Στέλλα Βουλγαράκη: “Τα χειρότερα σενάρια σχετικά με την καταστροφή του πλανήτη μπορεί να γίνουν πραγματικότητα”

“Τα χειρότερα σενάρια σχετικά με την καταστροφή του πλανήτη μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την φύση”

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Παίρνοντας έμπνευση από τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και τον Γκέρχαρντ Ρίχτερ, η Στέλλα Βουλγαράκη επανασυστήνεται στο φιλότεχνο κοινό εδραιώνοντας την καλλιτεχνική της έκφραση. Επιστρέφει στα γνώριμα εικαστικά της μονοπάτια έξι χρόνια μετά την τελευταία της έκθεση δημιουργώντας εικόνες της φύσης που φιλτράρονται, αφαιρώντας τις λεπτομέρειες και αφήνοντας το χρώμα και τον όγκο να μας αφυπνίσουν.

Στην πιο ώριμη καλλιτεχνική της φάση, η εικαστικός αφήνει τις εντάσεις και τις εκρήξεις χρωμάτων και οραματίζεται ένα μετα- ανθρωποκεντρικό τοπίο, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν σε αρμονία με την φύση. Για την ίδια, η μόνη επιλογή είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και την σχέση μας με την φύση.

Δέντρα καμένα, δάση κατεστραμμένα, άνθη μαραμένα πλήρως εναρμονισμένα σε φόντο πολύχρωμων ουρανών και ρομαντικών συνθέσεων συνθέτουν την νέα έκθεση της εικαστικού με τίτλο «τολμηρή φύση». (bold nature), προτείνοντας έτσι στο κοινό μια περιήγηση σε ένα «πραγματικό» δάσος που αναγεννάται μετά την καταστροφή. Λειτουργώντας σαφώς ως μια πρόσκληση στην ανθρωπότητα να επανεκτιμήσει την θέση της στον πλανήτη και να οδηγηθεί σε έναν νέο πράσινο κόσμο, στον κόσμο της ελπίδας.

«Αντί να βλέπουμε τους ανθρώπους ως κάτι ξεχωριστό από την φύση, πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε μέρος αυτής. Αντιλαμβανόμενοι την στάση αυτή, προχωρήσαμε ευκολότερα στον σχεδιασμό της έκθεσης» αναφέρει στο κείμενό του ο επιμελητής της έκθεσης, Αλέξανδρος Κασσανδρινός.

H έκθεση με τίτλο “Bold Nature” σε επιμέλεια της Project {Just/Art}* παρουσιάζεται στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, ώρα 17:00- 21:00 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 16 Απριλίου.

Έργο από την Στέλλα Βουλγαράκη

-Στέλλα, είχατε την τύχη να είστε μαθήτρια του Στέλιου Μαυρομάτη, ενός αξιολογότατου εικαστικού με πολύ πλούσιο εικαστικό έργο. Μιλήστε μας για την επιρροή του στη δουλειά σας;

-Ο Στέλιος Μαυρομάτης ήταν σπουδαίος δάσκαλος. Μου έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσω μια δική μου στάση απέναντι στην ζωγραφική και να βρω την τεχνική που με εκφράζει καλυτέρα. Ένιωσα έντονη την ανάγκη να αποτυπώσω στον καμβά όλα αυτά που αισθανόμουν, όλα τα συναισθήματα που μου προκαλούσαν αυτά που έβλεπα, ένοιωθα και αφουγκραζόμουν γύρω μου.

-Από ποιους άλλους καλλιτέχνες πιστεύετε έχετε δεχτεί επιρροές;

-Επισκεπτόμουν από μικρή σημαντικές εκθέσεις στο εξωτερικό όπως και κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών στην Ελλάδα. Ξεχωριστό όμως για την δική μου πορεία, στάθηκε το έργο του Gerhard Richter, του οποίου τα χρώματα και η τεχνική δίνουν μια απόκοσμη θολή πραγματικότητα που με συγκλόνισε.

Χαρακτηριστική τεχνική του Richter στη σειρά έργων του, που παρουσίασε η Tate του Λονδίνου είναι η χρήση νέων στρωμάτων χρώματος που καλύπτουν τα παλιά, έτσι ώστε κατά τη διαδικασία δημιουργίας του πίνακα ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια διαφορετικά, δηλαδή στεγνά και μεστωμένα. Το χρώμα φαίνεται λεπτό και ρευστό σε ορισμένες περιοχές και πιο τραχύ και συμπαγές σε άλλες.

Έργο από την Στέλλα Βουλγαράκη

I’m trying to paint a picture of what I have seen and what moved me, as well as I can. That’s all.

Gerhard Richter

-Καταστροφή του περιβάλλοντος, πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, κλιματική αλλαγή, λέξεις από τον χώρο της Επιστήμης, που δεν κρύβουν γοητεία, αλλά απειλή και φόβο. Ποια η άποψη σας για την καταστροφή του οικοσυστήματος μας;

-Τα χειρότερα σενάρια σχετικά με την καταστροφή του πλανήτη μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την φύση, αν δεν αλλάξουμε την σχέση μας με αυτή. Στο μυαλό μου, όταν ξεκίνησα να ετοιμάζω αυτή την έκθεση, είχα στην οπτική μου τη φύση κυριευμένη από τα συναισθήματα που γεννά η επαφή μαζί της.

Κυρίως αυτά τα όμορφα και γλυκά συναισθήματα αισθάνομαι όταν βυθίζω το βλέμμα μου σε ένα τοπίο. Στην πορεία όμως και λόγω όλων αυτών των ακραίων φυσικών φαινομένων, διαπίστωσα ότι συναισθήματα όπως θυμός, φόβος, θλίψη είναι μέρος αυτών που νιώθω και η έκθεση εξελίχθηκε διαφορετικά από ότι ξεκίνησε. Τα έργα μου σε αυτή τη νέα μου δουλειά παρουσιάζουν εικόνες της φύσης, οι οποίες φιλτράρονται αφαιρώντας τις λεπτομέρειες και αφήνοντας το χρώμα και τον όγκο του στόκου να βγάλουν τις ανησυχίες που αφυπνίζουν.

Έργο από την Στέλλα Βουλγαράκη

Η Φύση έχει τελειώματα για να αποδείξει ότι είναι η εικόνα και οι ατέλειες του Θεού να αποδείξουν ότι είναι μια εικόνα

Μπέρτολτ Μπρεχτ

-Με τι υλικά πειραματίζεστε;

-Η έκθεση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα του βαθύτερου μου κοινωνικού αφουγκράσματος και της θέσης μου ως καλλιτέχνης πρωτίστως στην κοινωνία μέσα.

-Τι ρόλο παίζει το χρώμα και το φως στη δουλειά σας;

-Δουλεύω με ακρυλικό χρώμα και στόκο. Το χρώμα εισβάλει σε ένα καμβά, όπου προϋπάρχει το τρισδιάστατο που αποδίδεται με τον στόκο. Έτσι ξεκινά μεταξύ τους ένας διάλογος υλικών και ένας πόλεμος για την μεταξύ τους κυριαρχία στην μορφοποίηση του καμβά. Ο στόκος προσθέτει όγκο, βάθος, γλυπτικότητα. Το βλέμμα ανεβοκατεβαίνει στην επιφάνεια του καμβά, όπως η αναπνοή. Το χρώμα αποτελεί την ελευθέρια, την παραίσθηση…

Έργο από την Στέλλα Βουλγαράκη

-Έχετε εκθέσει στο εξωτερικό κάποιες φορές στην Νέα Υόρκη και στη Βιέννη. Θα θέλατε να κάνουμε μια αναδρομή και να μας μιλήσετε για αυτές;

-Ήταν δυο εκθέσεις εντελώς διαφορετικές, τόσο από άποψη έργων, όσο και από άποψη κοινού.

Στην Βιέννη, συνάντησα ένα συντηρητικό, λίγο επιφυλακτικό κοινό, με διάθεση όμως να ενημερωθεί και να δεχτεί νέες προτάσεις.

Στην Νέα Υόρκη από την άλλη, ένα κομψό, minimal κοινό εκπαιδευμένο και καινοτόμο, που δέχεται εύκολα τις νέες τάσεις στην τέχνη. Καμία πόλη δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την Νέα Υόρκη που είναι το απόλυτο κέντρο της Σύγχρονης Τέχνης.

Έργο από την Στέλλα Βουλγαράκη

Info έκθεσης

Στέλλα Βουλγαράκη “Bold Nature”

Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”

Επιμέλεια: Project {Just/Art}*

Εγκαίνια: Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, ώρα 17:00- 21:00

Διάρκεια έως το Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Έργο από την Στέλλα Βουλγαράκη
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

Freedom Plaza: Πώς θα μεταμορφώσει το κέντρο του Μανχάταν

Τα σχέδια για το νέο mega project που θα αλλάξει το κέντρο του Μανχάταν αποκάλυψε το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group. Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο θα δημιουργηθεί στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this