Ο Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης στην Art Athina 2022 με τα Διάτρητα

Τα Διάτρητα του καλλιτέχνη στην Art Athina 2022 με την Art Πρίσμα

 

Γράφει η Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης

Ο Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης τιθασεύει τη μάζα του ακατέργαστου σιδήρου, τη λαξεύει, την τεμαχίζει, την μετασχηματίζει και την μεταποιεί σε περίοπτα έργα μνημειακής γλυπτικής ή μικρογλυπτικής, σε εικαστικές συνθέσεις ή ακόμη και σε χρηστικά αντικείμενα τέχνης. Επεξεργάζεται και δαμάζει το σκληρό μέταλλο με δεξιότητα σαν ένα εύπλαστο υλικό και το μορφοποιεί σε εύρυθμες φόρμες με ανάγλυφες αδρές ή λείες υφές, αφήνοντας κάθε φορά το έντονο αποτύπωμα της προσωπικής του γραφής.

Οι αφηγηματικοί μικρόκοσμοι του Παπουτσίδη περιλαμβάνουν γλυπτά με άπειρους συμβολισμούς και εννοιολογικές παραπομπές, στοιχεία του σύμπαντος, σχηματοποιημένα στοιχεία της φύσης, γραφές, ανθρωπόμορφες αναφορές και γεωμετρικά σχήματα. Στο ενοποιημένο σύνολο οι μορφικοί αυτοί σχηματισμοί συναρμόζονται και μ’ έναν μαγικό τρόπο εμφανίζονται σαν να εναλλάσσονται με συνεχή ροή, χωρίς να χάνουν τη συνοχή της πολύπλοκης σύνθεσής τους.

Τα «Διάτρητα», με επαναλαμβανόμενους όγκους και κενά, με παρουσίες και απουσίες υλικών, είναι μια ξεχωριστή και αντιπροσωπευτική ενότητα γλυπτών του Παπουτσίδη, η οποία εκτός από τη σύγχρονη αισθητική και την ιδιόμορφη δυναμική δίνει και την αίσθηση μιας αέναης κίνησης· μια εντύπωση που δημιουργείται από το φως που διεισδύει ανάμεσα στα διάκενα και τις συναρμολογήσεις (assemblages) και φωτίζει ανάλογα τις συμπαγείς, τραχιές ή επίπεδες μεταλλικές ύλες.

H πλαστικότητα των έργων του Παπουτσίδη εναπόκειται εν πολλοίς και στις απεικονιστικές αντιπαραθέσεις ή ενίοτε στις κονστρουκτιβιστικές του υπερβάσεις. Ο καλλιτέχνης τολμά να συνδυάζει την πολλαπλότητα με την απλότητα και να δημιουργεί διαδοχικές μετατροπές με συμπαγείς και διάτρητες μεταλλικές επιφάνειες, με σκουρόχρωμες πατίνες μετάλλων και σκόρπιες χρωματιστές αναφορές, με γραμμικές επίπεδες συνθέσεις και ογκώδεις, πολυμορφικές κατασκευές.

Οι συνεχείς περιπέτειες της ύλης, οι ατέρμονες εναλλαγές τεχνικών, η δεξιοτεχνική διαχείριση των όγκων σε μικρά και μεγάλα έργα, η πρωτότυπη αποδόμηση και ανασύνθεση των μορφών στα πολυσύνθετα διάτρητα γλυπτά του συγκροτούν την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Ο εικαστικός εντυπωσιάζει με κάθε έργο τον θεατή, τον εντάσσει στην υποκειμενική πραγματικότητα της υλικής κατασκευής και τον προκαλεί να ανακαλύψει τα επιμέρους σημεία της εικονογραφικής αναφοράς στην εικαστική του αφήγηση.

Gallery ArtPrisma
Κουντουριώτου 187, 18535 Πειραιάς

 

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this