“Panicle Paintings” της Navine G. Dossos στο Alkinois Project Space

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2022 (Τετάρτη έως Σάββατο, 5-8 μμ και με ραντεβού) στο Alkinois Project Space.

Το Panicle Paintings [Πίνακες Ανθηλών] είναι το πρώτο studio project της Navine G. Dossos μετά την πανδημία. Δεκαπέντε συμβολικοί πίνακες με φοίνικες και χουρμάδες είναι εμπνευσμένοι από τις αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες των Σουμερίων: σκαλιστά, κεραμικά σύμβολα που χρησιμοποιούνταν για την πιστοποίηση γνησιότητας εγγράφων που συχνά ενσωμάτωναν εικόνες από τη φύση. Το project ξεκίνησε με μια συζήτηση για τα δέντρα και τη σχέση τους με τη γονιμότητα στην αρχαία Μεσοποταμία, ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ της καλλιτέχνιδας και ενός συλλέκτη και συνεργάτη της.

Η σειρά ξεκίνησε ως ένα οικογενειακό πορτρέτο, με αλληγορικούς πίνακες της Navine, του συντρόφου της και του παιδιού τους. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα μεγαλύτερο σύνολο έργων που περιλαμβάνει τους δεκαπέντε πίνακες που εκτίθενται σε αυτήν την έκθεση. Τα μεμονωμένα έργα ομαδοποιούνται σε τρίπτυχα, δημιουργώντας ένα συνεχές έργο που μοιάζει με ζωφόρο, όπως ακριβώς θα ξετυλίγονταν οι αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες πάνω σε λωρίδες πηλού.

Η Navine δημιούργησε μια πρόσθετη τοιχογραφία in situ: αυτή η συνδεόμενη με το χώρο ζωγραφική ζωφόρος σχετίζεται με τη γοητεία που ασκεί στην καλλιτέχνιδα η ανακατασκευή της Πύλης της Ιστάρ, που ανασκάφηκε από αρχαιολόγους στο Ιράκ στις αρχές του εικοστού αιώνα και εκτίθεται επί του παρόντος (υπό σκληρά αμφισβητούμενες συνθήκες) στο Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο.

Ο σχεδιασμός και η εισαγωγή των δέντρων στις κυλινδρικές σφραγίδες είναι μια συγχώνευση αρχετύπων: Οι φοίνικες και οι χουρμάδες τους, ή τα τσαμπιά ή τα φρούτα τους, είναι συνδεδεμένα με τη θεά Ιστάρ/Ινάννα, που αντιπροσωπεύει την επιθυμία και τη γονιμότητα. Ο κέδρος αντιπροσωπεύει την αρρενωπότητα και συχνά σχηματίζεται ως βέλος. Και μια κρίσιμη υβριδική τυπολογία, με συγχωνευμένα αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά, αποδίδεται σε ένα ενιαίο δέντρο.

Αυτά τα ζωγραφισμένα δέντρα αποτελούν πρωτίστως και κυρίως πορτρέτα γυναικών, που είναι δημιουργικές εργαζόμενες και φίλες της καλλιτέχνιδας και οι οποίες, όπως εκείνη, βίωσαν την εγκυμοσύνη και έγιναν γονείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κάθε δέντρο αναδύθηκε από τις σφραγίδες μέσα σε προκαταρκτικά σχέδια, και στη συνέχεια ανέπτυξε τη δική του προσωπικότητα σε σχέση με το υποκείμενό του. Σε κάθε πορτρέτο, σύμβολα και λογότυπα από την καθημερινή ζωή αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές των σχέσεών τους και των συνθηκών επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της απομόνωσης.

Αυτό το σύνολο έργων σηματοδοτεί ένα προσωπικό ταξίδι για τη, Dossos, στο οποίο εξερευνά τον τοκετό, τις απομακρυσμένες και διαμεσολαβούμενες σχέσεις, τη γονιμότητα και την κατάθλιψη, με οπτικό υπόβαθρο και σημείο αναφοράς την Αρχαία Μεσοποταμία, τα πρωτόκολλα και τις μυθολογίες της.

Η Navine G. Dossos (she/her) είναι εικαστικός που εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τον Οριενταλισμό στην ψηφιακή σφαίρα, τη γεωμετρία ως πληροφορία και διακόσμηση, τη βαθμονόμηση της εικόνας και τον Ανικωνισμό στη σύγχρονη κουλτούρα. Έχει αναπτύξει μια μορφή γεωμετρικής αφαίρεσης που συγχωνεύει τον παραδοσιακό Ανικωνισμό της ισλαμικής τέχνης με την αλγοριθμική φύση του διασυνδεδεμένου κόσμου που ζούμε. Αυτή δεν είναι η τυπική αφαίρεση που κατανοούμε από τη δυτική ιστορία της τέχνης, αλλά κάτι ουσιαστικά ενημερωτικό και αφοσιωμένο στην έρευνα και την επικοινωνία.

www.navinegdossos.com

INSTALLATIONS SHOTS: 

Credit for photographs: Yiannis Hadjiaslanis
PANICLE PAINTINGS
Navine G. Dossos

Alkinois Αλκινόης 6

11852 Αθήνα

22 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου 2022

Τετάρτη με Σάββατο

5-8 μ.μ. και με ραντεβού

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Η δημιουργία είναι επικοινωνία»: Η εικαστικός και γλύπτρια Γεωργία Μπλιάτσου μιλά στο Artviews

Συνέντευξη στη Μαρία Δήμου Συναντήσαμε την εικαστικό και γλύπτρια Γεωργία Μπλιάτσου, η οποία με ανοιξιάτικη διάθεση μας υποδέχτηκε στην «αγκαλιά» του εργαστηρίου της και μας...

Αγνή Χρονοπούλου: Οι φωτογραφίες μου, εμπεριέχουν πολλαπλές αναγνώσεις

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Αγνή Χρονοπούλου είναι μία καλλιτέχνιδα που καθ ‘όλη την διάρκεια της εικαστικής της πορείας, έχει χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά εκφραστικά μέσα...

“Δίψα” μια παράσταση όαση ερεθισμάτων

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης Δίψα της ομάδας Όχι παίζουμε / Urban Dig project στο θέατρο Φούρνος, μιας όασης οπτικό ακουστικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this