Στην τελική ευθεία η VERGOS Auctions για τη μεγάλη Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα  

Η Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 1η Ιουνίου και ώρα 6:30μμ. στο χώρο του Ζαππείου.

Η VERGOS Auctions μετράει αντίστροφα για το καθιερωμένο ραντεβού του Οίκου με τους φίλους της τέχνης στη Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 1η Ιουνίου και ώρα 6:30μμ. στο χώρο του Ζαππείου. Στον ίδιο χώρο το διάστημα 29-31 Μαΐου, θα φιλοξενηθεί επίσης έκθεση ανοιχτή για το κοινό, όλων των έργων που θα δημοπρατηθούν.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει μια πλειάδα καλλιτεχνών που θεωρούνται από τους θεμελιωτές της ελληνικής ζωγραφικής καθώς και μια ευρεία συλλογή από έργα δημιουργών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Lot38, Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989), Μάης, λάδι σε ξύλινο πάνελ, 80Χ55 cm, Τιμή εκτίμησης €200.000-300.000

Τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης, τον μήνα της νεότητας, της καρποφορίας και της αναγέννησης απεικονίζει το έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), “Μάης”, το έργο με την υψηλότερη τιμή εκκίνησης και  το οποίο ανήκει σε μία αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες, έναν για κάθε μήνα του έτους όπως τους εμπνεύστηκε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη: “…Εμπνεύστηκα γι΄αυτές τις 12 εικόνες, όχι από τα βυζαντινά, όπως ενόμισαν πολλοί, αλλά από τις διακοσμήσεις Louis Philippe με φόντο χρυσό, όσο και τις γαλλικές εικόνες της Σταυρώσεως του 15ου αιώνος, που βάζουν στο Χριστό ένα ζώσμα από διαφανές μεταξωτό ύφασμα. Κι αυτές με φόντο χρυσό κατ΄απομίμηση των βυζαντινών.”, αναφέρει μεταξύ άλλων, σχετικά με το σύνολο αυτών των έργων.

Lot72, Chryssa (1933-2013), Newspaper, λάδι σε μουσαμά, 100 Χ76cm, Τιμή εκτίμησης €40.000-60.000

Ένα από τα αντιπροσωπευτικά έργα της δεκαετίας του ΄80 της διεθνούς φήμης ζωγράφου και γλύπτριας Chryssa (1933-2013), το Newspaperαναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Η ίδια αντλούσε την έμπνευσή της από τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ κατά τη διάρκεια των εικαστικών της αναζητήσεων, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη δύναμη της μη αναγνωρίσιμης έννοιας των γραμμάτων. Κατόπιν δημιουργεί πίνακες με έμπνευση από τη δομή της εφημερίδας.

Lot14, Θεόφιλος (1871-1934), Οι οπλαρχηγοί Χρ. Αναγνωσταράς και Ηλίας Μαυρομιχάλης καταστρέφουν τους Τούρκους περί το Βάλτετσι

Δύο ακόμη έργα της δημοπρασίας ξεχωρίζουν για την πολιτιστική τους αξία τελώντας υπό την προστασία του ελληνικού κράτους: α) το έργο του Θεόφιλου ( 1871 – 1934 ), “Οι οπλαρχηγοί Χρ. Αναγνωσταράς και Ηλίας Μαυρομιχάλης καταστρέφουν τους Τούρκους περί το Βαλτέτσι το 1821” εμπνέεται από τα ιδιαίτερα προσφιλή προς τον καλλιτέχνη θέματα της ελληνικής Επανάστασης και β) η Σύνθεση με γυναικείες φιγούρες και άγγελο και το προσχέδιο που τη συνοδεύει του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878 – 1967), με τις ονειρικές μορφές που είναι χαρακτηριστικές του προσωπικού του ύφους.

Lot15, Κων. Παρθένης (1878-1967), α) Σύνθεση με γυναικείες φιγούρες και άγγελο, β)Σύνθεση με γυναικείες φιγούρες και άγγελο

Τη δημοπρασία εμπλουτίζουν επίσης εξαιρετικές δημιουργίες των

Φώτη Κόντογλου, Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ), Κωνσταντίνου Παρθένη, Γκίκα (Χατζηκυριάκος), Σπύρου Βασιλείου, Γεώργιου Ιακωβίδη, Θεόδωρου Ράλλη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Σπύρου Παπαλουκά,  Γιάννη  Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Γαΐτη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Χρίστου Καρά, Αλέκου Φασιανού, Παύλου Σάμιου, Γιάννη Κόττη, Θανάση Τσίγκου, Δημήτρη Μυταρά, Μποστ (X. Mποσταντζόγλου), Μάριου Πράσινου, Γιώργου Λαζόνγκα, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Τάσου Μαντζαβίνου, Χρήστου Μποκόρου, Θεόδωρου Παπαγιάννη, Takis (Βασιλάκης), Pavlos (Διονυσόπουλος), Γιώργου Ρόρρη, Βασίλη Φωτόπουλου, Τζων Χριστοφόρου, Απόστολου Γεωργίου, Γιάννη Ψυχοπαίδη κ.α.

Lot84, Αλέκος Φασιανός, Μπλε Άνθρωπος, λάδι και γλουάς σε χαρτί επικολλημένο σε μουσαμά, 106 Χ75cm, Τιμή εκτίμησης €30.000-40.00

Info

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό 
Δευτέρα 29 Μαΐου, 12:00 πμ –  9:00 μμ
Τρίτη 30 Μαΐου, 10:00 πμ –   9:00 μμ
Τετάρτη 31 Μαΐου, 10:00 πμ – έως 9:00 μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία και τους τρόπους συμμετοχής,  επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης: Γλυπτική είναι η ποίηση σε τρεις διαστάσεις 

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου – Γιώργου Παπουτσίδη  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με τίτλο :«Ειρήνην ελώμεθα». Πολυπράγμων καλλιτέχνης, μείζων γλύπτης,...

ΊΔΡΥΜΑ Θεοτόκος, Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Εορτασμό των 60 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Ιδρύματος «Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this