People and Places με τους Anne Beigbeder Sollis και Χρήστο Κουτσούκη στην Cube Gallery

 

Η Cube Gallery, φιλοξενεί από τις 19 Μαϊου έως και τις 17 Ιουνίου 2023, την διατομική έκθεση των εικαστικών Anne Beigbeder Sollis και Χρήστου Κουτσούκη, σε μια ενδιαφέρουσα εικαστική συνομιλία με τίτλο People and Places και σαφείς αναφορές σε σκηνές της καθημερινότητάς μας. “It is strange how people seem to belong to places – especially to places where they were not born…”
Christopher Isherwood, Goodbye to Berlin

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια της έκθεσης, γράφει: “Οι εικαστικές συνομιλίες είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση για τους επιμελητές, που όμως, τους δίνουν την δυνατότητα, να δείξουν μέσα από αυτές, πτυχές της σύγχρονης τέχνης λιγότερο συμβατικές, κάνοντας κάθε φορά την ανατροπή που θα φέρει τον θεατή απέναντι στην έκπληξη.

Η ιδέα του People and Places, μέσα από την εικαστική ματιά των Anne Beigbeder Sollis και
Χρήστου Κουτσούκη ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν, όταν διέκρινα πως μέσα από τις φαινομενικά διαφορετικές ενότητες της δουλειάς τους θα μπορούσε να προκύψει ένα ιδιαίτερο art project.

Η Anne Beigbeder Sollis δουλεύει κυρίως με στυλό bic, σε όλα τα χρώματα και με χαρτιά όλων των διαστάσεων, δημιουργώντας από πολύ μικρά σχέδια μέχρι πολύ μεγάλα έργα που όμως έχουν την ιδιαιτερότητα να αποτελούν εικαστικά puzzles μιας και δημιουργούνται, το καθένα, από μικρότερα σχέδια που συνδέονται μεταξύ τους.

Ο Χρήστος Κουτσούκης χρησιμοποιεί τελάρα και λάδια, που είναι από τα υλικά που αγαπά,
δημιουργώντας τις δικές του σκηνές καθημερινότητας που τελικά, λειτουργούν σαν μια μελέτη της προσωπικής του ανθρωπογεωγραφίας.

Ζώντας και οι δύο σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όπως αυτό της πόλης των Βρυξελλών, αλλά με διαφορετική οπτική, μιας και ζουν και κινούνται ο καθένας στο δικό του επαγγελματικό, οικογενειακό και κοινωνικό χώρο, καταλήγουν ο καθένας τους στην ιδιωτική του εικαστική καταγραφή. Αφίξεις και αναχωρήσεις, φανταστικές και πραγματικές συναντήσεις, τόποι και άνθρωποι, γνωριμίες, αισθήσεις και σκέψεις παίρνουν τη θέσης τους, στα έργα που καλούνται να συνομιλήσουν και να λειτουργήσουν σχολιαστικά στις εξερευνήσεις του μυαλού και της ψυχής.

Η πρώτη λέξη που σκέφτηκα, βλέποντας τα έργα τόσο, της Anne Beigbeder Sollis όσο και του Χρήστου Κουτσούκη δεν ήταν σίγουρα άλλη από την ανθρωπογεωγραφία, όταν αυτή μελετά τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και τόπου βάζοντας στο επίκεντρό της τους ανθρώπους με διαφορετικές ανθρωπιστικές και πολιτιστικές παραδόσεις, συμπεριφορές και ιδέες και πως αυτοί αλληλοεπιδρούν στην καθημερινότητά τους, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται μέσα από την σύγχρονη τέχνη. Η επόμενη σκέψη μου ήταν πόσο ωραίες είναι οι διαφορετικότητες, όταν τους δίνεις χώρο και τις φιλοξενείς μέσα από art projects, όπως το People and Places.

 

Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου – 17 Ιουνίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ▪ Τετάρτη ▪ 10.00 – 14.00
Τρίτη ▪ Πέμπτη ▪ Παρασκευή ▪ 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Σάββατο ▪ 11.00 – 14.00
Κυριακή ▪ κλειστά

Share this
Tags
Liana Z.
Liana Z.
Η Λιάνα Ζωζά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αγγλία, Καλές Τέχνες (University of Bolton). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές, PR, Advertising and Communication (University of Leicester) και Master of Business Administration (MBA) specialized in Art Management (University of Leicester). Αν και με την επιστροφή της ξεκίνησε να εργάζεται σαν Gallery Manager σε μεγάλη ελληνική γκαλερί, όπου και παρέμεινε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφασίζει το 2010 να δημιουργήσει την Cube Gallery και να ασχοληθεί με την σύγχρονη τέχνη παρουσιάζοντας και προτείνοντας έλληνες και ξένους εικαστικούς. Παράλληλα, επιμελείται art projects τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και συνεργάζεται σαν art writer και interviewer, αρθρογραφώντας για εφημερίδες και πολιτιστικά sites.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this