Ο Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης στην Art Athina 2022 με τα Διάτρητα

Τα Διάτρητα του καλλιτέχνη στην Art Athina 2022 με την Art Πρίσμα

 

Γράφει η Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης

Ο Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης τιθασεύει τη μάζα του ακατέργαστου σιδήρου, τη λαξεύει, την τεμαχίζει, την μετασχηματίζει και την μεταποιεί σε περίοπτα έργα μνημειακής γλυπτικής ή μικρογλυπτικής, σε εικαστικές συνθέσεις ή ακόμη και σε χρηστικά αντικείμενα τέχνης. Επεξεργάζεται και δαμάζει το σκληρό μέταλλο με δεξιότητα σαν ένα εύπλαστο υλικό και το μορφοποιεί σε εύρυθμες φόρμες με ανάγλυφες αδρές ή λείες υφές, αφήνοντας κάθε φορά το έντονο αποτύπωμα της προσωπικής του γραφής.

Οι αφηγηματικοί μικρόκοσμοι του Παπουτσίδη περιλαμβάνουν γλυπτά με άπειρους συμβολισμούς και εννοιολογικές παραπομπές, στοιχεία του σύμπαντος, σχηματοποιημένα στοιχεία της φύσης, γραφές, ανθρωπόμορφες αναφορές και γεωμετρικά σχήματα. Στο ενοποιημένο σύνολο οι μορφικοί αυτοί σχηματισμοί συναρμόζονται και μ’ έναν μαγικό τρόπο εμφανίζονται σαν να εναλλάσσονται με συνεχή ροή, χωρίς να χάνουν τη συνοχή της πολύπλοκης σύνθεσής τους.

Τα «Διάτρητα», με επαναλαμβανόμενους όγκους και κενά, με παρουσίες και απουσίες υλικών, είναι μια ξεχωριστή και αντιπροσωπευτική ενότητα γλυπτών του Παπουτσίδη, η οποία εκτός από τη σύγχρονη αισθητική και την ιδιόμορφη δυναμική δίνει και την αίσθηση μιας αέναης κίνησης· μια εντύπωση που δημιουργείται από το φως που διεισδύει ανάμεσα στα διάκενα και τις συναρμολογήσεις (assemblages) και φωτίζει ανάλογα τις συμπαγείς, τραχιές ή επίπεδες μεταλλικές ύλες.

H πλαστικότητα των έργων του Παπουτσίδη εναπόκειται εν πολλοίς και στις απεικονιστικές αντιπαραθέσεις ή ενίοτε στις κονστρουκτιβιστικές του υπερβάσεις. Ο καλλιτέχνης τολμά να συνδυάζει την πολλαπλότητα με την απλότητα και να δημιουργεί διαδοχικές μετατροπές με συμπαγείς και διάτρητες μεταλλικές επιφάνειες, με σκουρόχρωμες πατίνες μετάλλων και σκόρπιες χρωματιστές αναφορές, με γραμμικές επίπεδες συνθέσεις και ογκώδεις, πολυμορφικές κατασκευές.

Οι συνεχείς περιπέτειες της ύλης, οι ατέρμονες εναλλαγές τεχνικών, η δεξιοτεχνική διαχείριση των όγκων σε μικρά και μεγάλα έργα, η πρωτότυπη αποδόμηση και ανασύνθεση των μορφών στα πολυσύνθετα διάτρητα γλυπτά του συγκροτούν την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Ο εικαστικός εντυπωσιάζει με κάθε έργο τον θεατή, τον εντάσσει στην υποκειμενική πραγματικότητα της υλικής κατασκευής και τον προκαλεί να ανακαλύψει τα επιμέρους σημεία της εικονογραφικής αναφοράς στην εικαστική του αφήγηση.

Gallery ArtPrisma
Κουντουριώτου 187, 18535 Πειραιάς

 

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημήτρης Περαντζάκης: “Σκοπός της ζωής μου είναι η διαρκής ενασχόληση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…”

Γράφει ο Περαντζάκης Δημήτρης Ονομάζομαι Περαντζάκης Δημήτρης. Γεννήθηκα στο Περιστέρι και έχω μία κόρη 29 ετών. Έχω σπουδάσει στο Γαλλικό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ....

«Αγγελική Γρηγοροπούλου & Δημήτρης Μαγκλάρας: -από Δεκέμβριο εύχομαι να παίζω στην τηλεόραση… – εύχομαι να την πάρουν για να τους πει έχω κι έναν...

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης «Η μάνα είναι μάνα ρε», σε σκηνοθεσία Ίρις Κατσούλα, η οποία θα προβληθεί από την Παρασκευή 13...

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this