“Re-Action”, έκθεση της Πένυς Κωνσταντίνου στην Gallery Art Prisma

Η έκθεση της Πένυς Κωνσταντίνου "Re-Action", διαρκεί από την Τετάρτη 8 έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023.. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 20.00.

Η Gallery Art Prisma εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με την ατομική έκθεση της Πένυς Κωνσταντίνου REACTION. 

Μια εικαστικός με ιδιαίτερη προσωπικότητα εικαστική που μέσα από την δουλειά της θέλει να εκφράζει την αλήθεια της, συγκεκριμένα αναφέρει στον κατάλογο που θα συνοδεύσει την έκθεση «Υπηρετώ την εικόνα και τις ανάγκες της προκειμένου να εκφράσω αληθινά συναισθήματα» δήλωσε η Πένυ Κωνσταντίνου για το έργο της.

Η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη γράφει για την δουλειά της

Οι πρόσφατες εικαστικές δημιουργίες της Πένυς Κωνσταντίνου είναι μεγάλου μεγέθους αποσπασματικές συνθέσεις με εξπρεσιονιστικές διατυπώσεις, χρωματικές εντάσεις και χειρονομιακές εξάρσεις. Η ζωγράφος εξακολουθεί να εργάζεται στον αντίστοιχο προβληματισμό με την προηγούμενη έκθεσή της «Διάλογος», πάνω στον μορφικό επαναπροσδιορισμό ετερόκλητων στοιχείων για τη δημιουργία πλασματικών χωροχρόνων.

Το ζωγραφικό της ιδίωμα χαρακτηρίζεται από μια έντονη αμφιθυμία μεταξύ παραστατικής και αφηρημένης απόδοσης, αυθορμητισμό, τολμηρή χρήση των χρωμάτων και ένα συνονθύλευμα αποσπασματικών εικόνων. Κάθε έργο έχει δομηθεί από επιμέρους εικονογραφικές αναφορές. Οι προσωπικές της απεικονιστικές διατυπώσεις συνυπάρχουν με στερεότυπες εικόνες-πρότυπα από εμβληματικές φιγούρες κόμικ, την pop art κουλτούρα των ημερών μας, τη μόδα, την τέχνη του κινηματογράφου και από μεμονωμένα στοιχεία έργων ζωγραφικής του Βαν Γκογκ, του Πικάσο, του Μπέικον και άλλων.

Έργο της Πένυς Κωνσταντίνου

Η αφηγηματικότητά της εκφράζεται μέσα από την ιδιάζουσα εκρηκτική παραστατικότητα, φορτισμένη με αισθήσεις, αλλά και τη μορφοποιητική συνθετική της δεινότητα. Η δυναμική της γραφή οφείλεται στο εν γένει ανατρεπτικό ύφος και στην έλλειψη οποιουδήποτε συμβατικού κανόνα: οι φιγούρες στις ανθρωποκεντρικές συνθέσεις εμφανίζονται ελλειπτικές ή σχηματικές, χωρίς ωραιοποίηση ή ρεαλιστική απόδοση∙ οι μονοχρωματικές επιφάνειες είναι χαώδεις και τα χρώματα στάζουν, οι πινελιές είναι ατίθασες και επεμβαίνουν δραστικά σε προϋπάρχουσες απεικονίσεις, ενώ στο σύνολό τους οι συνθέσεις δημιουργούν την εντύπωση του μη ολοκληρωμένου εν εξελίξει έργου.

Οι συμβολικές αναπαραστάσεις στο έργο της Πένυς Κωνσταντίνου δεν είναι αντιγραφές εικόνων αλλά σχηματοποιήσεις που επιστρέφουν με νέες νοηματοδοτήσεις, συνομιλούν μεταξύ τους και δημιουργούν σύμπαντα σε μη ορισμένο χώρο και χρόνο. Είναι σαφείς οι πολλαπλές στιλιστικές επιρροές διαφορετικών ρευμάτων στην τεχνοτροπία της, από τον σουρεαλισμό, την αφαίρεση, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, τον φοβισμό, τη λαϊκή κουλτούρα της εφήμερης τέχνης. Όμως τα απεικάσματά της έχουν την προσωπική καλλιτεχνική και αναγνωρίσιμη ταυτότητά της, με κύριο γνώρισμα την υπέρβαση, το χάος, την τολμηρή έκφραση, την αίγλη του διφορούμενου νοήματος, και προκαλούν στον θεατή μεικτά συναισθήματα και πολλαπλούς συνειρμούς».  

Μια εικαστική πρόταση που μπορεί να έχει διαδρομή στην παγκόσμια εικαστική σκηνή. 

Έργο της Πένυς Κωνσταντίνου

Who is Who

Η Πένυ Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε στο ΣΤ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2007. Παράλληλα, φοίτησε στο εργαστήριο Φωτογραφίας rns Α.Σ.Κ.Τ. με καθηγητή τον Μανώλη Μπαμπούση (2000-2003). Το 2006 φοίτησε για 4 μήνες με το πρόγραμμα Erasmus στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, στην Ισπανία, με καθηγητή τον Antonio μαθήματα καθώς και στα ειδικά μαθήματα για τη διδασκαλία της τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Info

Διάρκεια έκθεσης 
Τετάρτη 8 έως Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 

Ώρες λειτουργίας 
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10.30-15.00 και 17.30 – 21.00
Τετάρτη – Σάββατο 10.30 – 15.00 

Gallery Art Prisma
Κουντουριώτου 187, Πειραιάς 185 35
21 0429 6790

"Re-Action", έκθεση της Πένυς Κωνσταντίνου στην Gallery Art Prisma
Έργο της Πένυς Κωνσταντίνου

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this