Οι χάλκινες μορφές του Μπρούνο Καταλανό

Μια βαλίτσα, ένας άνθρωπος… Οι χάλκινες ταξιδεμένες φιγούρες του γάλλου γλύπτη, Bruno Catalano γοήτευσαν πέρσι τους επισκέπτες της Βενετίας. Οι Ταξιδιώτες του –ή Les Voyageurs– τα σπασμένα και κατακερματισμένα άτομα ακολουθούν στωικά το καθένα στο δικό του μονοπάτι.

Ο καλλιτέχνης έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τα έργα του στην Biennale 2019 της Βενετίας. Σε συνεργασία με την Ravagnan Gallery και με την ευκαιρία της 58ης Μπιενάλε της Βενετίας, τριάντα από τους ταξιδιώτες του δημιούργησαν ένα μονοπάτι μέσα στην πόλη. Αυτές οι «ελλιπείς» μορφές συνδέονταν εννοιολογικά, αλλά ήταν μοναδικές στο ταξίδι τους.

Bruno Catalano

Who is who

Bruno Catalano

Οι ταξιδιώτες του Catalano είναι, κατά κάποιο τρόπο, μια αντανάκλαση της δικής του ζωής. Γεννημένος στο Μαρόκο, αυτός και η οικογένειά του εξαναγκάστηκαν στην εξορία στη Μασσαλία στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η κίνηση, που συνέβη όταν ήταν έφηβος, τον σημάδεψε ανεξίτηλα και διαμόρφωσε το μέλλον του. Μετά από χρόνια εργασίας σε διαφορετικά επαγγέλματα, τελικά στράφηκε στη γλυπτική σε ηλικία 30 ετών.

Ως καλλιτέχνης, σημείωσε επιτυχία το 2005 όταν το γλυπτό του παρατηρήθηκε από έναν παρισινό γκαλερίστα. Από εκεί, η τεχνική ικανότητα του Καταλανό έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την έντονη ψυχολογία πίσω από την τέχνη του.

Οι “Ταξιδιώτες” του είναι γεμάτοι, αλλά ταυτόχρονα και άδειοι, καθώς λείπουν τα βασικά μέρη που θα τα ολοκλήρωναν. Με αυτόν τον τρόπο, αναζητούν συνεχώς τα κομμάτια που τους λείπουν.

Bruno Catalano

https://www.brunocatalano.com/

https://www.ravagnangallery.com/

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Oia Treasures Art Gallery: Ένας «κρυφός» θησαυρός στα πολυσύχναστα σοκάκια της Οίας

Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου Περιηγηθήκαμε στην μαγευτική αγορά της Οίας στην Σαντορίνη, όπου πέρα από την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική στην οποία αντανακλά το φημισμένο ηλιοβασίλεμα,...

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this