“Σαντορίνη”: Πάθος, αλήθεια και απλότητα από τον εικαστικό Αχιλλέα Χρηστίδη

Ατομική έκθεση του εικαστικού Αχιλλέα Χριστίδη στην Crossroad Gallery της Σαντορίνης

Η Crossroad Gallery στον Πύργο Σαντορίνης σε συνεργασία με την Αίθουσα Ζαχαρίου φιλοξενεί τη ζωγραφική έκθεση του Αχιλλέα Χρηστίδη, με θέμα τη «Σαντορίνη». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Σε έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο, στην Crossroad Gallery του Λευτέρη Ζώρζου, στο νοτιότερο νησί των Κυκλάδων, διοργάνωσε φέτος την ατομική του έκθεση ο εικαστικός Αχιλλέας Χριστίδης. Ο εικαστικός εμπνεύστηκε από το νησί με τα ασβεστολιθικά και ηφαιστειακά πετρώματα και εκθέτει είκοσι μεγάλους πίνακές του (λάδι σε καμβά) και δεκαπέντε μικρότερα έργα (με πένα σε χαρτί). Η τεχνική και τα χρώματα των έργων του κρύβουν ένταση και μεσογειακό ταπεραμέντο.

Έργο Αχιλλέα Χρηστίδη

«Ενθουσιάστηκα τόσο από το τοπίο, όσο και από τον χώρο της γκαλερί» αναφέρει μεταξύ άλλων ο καλλιτέχνης, «που θέλησα να ζωγραφίσω τις απόκρημνες παραλίες και βράχους του νησιού και να εκθέσω στον χώρο αυτό, στον Πύργο Σαντορίνης». Η γκαλερί αυτή έχει δημιουργηθεί από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Voreina Gallery Suites στον Πύργο, τον Λευτέρη Ζώρζο, έναν νέο επιχειρηματία που έχει διαγράψει ήδη μια σημαντική επαγγελματική διαδρομή στη ζωή του.

Μιλώντας με τον Λευτέρη Ζώρζο, αντιληφθήκαμε ότι αυτό δεν έχει συμβεί τόσο εξαιτίας των σπουδών του αλλά εξαιτίας του πάθους του με ό,τι καταπιάνεται. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του και το διδακτορικό του στην αρχαιολογία αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στον τόπο καταγωγής του, τη Σαντορίνη, και να ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά.

Το πάθος και η αγάπη του για τις τέχνες, το νησί του και τους ανθρώπους, του τον οδήγησαν να αγοράσει δύο παλιά, εγκαταλελειμμένα μπακάλικα στον Πύργο και με πολλή φροντίδα και μεράκι να τα μεταμορφώσει με κοινό όνομα: το ένα σε παλαιοπωλείο και το άλλο σε γκαλερί. Στον κατάλογο της έκθεσης ο Λευτέρης Ζώρζος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Σαντορίνη του Αχιλλέα Χρηστίδη, ενός ζωγράφου που ο ‘‘ηφαιστειακός’’ χαρακτήρας και η τολμηρή ματιά του είναι εμφανή σε κάθε του έκθεση, δεν είναι άλλη από την πραγματική Σαντορίνη, αυτήν που γνώρισε πρόσφατα, περιπλανήθηκε και ανακάλυψε μόνος του. Ο ρεαλισμός με τον οποίο αποτυπώνει στον καμβά του το νησί είναι τέτοιος που νομίζεις πως στις περιπλανήσεις του αυτές έγινε μεταξύ τους μια μυστική συμμαχία.

Η Σαντορίνη του Χρηστίδη είναι γεμάτη πάθος, αλήθεια και απλότητα. Η έλλειψη του ανθρώπινου στοιχείου φαίνεται ασήμαντη μπροστά στα επιβλητικά τοπία του που σε κάνουν να νιώθεις πως περιπλανιέσαι μόνος σου σ’ αυτά και αποκτάς μία αβίαστη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και τον χαρακτήρα του. Αντικρίζοντας τα έργα του βρίσκεις τη δική σου Σαντορίνη…». Ο εικαστικός Αχιλλέας Χριστίδη με αφορμή την ατομική του έκθεση στην Crossroad Gallery στη Σαντορίνη ανέφερε τα ακόλουθα:

– Κύριε Χριστίδη, στην έκθεσή σας αυτή ασχολείστε με τα τοπία της Σαντορίνης. Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το νησί και τι σημαίνει για σας;

Η τοπιογραφία είναι από τις μεγάλες μου εμμονές τον τελευταίο καιρό. Μου αρέσει πολύ να παρατηρώ τις ομορφιές της ελληνικής φύσης και να τις αποτυπώνω στον καμβά. Εξάλλου έχω εξοικειωθεί με αυτή τη θεματολογία. Πέρυσι, ασχολήθηκα με τα τοπία της Πάρου και τα παρουσίασα στην Αντίπαρο.

Όταν επισκέφτηκα τη Σαντορίνη με ενθουσίασε. Οι τραχιές πλαγιές του νησιού μου κίνησαν το ενδιαφέρον και μιλώντας και με τον Κώστα Ζαχαρίου, συνεργάτη μου – γκαλερίστα, αποφάσισα να ξεκινήσω να μελετώ, να παρατηρώ και να χαίρομαι τις ομορφιές αυτές ώστε να τις αποδώσω ακόμα καλύτερα στον καμβά. Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος που με παρακίνησε να ασχοληθώ είναι και ο χώρος που τις παρουσιάζω. Η Crossroad gallery είναι ένας καλαίσθητος χώρος που δημιουργήθηκε από αγάπη για τη διάσωση παραδοσιακών χώρων του νησιού και τον αντιμετωπίζω με σεβασμό σαν ναό.

-Ποιες οι θεματολογίες που έχετε ασχοληθεί και ξεχωρίζετε;

-Ζωγραφίζω πάρα πολλά χρόνια και έχω ασχοληθεί με πολλές θεματολογίες. Μου αρέσει ιδιαίτερα να ασχολούμαι με προσωπογραφίες και τοπιογραφίες. Αν και πρέπει να σας εκμυστηρευτώ ότι κάθε φορά η τελευταία μου ενότητα είναι αυτή που με συνεπαίρνει και μου αρέσει περισσότερο μέχρι να προχωρήσω στην επόμενη.

– Από ποιους καλλιτέχνες πιστεύετε ότι έχετε επηρεαστεί στη διαδρομή σας;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το εντοπίσω ακριβώς αλλά κατά καιρούς ενθουσιάζομαι και επηρεάζομαι μυστικά. Ενθουσιάζομαι κυρίως από ξένους καλλιτέχνες, από τον Φράνσις Μπέικον, με τις ρευστές του φιγούρες, τα τεμαχισμένα σώματα, τα παραμορφωμένα πρόσωπα, από τον Γκέρχαρντ Ρίχτερ που με απίστευτη μοναδικότητα περνά με την ίδια ευκολία από τον φωτορεαλισμό στην αφηρημένη τέχνη. Όμως μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, έχω πια διαμορφώσει το δικό μου ύφος.

– Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στο κοινό σας;

Δεν είναι στις προθέσεις μου να περνώ με τη δουλειά μου κάποιο μήνυμα. Ίσως κάτι τέτοιο να συμβαίνει εν αγνοία μου. Αυτό πιστεύω ότι μπορούν να το κάνουν λίγοι καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο με την «Γκουέρνικα».

– Ποια τα σχέδιά σας για την επόμενη σεζόν;

Δεν θα ήθελα ακόμα να αναφερθώ στα σχέδια του χειμώνα. Προς το παρόν χαίρομαι τη Σαντορίνη και την έκθεση εδώ που τόσο με έχει ενθουσιάσει. Τον χειμώνα θα συνεχίσω τη συνεργασία μου με την γκαλερί Ζαχαρίου και ελπίζω να παρουσιάσω έργα που θα σας αρέσουν.

ΙΝFΟ

Έκθεση ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΡΗΣΤΙΔΗ – «Σαντορίνη»

Crossroad Gallery, Πύργος Σαντορίνης, τηλ. 22860-33.155.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Καθημερινά 10:00 – 14:0018:00 – 22:00

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

 

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην axianews.

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this