Όταν ο άγνωστος καλλιτέχνης αποκαλύπτεται πως είναι ο Albrecht Dürer

Γράφει η Λιάνα Ζωζά

Στις αρχές του 2022, ήρθε στην επικαιρότητα η είδηση, πως ένα σχέδιο που είχε αγορασθεί το 2017, από έναν μικρό συλλέκτη στην Μασαχουσέτη για 30$ ήταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο του διάσημου Γερμανού ζωγράφου Albrecht Dürer (1471 – 1528). Ο τυχερός αγοραστής απέκτησε το συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς βέβαια να γνωρίζει την αξία του, όταν επισκέφθηκε μια αγορά που οργανώθηκε στο σπίτι του Jean-Paul Carlhian, γόνου μιας διάσημης οικογένειας Γάλλων παλαιοπωλών που ειδικεύεται στα έπιπλα.  

Στη συνέχεια, μια τυχαία επίσκεψη του Cliff Schorer, επιχειρηματία με έδρα τη Βοστώνη, συλλέκτη και μέτοχο της Agnews, σε ένα βιβλιοπωλείο με εξειδίκευση στα παλιά βιβλία και η συζήτηση με τον φίλο του βιβλιοπώλη, τον οδήγησαν στο να ζητήσει να δει το έργο έχοντας τη διαίσθηση πως θα μπορούσε να είναι ένα αυθεντικό έργο του Dürer. 

Με την άδεια του ιδιοκτήτη του προχώρησε σε μια εκτεταμένη έρευνα, για να οδηγηθεί τελικά στο συμπέρασμα της αυθεντικότητας του σχεδίου. Τόσο η ηλικία του χαρτιού όσο και η παρουσία του υδατογραφήματος της Trident and Ring (το έμβλημα του Fugger), το οποίο καταγράφεται σε περισσότερα από διακόσια φύλλα χαρτιού που χρησιμοποίησε ο Dürer σε όλη του τη ζωή, το επιβεβαίωσαν. 

Albrecht Dürer’s sketch at Agnews Gallery

Το υψηλής αισθητικής αυτό σχέδιο ήταν παράλληλα και μια εκπληκτική ανακάλυψη, μιας και από το τέλος της ζωής του ζωγράφου έχει ήδη γίνει μια μεγάλη και εμπεριστατωμένη μελέτη πάνω στα έργα του, από ειδικούς της τέχνης που συνεργάζονται με μεγάλα μουσεία, τα οποία φιλοξενούν το σύνολο του έργο του, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά σπάνια τα άγνωστα μέχρι στιγμής έργα του. 

Το σχέδιο, πιστεύεται, ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 1503 και είναι ένα λεπτομερές προσχέδιο που ο Dürer πιθανόν να χρησιμοποίησε σαν προετοιμασία για μια από τις πιο εντυπωσιακές ακουαρέλες του, το The Virgin with a Multitude of Animals (1506), που φιλοξενείται στην Albertina της Βιέννης. 

The Virgin among a Multitude of Animals, 1503, Pen and ink and watercolour on paper, 321 x 243 mm, Graphische Sammlung Albertina, Vienna

Εξίσου σπάνια είναι και η εμφάνιση έργων του στην αγορά της τέχνης και όταν αυτό γίνεται, οι τιμές είναι τουλάχιστον αστρονομικές, όπως για παράδειγμα μία ακουαρέλα του, που απεικόνιζε τοπίο του Trento, πουλήθηκε από τους Sotheby’s, στο Λονδίνο, το 1978 για £640.000 (περίπου 1.300.000 $), τιμή που παραμένει μέχρι και σήμερα η υψηλότερη τιμή πώλησης σε δημοπρασία για έργο του Dürer. 

Τελειώνοντας την έρευνα του ο Cliff Schorer, δήλωσε: “ Το έργο έχει υποβληθεί σε κάθε είδους τεχνική ανάλυση που μας δείχνει την ηλικία του, ενώ παράλληλα φέρει και το χαρακτηριστικό υδατογράφημα του καλλιτέχνη, πράγματα που μας κάνουν να πιστεύουμε πως η αξία του μεταφράζεται σε οκταψήφιο νούμερο και ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια δολάρια. 

Είναι λοιπόν δίκαιο να πούμε ότι ο  Dürer είναι ένας από τους μεγαλύτερους γραφίστες που έζησαν ποτέ, πρωτοπόρος στη χαρακτική και το σχέδιο. Ήταν μαέστρος στα ασπρόμαυρα και οι διάσημες εκτυπώσεις του, ενέπνευσαν καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. 

Όσον αφορά τη σχετική αξία του έργου, νομίζω ότι πρέπει να το συγκρίνετε με άλλα ανάλογα αριστουργηματικά σχέδια,, όπως αυτά του Ολλανδού καλλιτέχνη Lucas van Leyden, του οποίου, ένα από τα σχέδια πουλήθηκε για 15,6 εκατομμύρια δολάρια το 2018.”. 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Oia Treasures Art Gallery: Ένας «κρυφός» θησαυρός στα πολυσύχναστα σοκάκια της Οίας

Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου Περιηγηθήκαμε στην μαγευτική αγορά της Οίας στην Σαντορίνη, όπου πέρα από την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική στην οποία αντανακλά το φημισμένο ηλιοβασίλεμα,...

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this