Ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» 

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 έκλεισε ο κύκλος εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου έκλεισε ο κύκλος εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», σε μια μοναδική ατμόσφαιρα στον ταρσανά της Ερμούπολης τιμώντας τους συριανούς Στέλιο και Μάρκο Βαμβακάρη, παρουσιάζοντας συνθέσεις τους αλλά και συνδημιουργίες στις οποίες συνεργάστηκαν.

Η παρουσίαση των συνθέσεων του Στέλιου, πολλές από τις οποίες έχουν ερμηνεύσει σπουδαίες φωνές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Σωτηρία Μπέλλου και η Βίκυ Μοσχολιού αλλά και ο ίδιος ο Μάρκος Βαμβακάρης, ήρθε η ώρα να γίνει στην πατρίδα του, τη Σύρα, από τους στενούς του συνεργάτες, την Εβελίνα Αγγέλου, το Μιχάλη Δήμα και τους εξαίρετους μουσικούς που τους συνόδευσαν.  

Το ενδιαφέρον και η αγάπη με την οποία αγκάλιασαν το φεστιβάλ οι συμμετέχοντες και το κοινό που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία δείχνοντας ότι η λαϊκή μουσική είναι παρούσα, ζωντανή, μιλά στις καρδιές των ανθρώπων αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές που αν και επικαλύπτονται ή συχνά αδρανούν από τα προβλήματα της καθημερινότητας που όλοι αντιμετωπίζουμε, ωστόσο δονούνται έντονα όταν λάβουν ερεθίσματα από γνήσιες και καθαρές πηγές, όπως είναι η λαϊκή μας μουσική παράδοση.

Η μουσική εξημερώνει, ψυχαγωγεί –και δεν διασκεδάζει απλώς– μορφώνει πνευματικά και αισθητικά και ενώνει τους ανθρώπους. Αξίζει να αναφερθεί ότι και αυτή τη χρονιά τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν φίλοι του ρεμπέτικου από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, που επισκέφθηκαν τη Σύρο με αφορμή το φεστιβάλ.  

Οι αναρίθμητες αντιδράσεις, κοινοποιήσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στο φεστιβάλ, αν δεν επιτυγχάνει απόλυτα, τουλάχιστον είναι πολύ κοντά σε αυτούς τους ορισμούς.  

Στιγμιότυπο από το 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Η παρουσία του κορυφαίου σολίστ Κώστα Παπαδόπουλου δίπλα στα παιδιά και τους δασκάλους της σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» προκάλεσε την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους όσους παρακολούθησαν την μουσική παράσταση με τίτλο «Το πολύτιμο μοίρασμα της μνήμης». Τον κ. Κ. Παπαδόπουλο, που με την πένα του έχει κεντήσει με μοναδικό τρόπο μεταξύ άλλων και πολλά από τα σπουδαία έργα των μεγάλων ελλήνων συνθετών, βράβευσε ο εκπρόσωπος της σχολής και δάσκαλος κ. Αρίστος Βαμβακούσης, για την πολύχρονη προσφορά του στη λαϊκή μουσική.  

Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε την δεύτερη ημέρα η εμφάνιση του «Μικρού Μουσικού Συνόλου» υπό τη διδασκαλία και συντονισμό του μουσικού Δημήτρη Μαραγκού και των «Γαμπρών της Ευτυχίας» -αμφότερων τοπικών σχημάτων– που εντυπωσίασαν με την πληρότητά τους, αποτέλεσμα της εντατικής προετοιμασίας που προηγήθηκε.  

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, μια από τις τιμώμενες μορφές του φεστιβάλ, συνεχίζει να μας εκπλήσσει –πενήντα χρόνια αφότου έφυγε- με τα ανέκδοτα τραγούδια του που η οικογένεια του εμπιστεύθηκε στο Γρηγόρη Βασίλα, που ήταν και ο σολίστ της παράστασης. Μαζί του ο Θοδωρής Μέρμηγκας, η Κατερίνα Πετροπούλου και μια ομάδα εξαίρετων δεξιοτεχνών, χάρισαν σπουδαίες στιγμές στους λάτρεις του μπαρμπα Γιάννη.  

Όπως κάθε χρονιά, η Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων προκάλεσε το ενδιαφέρον μουσικών και μη που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις μοναδικές δημιουργίες των εξαίρετων καλλιτεχνών – οργανοποιών.  

Από το 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Το Μουσικό Εργαστήρι με θέμα την εξέλιξη του μπουζουκιού και τη θέση του σήμερα στη μουσική πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Γρηγόρη Βασίλα, Μιχάλη Δήμα, Νίκου Φρονιμόπουλου και Αντώνη Μαραγκού και έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν αρκετά στοιχεία για την προέλευση, τους τύπους – είδη, την εξέλιξη και προσαρμογή του σε κάθε εποχή και στις ανάγκες που καλείται σε κάθε ιστορική περίοδο να εξυπηρετήσει.  

Στιγμιότυπο από το 7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this