Radio Icons Days and Nights, από τη Σχολή Βεάκη και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου στο κανάλι του Ιδρύματος: https://www.youtube.com/c/MCacoyannisF

Η Δραματική Σχολή Βεάκη και Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ξεκινούν μια συνεργασία με πρόθεση να ερευνήσουν εκ νέου τη γοητεία του ραδιοφώνου στον 21ο αιώνα, με τις καινούριες δυνατότητες που προσφέρει το διαδικτυακό ραδιόφωνο στην εποχή της εικόνας.

Μια πρόκληση για Μέρες και Νύχτες από Εικόνες Ραδιοφώνου.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με αφορμή τη μεγάλη αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη για το ραδιόφωνο- υπήρξε διευθυντής της Κυπριακής ώρας στο ΒΒC την περίοδο 1941 με 1951- αποφάσισε να τιμήσει αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς του, οργανώνοντας θεατρικές ράδιο-ιντερνετικές παραστάσεις, με τα βραβευμένα θεατρικά έργα του ιδρύματος των τελευταίων πέντε χρόνων σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σεναριογράφων, που κάθε χρόνο προκηρύσσει τον διαγωνισμό συγγραφής θεατρικών έργων.

Η Δραματική Σχολή Βεάκη με εφαλτήριο την καραντίνα λόγω πανδημίας και τα υποχρεωτικά μαθήματα μέσω του διαδικτύου, προσάρμοσε το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα προς μία ηχητική-εικονική κατεύθυνση.

Στην ουσία επιλέχτηκαν θεατρικά έργα που εστίαζαν στη φωνή, στους ήχους και τη ραδιοσκηνοθεσία με στοιχεία εικόνας, όπου η εκάστοτε διαδικτυακή πλατφόρμα το επέτρεπε. Το ενδιαφέρον αποτέλεσμα που προέκυψε από αυτή την εκπαιδευτική δράση είναι και η αφορμή για την έναρξη της συνεργασίας με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τα βραβευμένα έργα θα παρασταθούν με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο ως πρακτική άσκηση του εκπαιδευτικού προγράμματος της σχολής, με ηθοποιούς τους ήδη εκπαιδευμένους φοιτητές και ραδιοσκηνοθέτες τους καθηγητές τους και θα αναδειχτούν από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του ιδρύματος μέσα στο 2022.

Βλέπε

Το ραδιόφωνο υπήρξε για πολλές δεκαετίες στη χώρα μας κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο ψυχαγωγίας. Από το 1938 που λειτούργησε ο πρώτος κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός μέσα στο Ζάππειο Μέγαρο, με εμβέλεια οκτώ χιλιόμετρων γύρω από την πρωτεύουσα και με το ολιγόωρο αλλά ζωντανό πρόγραμμά του, εβδομήντα τρία χρόνια αργότερα δεν παύει να μας συγκινεί, αν και πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας του.

Το Θέατρο στο Ραδιόφωνο γνώρισε μεγάλη άνθηση για πάνω από μισό αιώνα. Υπέροχες φωνές μεγάλων πρωταγωνιστών της εποχής, εξαιρετικοί ραδιοσκηνοθέτες όπως ο αείμνηστος Πέλος Κατσέλης, ο Κώστας Κροντηράς, ο Ίων Νταϊφάς και άλλοι, έδωσαν ταυτότητα στο ελληνικό ραδιοφωνικό θέατρο.

Το Radio Icons Days and Nights εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη.

Τα έργα

Τα τρία πρώτα θεατρικά έργα που θα αναρτηθούν στο site του ιδρύματος, με ελεύθερη παρακολούθηση των ακροατών –θεατών είναι τα εξής:

Η ΠΟΡΤΑ της Έλενας Χριστοφοράκου , πρώτο βραβείο για το 2021 σε ραδιοσκηνοθεσία Σαράντου Γεωγλερή.

LAPSUS της Παναγιώτας Δημοπούλου, δεύτερο βραβείο για το 2019 σε ραδιοσκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη.

ΤΟ ΚΛΥΣΜΑ της Αργυρώς Μαργαρίτη τρίτο βραβείο για το 2019 σε ραδιοσκηνοθεσία Νίκου Γιαλελή.

Τρεις διαφορετικές γενιές σκηνοθετών, με διαφορετικές ραδιοφωνικές εμπειρίες, επιχειρούν την υλοποίηση αυτής της πρωτότυπης ιδέας.

LAPSUS της Παναγιώτας Δημοπούλου, σε ραδιοσκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη

Video art: Ευάγγελος Κάλλοου

Επιμέλεια Λόγου και Φωνής: Άρης Βαφιάς

Τον συντονισμό και την οργάνωση της συγκεκριμένης παραγωγής για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχει η Μαίρη Καλδάρα και για την Σχολή Βεάκη η Άννα Σωτρίνη.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο Βαν Γκογκ και τα κυπαρίσσια της παρηγοριάς

Μάλλον δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο πιο διάσημος καταθλιπτικός στην ιστορία της τέχνης, υιοθέτησε το μεσογειακό κυπαρίσσι ως μοτίβο στα...

Η παλλόμενη ζωγραφική τρυφερότητα στις συνθέσεις του Ρενουάρ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης. Ο Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ / Pierre Auguste Renoir γεννήθηκε στην πόλη Λιμόζ της Γαλλίας το 1841. Ήταν...

Ξένοι δημοσιογράφοι μαγεύτηκαν από την Νάξο και διαφημίζουν το νησί της Αριάδνης σε όλο τον πλανήτη

Πρόεδροι δημοσιογραφικών ενώσεων και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ετήσιας Τακτικής Συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this