Passages, Ο Κώστας Παναγιωτακόπουλος στην Cube Gallery

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022, 20.00 – 22.00, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.

Η Cube Gallery, υποδέχεται το φθινόπωρο, με την καινούρια δουλειά, του εικαστικού Κώστα Παναγιωτακόπουλου, που έχει τον τίτλο Passages | Περάσματα.

Τα έργα του, που παρουσιάσθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά, στην Art Athina 2022, από τις 16 – 19 Σεπτεμβρίου 2022, στο Ζάππειο Μέγαρο, εμπλουτίζονται με ακόμη περισσότερα έργα της ίδιας ενότητας και φιλοξενούνται στην πρώτη έκθεση της νέας εικαστικής σεζόν, που αποτελεί και το ξεκίνημα του προγράμματος των εκθέσεων που ακολουθούν.

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια της έκθεσης, γράφει

Τα ζωγραφικά έργα της ενότητας Passages, έρχονται να συμπληρώσουν, αλλά παράλληλα να εξελίξουν την πρόσφατη δουλειά του, με τίτλο Περιπλανήσεις. Τα έργα των Passages, έργα ζωγραφικά που συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως και όλα τα προηγούμενα σαν εικαστικά ημερολόγια, στις προσωπικές του περιπλανήσεις.

Παρακολουθώντας την δουλειά του Κώστα Παναγιωτακόπουλου, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς πως οι αινιγματικές και παραβολικές εικόνες των έργων του πληθαίνουν στην πορεία του χρόνου, ενώ στην βασική εμμονή του που είναι η εξερεύνηση και το ταξίδι έρχονται να προστεθούν τα “περάσματα” του από την μία εικόνα στη άλλη με εξαιρετική πια ευκολία. Η δημιουργία των αινιγματικών μωσαϊκών του βρίθει από την επιθυμία του να μοιραστεί με τον θεατή τις εμπειρίες, αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματα που του προκαλούν τα ταξίδια, πραγματικά και μη, σε τόπους, ιδέες, κουλτούρες, πολιτισμούς.

Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Acrylics on plywood, Des Jardins, 100 x 150 cm

Τα Passages, έρχονται να προσθέσουν ακόμη περισσότερες εικόνες στα φανταστικά του τοπία, που όμως με έναν μαγικό τρόπο και με μεγάλη δεξιοτεχνία καταφέρνει να τις εντάξει με τέτοιο τρόπο που το αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο ονειρικό, προσκαλώντας τον θεατή να σταθεί και να τις ανακαλύψει όλες περνώντας από την μία στην άλλη και δημιουργώντας την δική του μεγάλη εικόνα.

Οι διαστάσεις των έργων του μεγαλώνουν για να μπορέσουν να συμπεριλάβουν όλες αυτές τις μαγικές εικόνες, ενώ παράλληλα συνεχίζει να καταρρίπτει τους κανόνες και να λειτουργεί ανατρεπτικά σε ένα δυναμικό παιχνίδι της φόρμας και του χρώματος που του είναι πια οικείο στις τελευταίες ενότητες των έργων του. Εικόνες της Ανατολής, εικόνες της Δύσης, μνήμη και αναμνήσεις συμπλέκονται σε μια εντυπωσιακή ισορροπία εννοιών που συνδυάζει τον μινιμαλιστικό τρόπο σκέψης με την υπερβολή και την εκρηκτική προσέγγιση μιας πολυπολιτισμικής καθημερινότητας.

Δεν είναι τυχαίο πως η φράση του Balthus, “Painting is the passage from the chaos of the emotions to the order of the possible.”, θα μπορούσε να περιγράψει με απόλυτη πιστότητα την δυναμική των έργων της ενότητας Passages.

Κώστας Παναγιωτακόπουλος,Acrylics on plywood, 100 x 150 cm

Who is Who

Ο Κώστας Παναγιωτακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζωγραφική στην Academia de Belle Arti της Φλωρεντίας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.

Δίδασκε εικαστικά στη μέση εκπαίδευση.

Aτομικές εκθέσεις

2022 “Passages”, Art Athina 2022, Αθήνα
2020 “Περιπλανήσεις”, Cube Gallery, Πάτρα
2018 “εσωτερική πτήση”, Cube Gallery, Πάτρα
2016 “ταξίδια όνειρα”, Cube Gallery, Πάτρα
2014 “ονειροχώροι”, Cube Gallery, Πάτρα
2012 “Μυθολογία Προσωπική”, Cube Gallery, Πάτρα
1997 Επίκεντρο, Αθήνα
1995 Επίκεντρο, Πάτρα
1991 Επίκεντρο, Πάτρα

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)

2015 – 2018 Cube Gallery, Πάτρα
2014 Bede’s World Museum, Church Bank, Jarrow
2013 The Scottish Historic Building Trust, Εδιμβούργο
2013 Cube Gallery, Πάτρα
2012 Cube Gallery, Πάτρα
1999 Αρχέτυπο, Μύλος , Θεσσαλονίκη
1998 Greece in Britain – Ελληνικοί ορίζοντες Γιόρκ, Καρλάυλ, Μ. Βρεττανία
1997 Ιστορίες αέναων αλλαγών, Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας
1993 Art Athina ‘93, Επίκεντρο, Αθήνα
1990 9 Πατρινοί Καλλιτέχνες, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
1989 9 Πατρινοί Καλλιτέχνες, Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας
1986 Συμμετοχή στο πρόγραμμα Γραμμή του Ορίζοντα, Biennale Νέων Θεσσαλονίκης.
1984 Filigne Valdarno, Ιταλία
1982 Forte dei Marmi, Ιταλία

Κώστας Παναγιωτακόπουλος,Acrylics on plywood, 100x150cm

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα ▪ Τετάρτη ▪ Σάββατο ▪ 10.00 – 14.00
Τρίτη ▪ Πέμπτη ▪ Παρασκευή ▪ 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Κυριακή ▪ κλειστά

cube gallery
Μιαούλη 39, 26222 Πάτρα
2611110069
[email protected]
www.cubegallery.gr

Κώστας Παναγιωτακόπουλος, Passages, Acrylics on plywood, 100 x 150 cm
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this