αντιστικτική πλοκή.

Η αφηγηματική δομή του «Διπλού Κανόνα» διερευνά το θέμα του διαφορετικού από εμάς ως πιθανό προϊόν των επιλογών μας και του συνδυασμού τους, μέσω 12 θεμάτων, όπως οι δώδεκα ήχοι του δωδεκαφθογγικού συστήματος του Stravinskij, τα οποία εκφράζουν μια επιδρομή στις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης φύσης και οδηγούν σε διαφορετικές ερμηνείες και επιλογές.

Giuseppe Ciracì

Οι 12 θεματικές αντλούν έμπνευση από τη λογοτεχνία ως τη φιλοσοφία, από τη μουσική ως και τη μυθολογία, από την ψυχανάλυση στην επικαιρότητα και έχουν ανατεθεί σε δώδεκα ζευγάρια καλλιτεχνών, συνθέτουν στον «Διπλό Κανόνα» μια σειρά από 12 δίπτυχα έργα στα οποία ο κάθε καλλιτέχνης είναι η αντίστιξη του άλλου και σε κάθε παρτιτούρα προστίθεται μια άλλη παράλληλη: ένας διπλός κανόνας στον οποίο το θέμα της πολλαπλής φύσης της ανθρώπινης ύπαρξης, προσεγγίζεται από δύο διαφορετικές και συμπληρωματικές απόψεις.

Τα θέματα που πραγματεύονται οι καλλιτέχνες είναι το Σεξ, ο Λαβύρινθος, ο Πόλεμος, ο Καθρέφτης, η Μάσκα, οι Δίδυμοι, ο Σωσίας, η Εδέμ, το Όνειρο, η Σκιά, η Ηχώ και το Ταξίδι.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες

Αβλάμης Γεράσιμος, Evita Andújar, Νίκος Βαρυτιμιάδης, Valentina Biasetti, Gianluca Capozzi, Pierluca Cetera, Giuseppe Ciracì, Ελένη Γκινοσάτη, Demetrio Di Grado, Alice Faloretti, Vittorio Iavazzo, Μιχάλης Καραΐσκος, Έλενα Κυρκιλή, Ευδοκία Κύρκου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ισμήνη Μπονάτσου, Patrizia Novello, Διονύσιος Παππάς, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Vania Elettra Tam, Ειρήνη Τατάκη, Samantha Torrisi, Massimiliano Usai, Βούλα Φερεντίνου

Συντονισμός έκθεσης – καταλόγου: Βασίλης Καραμπάτσας

Patrizia Novello

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη – Σάββατο: 12:00 – 20:00
Κυριακή – Δευτέρα κλειστά

The Project Gallery
Νορμανού 3 (εντός της στοάς), Αθήνα,10555
Στον 1 όροφο στο κτίριο που βρίσκεται το Couleur Locale
213 04 36 954
www.theprojectgallery.gr

Τηρώντας τους αναγκαίους υγειονομικούς κανόνες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού Covid19.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από τους επισκέπτες.
Οι κανόνες ασφάλειας θα ισχύουν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου, καθώς και στο all-day-bar Couleur Locale, στο οποίο μπορεί κάποιος να καθίσει με θέα την Ακρόπολη, πριν και μετά την έκθεση.

Παππάς Διονύσιος
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this