Σπύρος Μεσσήνης: Η ζωγραφική είναι το αποτέλεσμα συχνών επισκέψεων του μυαλού και της ψυχής στο χώρο της φαντασίας

Ανήσυχος από μικρός ο Σπύρος Μεσσήνης έφυγε από τον τόπο καταγωγής του, την Λευκάδα για να ζήσει στον Καναδά και αργότερα στην Αμερική. Περιπλανήθηκε σε πολλά μέρη αποκομίζοντας εμπειρίες και παραστάσεις.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1981 θέλοντας να αποτυπώσει τον Παράδεισο που γέννησε η διαδρομή του, έκανε στροφή στη ζωγραφική βρίσκοντας με αυτόν τον τρόπο διέξοδο και έκφραση.

Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1986 στην αίθουσα «Θεόδωρος Στάμος» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και συνέχισε συμμετέχοντας σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στη Λευκάδα και στην Αθήνα.

Η κύρια επαγγελματική του ενασχόληση την εποχή εκείνη περιόριζε τον οίστρο του, όπως ο ίδιος δηλώνει.

Στη συνέχεια όμως, μη χάνοντας τον στόχο του το 2015 και το 2018 ακολούθησαν δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες ατομικές του εκθέσεις στην αίθουσα «Θεόδωρος Στάμος» και στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων, που του έδωσαν νέα ώθηση να συνεχίσει.

Στα abstract τελάρα του ο Μεσσήνης, οδηγεί τον θεατή στην ενδοσκόπηση και στην εσωτερική αναζήτηση. Μέσα στην απληστία του χάους και στην ανυπέρβλητη ροή του χρόνου εκμαιεύει απαντήσεις, που μόνο ο ίδιος ο θεατής μπορεί να δώσει στον εαυτό του. Προσπαθώντας ο ίδιος ο εικαστικός να βρει ένα ασφαλέστερο καταφύγιο από την απρόσμενη καθημερινότητα, ανασύρει εικόνες από το χτες και τις αποτυπώνει στον καμβά με ατίθασες χειρονομιακές πινελιές που δεν αντιγράφονται.

Η ζωγραφική για τον Μεσσήνη είναι καθαρά βιωματική, υπόθεση πολύ προσωπική και αποτελεί αποτέλεσμα των συχνών επισκέψεων του μυαλού και της ψυχής στο χώρο της φαντασίας. Είναι πηγή ατελείωτης χαράς και εσωτερικής ευδαιμονίας, που σε συνάρτηση με την δημιουργική αγωνία των νέων εικόνων τον κρατά ακμαίο και ευτυχή.

«Endless Abstract Dreams» είναι ο τίτλος της έκθεσης της νέας του δουλειάς που θα παρουσιάσει στις αρχές Ιουλίου στην Λευκάδα.

Έργο του Σπύρου Μεσσήνη

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Έργο του Σπύρου Μεσσήνη

-Σπύρο, πώς προέκυψε η στροφή σου στη ζωγραφική αφότου επέστρεψες από την Αμερική;

-Έχοντας αποκομίσει εμπειρίες και παραστάσεις σε πολύ μικρή ηλικία, είχα την εσωτερική παρόρμηση να αποτυπώνω σε ένα κομμάτι χαρτί το αόρατο τμήμα της σκέψης μου.

-Τι είναι η ζωγραφική για σένα;

-Η ζωγραφική είναι για μένα το αποτέλεσμα συχνών επισκέψεων του μυαλού και της ψυχής στο χώρο της φαντασίας.

Έργο του Σπύρου Μεσσήνη

-Πηγή έμπνευσης για σένα…

-Αναμφίβολα το νησί και η ομορφιά του μέρους που ζω, η Λευκάδα, σε συνδυασμό με όλο το φως και το σκοτάδι που κουβαλώ μέσα μου.

-Από ποιους μεγάλους εικαστικούς έχεις δεχτεί επιρροές;

-Νομίζω ότι ο καλλιτέχνης που με έχει στιγματίσει είναι Vincent Van Gogh.

-Ζωγραφική: επένδυση ή διακόσμηση;

-Για έμενα η ζωγραφική είναι η ατελείωτη αίτια ευχαρίστησης που πηγάζει από έναν συνεχή και πρωτόγνωρο έρωτα.

Έργο του Σπύρου Μεσσήνη

-Πώς αντιλαμβάνεσαι την εξέλιξη της δουλειάς σου στο πέρασμα του χρόνου;

-Από το μακρινό χθες έως σήμερα, συνεχίζοντας το ταξίδι μου στο χώρο, νιώθω μια απέραντη αγωνία και χαρά συγχρόνως, ανακαλύπτοντας νέες τεχνικές να ακολουθούν τη τέχνη, με αυτάρκεια στη διαφορετικότητα αλλά και στη μοναδικότητα κάθε έργου.

-Χρώμα και φως…

-Όπως ζωγραφίζοντας μεταμορφώνεις τον ήλιο σε μια κίτρινη κηλίδα, έτσι μπορείς και την κίτρινη κηλίδα να τη μετατρέψεις σε ήλιο.

Έργο του Σπύρου Μεσσήνη

η ζωγραφική είναι η ατελείωτη αίτια ευχαρίστησης

-Πώς αποκωδικοποιείς τα abstract τελάρα σου; Τι λένε οι θεατές των έργων σου;

-Οι θεατές των έργων μου αναφέρονται στο συναίσθημα που τους βγάζει ο κάθε πίνακας και το πόσο τους αγγίζουν συναισθηματικά τα έργα μου. Αυτό μου δίνει δύναμη, έμπνευση και με πλημυρίζει με ατελείωτη ευχαρίστηση που μα κρατά ζωντανό.

-Μελλοντικά σχέδια.

-Συνεχίζοντας να ζωγραφίζω, δημιουργώ έτσι τον δικό μου παράδεισο που ο καθένας, μέσα στην απληστία του χάους που μας περιβάλλει, να μπορεί να ταξιδέψει με τα έργα μου, στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο.

Έργο του Σπύρου Μεσσήνη

Info Έκθεσης

Endless Abstract Dreams

Αίθουσα «Θεόδωρος Στάμος» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας

10 Ιουλίου – 20 Ιουλίου 2021

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

Freedom Plaza: Πώς θα μεταμορφώσει το κέντρο του Μανχάταν

Τα σχέδια για το νέο mega project που θα αλλάξει το κέντρο του Μανχάταν αποκάλυψε το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group. Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο θα δημιουργηθεί στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this