Οι γνωστοί καλλιτέχνες Mózes Incze και Boldi στην Αθήνα στην Alma Gallery

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Η γκαλερί Άλμα στην Αθήνα σε συνεργασία με την LENA & ROSSELLI GALLERY που βρίσκεται στην Βουδαπέστη παρουσιάζει αυτές τις μέρες διπλή έκθεση, δυο διακεκριμένων εικαστικών του Ρουμάνου σύγχρονου ζωγράφου, Mózes Incze και του Ούγγρου γλύπτη Boldi.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται έργα των δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι συχνά εκθέτουν μαζί στο εξωτερικό και έργα τους βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική.

Πλήθος καλλιτεχνών, φιλότεχνων και συλλεκτών παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Η λεγόμενη πραγματικότητα” που τελούσαν υπό την αιγίδα της Ουγγρικής πρεσβείας. Την έκθεση προλόγισε ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κύριος ERIK HAUPT, καθώς και η ιστορικός τέχνης, κυρία Γιώτα Δημητρίου. Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά μερικά από τα σημαντικότερα νέα αλλά και παλαιότερα έργα των δύο καλλιτεχνών.

Mozes Incze, Private View, 2018, oil on canvas

Ο Ρουμάνος, Mózes Incze είναι καλλιτέχνης που διερευνά την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής στη σύγχρονη κοινωνία. Κατά τη προσωπική μας συνομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης, ο ίδιος ανέφερε για το έργο του: 

«Κάθε ένας από τους θεατές των έργων μου εκλαμβάνει το οπτικό αποτέλεσμα της δουλειάς μου με έναν τρόπο τελείως διαφορετικό.

Όταν η οπτική γωνία αλλάζει, το αντικείμενο της παρατήρησης εμφανίζεται για τον κάθε έναν από εμάς με διαφορετική μορφή. Δεν υπάρχει μία αλήθεια.

Υπάρχει η αλήθεια κάθε φορά με διαφορετικά λόγια. Σαν καλλιτέχνης δίνω απλά το ερέθισμα να δει ο κάθε θεατής την δική του πραγματικότητα.»

«Η ζωγραφική του Mózes Incze κάνει αναφορές στην εμπειρία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ζωγραφικής παράδοσης, στον εικονογραφικό αυτοπροσδιορισμό του σύγχρονου ανθρώπου. Εξετάζει ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνολογική πρόοδο και αποτυπώνει με καταπληκτικό τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες που συχνά αυτές επιφέρουν στον άνθρωπο» ανέφερε η Γιώτα Δημητρίου προλογίζοντας την έκθεση.

Η απόδοση των σωμάτων και η χρωματική του παλέτα συχνά θυμίζουν την μπαρόκ παράδοση. Οι αφηγήσεις του και οι χωρικές διαστάσεις, όμως, σε συνδυασμό με τις αδρανείς φιγούρες με τα επικαλυμμένα πρόσωπα φέρνουν στο μυαλό την απόδοση της ανθρώπινης κατάστασης με έντονες σουρεαλιστικές επιρροές. Στο νου μας έρχονται έργα γνωστών σουρεαλιστών όπως ο Dalí και ο Magritte.

Όσο για τον Ούγγρο, Boldi, όπως ανέφερε και πάλι η κυρία Δημητρίου, είναι ένας καλλιτέχνης που βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ιδανικής αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής. Ακολουθώντας την παράδοση του διάσημου Ρουμάνου γλύπτη, Constantin Brâncusi, ο Boldi αποτυπώνει την θεμελιώδη ουσία του υποκειμένου χρησιμοποιώντας κυρίως απλουστευμένες μορφές, και ως αποτέλεσμα δημιουργεί στρογγυλά, τέλεια εκλεπτυσμένα γλυπτά.

Ο ίδιος εξηγεί πως στη βιαστική, γρήγορη ζωή μας, όπου σχεδόν τα πάντα μοιάζουν εφήμερα, το σημαντικότερο για τον ίδιο είναι να δημιουργεί γλυπτά με διάρκεια στο χρόνο και παντοτινή αξία […] για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί πολύτιμα υλικά.

Είναι σημαντικό για τον ίδιο να επικοινωνεί με την τέχνη του θέματα αιώνια, κατανοητά πάντα κι παντού.

Αναλύοντας τη δουλειά του Boldi, όπως είπε και ο Jimenez Derreida, που κείμενα του ακολουθούν τα έργα του καλλιτέχνη, είναι σα να αναλύει κάποιος μία ταινία, όπου όλες οι διαδοχικές εικόνες μαζί μας λένε μια ιστορία. Τα γλυπτά του Boldi εκφράζουν την πιο βαθιά ουσία των αξιών που τον χαρακτηρίζουν ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο: απλότητα, ακεραιότητα, λογική και σεβασμός προς όλα τα είδη της φύσης.

Χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς και χωρίς να προσεγγίζει την ανθρώπινη μορφή από κάποια ψυχολογική προοπτική, αποτυπώνει την πρωτογενή ευαισθησία και τις εσωτερικές πολυπλοκότητες κάθε ανθρώπου.

Και οι δύο καλλιτέχνες γοητεύονται με την ιδέα της ανθρώπινης κατάστασης στη σύγχρονη κοινωνία, και διερευνούν το ανθρώπινο σώμα στο έργο τους. Μέσα από τα έργα της έκθεσης, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει μια νέα και συναρπαστική ανάγνωση του κόσμου γύρω του και όσων εμπεριέχονται σε αυτόν, δηλαδή την λεγόμενη πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Τέλος, μιλήσαμε με τη διευθύντρια της LENA & ROSSELLI GALLERY κυρία, Judit Jerk που δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενη που παρουσιάζει αυτούς τους τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες στο ελληνικό φιλότεχνο κοινό, καλλιτέχνες με μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό. «Λυπάμαι που δεν θα μείνουμε λίγες μέρες ακόμα στην Αθήνα», μας ανέφερε, «αλλά θα πρέπει να ταξιδέψουμε στην Νέα Υόρκη για την επόμενη έκθεση των καλλιτεχνών. Εδώ η φιλοξενία τόσο από την Πρεσβεία, όσο και από την γκαλερί είναι υποδειγματική. Είμαι σίγουρη ότι τα έργα θα αγαπηθούν από το ελληνικό υψηλής αισθητικής κοινό.»

Κείμενο καταλόγου: Boldi, Mózes Incze, Jimenez Derreida, Yota Dimitriou
Επιμέλεια Έκθεσης: Μαρία Αλμπάνη

Info

Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
MÓZES INCZE & BOLDI

Διάρκεια έκθεσης
Έως Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ΑΛΜΑ ΓΚΑΛΕΡΙ
Υψηλάντου 24, Αθήνα, Κολωνάκι
211 400 3160, 693 680 7660
http://www.galleryalma.com/

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this