Όλγα Αλεξοπούλου: “Η Μπλε Ώρα”

Τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ηρακλειδών είναι στις 24 Σεπτεμβρίου

Το Μουσείο Ηρακλειδών με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Η Μπλε Ώρα» της διακεκριμένης εικαστικού Όλγας Αλεξοπούλου, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, Ιστορικού της Τέχνης & Ανεξάρτητης Επιμελήτριας.

Η έκθεση αποκαλύπτει την εξέλιξη της καλλιτέχνιδος μέσα από το χρώμα μπλε, μια πορεία που περιλαμβάνει την διασταύρωση της τέχνης με την προηγμένη τεχνολογία.

Η Όλγα Αλεξοπούλου μελετά εδώ και πολλά χρόνια την ιστορία του μπλε χρώματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ ταξιδεύει ανά τον κόσμο προκειμένου να εξερευνήσει διαφορετικές μπλε χρωστικές, όπως για παράδειγμα, το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο στην Blue & White πορσελάνη στην πόλη όπου η πορσελάνη εφευρέθηκε, το Jingdezhen της Κίνας.

Συνεχίζοντας το ταξίδι εξερεύνησης του μπλε, η Όλγα Αλεξοπούλου συνεργάστηκε με το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley όπου ανακαλύφθηκε το πλουτώνιο, η σκοτεινή ενέργεια και η επιτάχυνση του σύμπαντος, δημιουργώντας μια νέα μπλε χρωστική.

Η έρευνα ξεκίνησε ως ιδέα της Όλγας Αλεξοπούλου και εκτελέστηκε υπό την αιγίδα του καθηγητή Πολ Αλιβιζάτου – ο οποίος είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στους νανοκρυστάλλους – από επιστήμονες νανοτεχνολογίας του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley και με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή της ειδικής στις χρωστικές ουσίες Μαρίας Χατζηδάκη, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Έτσι, σε μια ένωση τεχνολογίας και τέχνης, δημιουργήθηκε το Quantum Blue, ένα καθαρό χρώμα που θυμίζει το φως της ημέρας κατά την «μπλε ώρα», δηλαδή το σύντομης διάρκειας λυκόφως μετά το ηλιοβασίλεμα ή το λυκαυγές λίγο πριν την ανατολή του ηλίου.

Quantum Βlue

Το Quantum Blue είναι φτιαγμένο από quantum dots (ανόργανοι νανοκρύσταλλοι που κατασκευάζονται από ημιαγωγούς) και χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα της φωτεινότητας των κβαντικών κουκίδων για να φέρει ένα νέο μπλε φως στο πεδίο των τεχνών. Τα Quantum dots έχουν μια εξαιρετική καθαρότητα χρώματος, γεγονός που τα καθιστά τις πιο καθαρές φθορίζουσες έγχρωμες ουσίες που μπορεί κανείς να βρει.

Το Quantum Blue παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκθεσιακά τον Μάρτιο του 2019 στην γκαλερί UltraSuperNew, στο Τόκιο, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία και του Ελληνοιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με τη γκαλερί Istanbul Concept της Κωνσταντινούπολης.


Η έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, ακολουθώντας την οδό της σταδιακής αποκάλυψης: όπως τα παλαιότερα χρόνια, οι νεαροί ποιητές καλούνταν να εξασκηθούν γράφοντας ένα ποίημα για το χιόνι, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη λέξη αυτή, έτσι και στην έκθεση, η ζωγράφος περιγράφει την «μπλε ώρα» χωρίς να χρησιμοποιήσει το χρώμα μπλε, μέχρι η διαδρομή της έκθεσης να καταλήξει στο μικρό φιαλίδιο Quantum Blue, το απόσταγμα δηλαδή της μαγείας της συγκεκριμένης ώρας.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων, ενώ λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, στις 9 Νοεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί το ολοήμερο Διεθνές Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Έρευνα του Μπλε Χρώματος, με διακεκριμένους ομιλητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Νυχτερινός Ουρανός


Η έκθεση Η ΜΠΛΕ ΩΡΑ συνοδεύεται από κατάλογο, ενώ στο πωλητήριο του Μουσείου κατά τη διάρκεια της έκθεσης η BLEUMANIA θα εξαπλωθεί δημιουργικά, καθώς θα λειτουργήσει ειδική θεματική πτέρυγα με πρωτότυπα και συλλεκτικά αντικείμενα που σχετίζονται με το θέμα.

Who is who

Η Όλγα Αλεξοπούλου είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές της εκθέσεις σε μουσεία της Ελλάδας όπως το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και την Πινακοθήκη Πειραιά, αλλά και σε αρκετές γκαλερί ανά τον κόσμο.

Το 2017 συγκαταλέχθηκε στις 50 καλύτερες γυναίκες της παγκόσμιας Street Art σε εκδόσεις στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Πιο πρόσφατα τα έργα της εκτέθηκαν στην Biennale Internationale d’ Art Mural της Γαλλίας και τον Μάιο 2018 παρουσιάστηκαν τα έργα της και ολοκλήρωσε μια τοιχογραφία στην Νέα Υόρκη εκ μέρους της γκαλερί Bronx Art Space.

Η Όλγα Αλεξοπούλου, στο εργαστήριο του Berkeley, δοκιμάζει με πινέλα το νέο χρώμα

Info

Μουσείο Ηρακλειδών: Ηρακλειδών 16

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια: Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 24 Νοεμβρίου 2019

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη έως Κυριακή 10:00-18:00, τελευταία είσοδος στις 17:15

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this